Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija začasno odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita

Kremelj je pojasnil, da odločitev ni povezana z današnjim napadom na Krimski most. Pripravljeni so obnoviti sodelovanje, ko bodo izpolnjeni zahtevani pogoji.
Peskov je dejal še, da se bo Rusija nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve. FOTO: Stringer/Reuters
Peskov je dejal še, da se bo Rusija nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve. FOTO: Stringer/Reuters
STA
17. 7. 2023 | 11:50
17. 7. 2023 | 12:06
1:56

Rusija začasno odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine čez Črno morje, so danes sporočili iz Kremlja in navedli, da odločitev ni povezana z današnjim napadom na Krimski most, za katerega je odgovornost prevzela Ukrajina. Dodali so, da je Rusija pripravljena obnoviti sodelovanje, takoj ko bodo izpolnjeni zahtevani pogoji.

»Danes črnomorski sporazum preneha veljati. Kot je dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, je bil rok za izpolnitev naših zahtev 17. julij. Žal tisti del sporazuma, ki se nanaša na Rusijo, doslej ni bil uresničen,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Veljavnost sporazuma se bo sicer iztekla danes opolnoči po istanbulskem času oziroma ob 23. uri po srednjeevropskem.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je povedala, da je Rusija o odločitvi danes že obvestila Ukrajino, pa tudi Turčijo in Združene narode, ki so julija lani sodelovali pri pogajanjih za sklenitev sporazuma.

Peskov je dejal še, da se bo Rusija »nemudoma vrnila k izvajanju sporazuma, ko bodo izpolnjene zahteve,« poroča nemška tiskovna agencija DPA. Moskva je v preteklosti že večkrat zagrozila, da bo odpovedala sodelovanje pri sporazumu, če ne bodo dovolj odpravljene ovire za izvoz ruskega žita in gnojil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine