Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ruske rakete sarmat so v bojni pripravljenosti

Rakete sarmat lahko nosijo deset in več jedrskih konic.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je že junija dejal, da bodo rakete sarmat kmalu uporabljene v vojni. FOTO: Russian Defence Ministry via Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin je že junija dejal, da bodo rakete sarmat kmalu uporabljene v vojni. FOTO: Russian Defence Ministry via Reuters
M. B.
1. 9. 2023 | 13:18
1. 9. 2023 | 17:46
2:38

Vodja ruske vesoljske agencije Roskosmos je v danes sporočil, da so medcelinske balistične rakete sarmat v pripravljenosti za bojne naloge, je poročala državna tiskovna agencija RIA. Rakete sarmat sicer lahko nosijo deset in več jedrskih konic, poroča Guardian.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je že junija dejal, da bodo rakete sarmat kmalu uporabljene v vojni. Že od začetka vojne v Ukrajini je večkrat dejal, da je Rusija pripravljena uporabiti vsa sredstva, tudi jedrsko orožje, za obrambo svoje »ozemeljske celovitosti«.

Zagotovil je tudi, da so ozemlja, ki jih je Rusija zavzela v Ukrajini, »pod jedrskim okriljem Moskve«. Vendar je dejal tudi, da Rusiji ni treba uporabiti jedrskega orožja.

Leta 2018 je Putin o novih raketah sarmat dejal, da jih ne more ustaviti noben ameriški protiraketni sistem, zato so »sovražni koraki, kot so postavljanje ščita ali približevanje infrastrukture Nata našim mejam, neučinkoviti in finančno potratni ter tudi nesmiselni«.

Raketa naj bi imela »neomejen doseg«, do sovražnika lahko prileti bodisi prek severnega ali južnega tečaja, hkrati pa je oborožena z jedrskimi izstrelki nove generacije, ki so tako hitri, da jih ne more dohiteti nobena protiraketna obramba.

»A pri tem se nismo ustavili,« je dodal Putin, ko je začel predstavljati »miniaturni«, a zelo močan vodljiv jedrski izstrelek, ki se najprej skriva v nosilni raketi, potem pa z veliko hitrostjo leti tik nad tlemi, tako da naj ga ne bi mogli prestreči protiraketni ščiti, ki so namenjeni obrambi proti balističnim izstrelkom.

Dron naj bi ogrožal rusko nuklearko

Ruska državna jedrska korporacija Rosatom je v petek sporočila, da ruska jedrska energetska infrastruktura »ostaja tarča« ukrajinskih napadov, je poročala ruska državna tiskovna agencija RIA.

Danes so namreč ruske oblasti sporočile, da je ukrajinski dron napadel mesto na zahodu Rusije v bližini ene največjih jedrskih elektrarn v državi. V napadu elektrarna sicer ni bila poškodovana.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine