Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Se bosta Trump in Džong Un 12. junija vendarle srečala?

Ameriški predsednik je kljub včerajšnji napovedanega srečanja s Kim Džong Unom danes dejal, da pogovori potekajo. Zato je 12. junij, kot možni datum srečanja, še v igri.
»Znova zagotavljamo svojo pripravljenost, da kadarkoli skupaj sedemo v kakršnikoli obliki, da bi rešili probleme,« je še dodal Kim. FOTO: Ahn Jung Jun/AP
»Znova zagotavljamo svojo pripravljenost, da kadarkoli skupaj sedemo v kakršnikoli obliki, da bi rešili probleme,« je še dodal Kim. FOTO: Ahn Jung Jun/AP
Ti. L., Be. B., STA
25. 5. 2018 | 09:10
25. 5. 2018 | 16:38
5:02
Severna Koreja se je davi na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa o odpovedi napovedanega Trumpovega vrha s severnokorejskem voditeljem Kim Džong Unom odzvala z obžalovanjem. Ob tem je namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kje Guan dodal, da so v Pjongjangu še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA.

»Nenadno sporočilo o odpovedi srečanja je bilo za nas nepričakovano in lahko ga le skrajno obžalujemo,« je dejal Kim v sporočilu, ki ga je prenesla severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

»Znova zagotavljamo našo pripravljenost, da kadarkoli skupaj sedemo v kakršnikoli obliki, da bi rešili probleme,« je še dodal Kim.

Potem, ko se je Trump na twitterju odzval, da je vesel odziva s Severne Koreje, ki je še vedno pripravljena na dialog med državama, je kasneje dodal, da je 12. juij še vedno potencialen datum za srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

»Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Lahko bi se srečala celo 12. junija, z njimi se pogovarjam.«Po poročanju BBC je še dejal, da bi se Severna Koreja zelo rada srečala, kakor tudi mi, je povedal novinarjem.
 

»Prejeti toplo sporočilo od Severnokorejcev je dobra novica«


Ameriški predsednik je danes tvitnil, da je vesel odziva Severne Koreje, da je ta še vedno pripravljena na dialog med državama. »Prejeti toplo in produktivno sporočilo Južne Koreje je zelo dobra novica,« je zapisal na twitterju.



»Kmalu bomo videli, kam bo to vodilo, upamo, da k dolgi in trajni blaginji in miru,« je še zapisal Trump. To bosta sicer po njegovih besedah pokazala »le čas (in nadarjenost)«, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Severna Koreja se je zgodaj davi na Trumpovo odpoved napovedanega vrha ZDA in Severne Koreje odzvala z obžalovanjem.

FOTO: Nicholas Kamm/AFP
FOTO: Nicholas Kamm/AFP



 

Upanje še vedno ostaja


Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek izrazil globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov in vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, da najdejo pot do miroljubne denuklearizacije Korejskega polotoka.

Guterres je še pred novico o odpovedi vrha pozitivno sprejel poročilo o uničenju severnokorejskega poligona za jedrske poskuse na severovzhodu države, pri katerem naj bi šlo za izraz dobre volje pred zdaj odpovedanim vrhom.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek izrazil obžalovanje, da je vrh odpovedan, saj je predstavljal upanje na omilitev napetosti na Korejskem polotoku.

Po pogovorih s francoskim kolegom Emanuelom Macronom v Sankt Peterburgu je Putin dejal, da je severnokorejski voditelj pred vrhom izpolnil vse dane obljube skupaj z uničenjem jedrskega poligona, a so ZDA odpovedale pogovore. Rusija pričakuje, da se bo srečanje na vrhu vendarle prej ali slej uresničilo, je dodal.

»Upamo, da bo dialog obnovljen, da se bo nadaljeval in da bo srečanje uresničeno. Brez tega srečanja lahko le težko pričakujemo občuten napredek pri reševanju izjemno pomembnega vprašanja, ki ni zgolj regionalnega, ampak globalnega značaja. Skupaj bomo delali za zbližanje stališč med Severno Korejo in ZDA,« je še dodal Putin.


ZDA in Kitajska pomembni za denuklearizacijo


Peking je medtem Washington in Pjongjang pozval, naj nadaljujeta dialog. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je izpostavil, da sta obe strani po četrtkovi odpovedi srečanja pokazali pripravljenost na dialog.
»V trenutnih okoliščinah upamo, da bosta ZDA in Severna Koreja ohranili napredek, pokazali potrpežljivost in dobro voljo, napredovali v isti smeri in ostali zavezani denuklearizaciji polotoka,« je povedal.

»Zadnje popuščanje napetosti na Korejskem polotoku je bilo težko priborjeno, proces za politično rešitev pa je pred redko zgodovinsko priložnostjo,« je poudaril Lu. Kot je dodal, bi »lahko vrh ZDA in Kitajske igral ključno vlogo pri denuklearizaciji polotoka«.

Odnosi med zgodovinskima zaveznicama so se zaradi kitajske podpore sankcijam Združenih narodov zaradi severnokorejskih jedrskih in raketnih poskusov nekoliko poslabšali. Vendar pa je kitajski predsednik Xi Jinping v zadnjih dveh mesecih Kima dvakrat sprejel na Kitajskem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine