Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Rumeni metulji upanja in samote

Zgodba belgijskega kmeta, ki je s premikom kamna premaknil mejo med Belgijo in Francijo, me je razveselila predvsem, ker govori o nesmiselnosti meja.
Protesti v Kolumbiji. FOTO: Luis Robayo/AFP
Protesti v Kolumbiji. FOTO: Luis Robayo/AFP
8. 5. 2021 | 09:00
12:24

V prispevku preberite:


»Prevarant bo vedno našel ljudi, ki sami sebi dovolijo, da jih prevarajo.« Te besede Niccola Machiavellija bi se nam lahko kadar koli prikradle v spomin, saj smo se najbrž že od rane mladosti neštetokrat prepričali, da je to še kako res: v krogu družine, med prijatelji in kolegi, navsezadnje pa tudi na ravni politikov, ki jim damo svoj glas, čeprav vemo, da nam lažejo, a nam je kljub temu ljubše in lažje verjeti, da je vse, kar govorijo, resnica, kot da bi živeli z resnico, ki boli.

Ko smo 3. maja zaznamovali 552. obletnico Machiavellijevega rojstva, je bila večnost njegovih filozofskih ugotovitev o lažeh in prevarah v vladanju in politiki osvetljena s trenutkom, v katerem živimo. »Nikoli ne poskušaj na silo osvojiti tistega, kar je mogoče osvojiti s prevaro.« Kako čudno je pod tančico tega stavka florentinskega filozofa videti dejstvo, da svet še nikoli ni doživel daljšega obdobja miru … Mar to pomeni, da živimo v času, polnem nadarjenih politikov, ki osvajajo s prevarami? In ki jim ni treba uporabiti sile in začeti tretje svetovne vojne …

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine