Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rolls Royce bi v Veliki Britaniji gradil male jedrske elektrarne

Modularne elektrarne bi izdelovali v tovarnah in jih postavljali na terenu ceneje kot sedanje velike jedrske centrale.
Rolls Royce namerava v Veliki Britaniji graditi male modularne jedrske elektrarne, kot je ta na umetnikovem prikazu. FOTO: Rolls Royce
Rolls Royce namerava v Veliki Britaniji graditi male modularne jedrske elektrarne, kot je ta na umetnikovem prikazu. FOTO: Rolls Royce
J.B.P.
16. 11. 2020 | 11:45
16. 11. 2020 | 11:46
4:00
Britanski Rolls Royce je vodilno podjetje v projektni skupini, ki razvija nov koncept malih modularnih jedrskih reaktorjev, ki naj bi bistveno pocenili jedrsko energijo in Veliki Britaniji olajšali doseganje ciljev ničelnih ogljičnih izpustov do leta 2050, poroča BBC. Vlada Borisa Johnsona je nad konceptom navdušena, okoljevarstveniki in neodvisni strokovnjaki pa imajo pomisleke.

Projektno skupino poleg Rolls Roycea sestavljata še britanski Nacionalni jedrski laboratorij in gradbeno podjetje Laing O'Rourke. Bistvo njihove zamisli, ki v svetu ni povsem nova, pa je razviti proizvodnjo malih modularnih jedrskih reaktorjev v tovarnah, ki bi jih potem po sistemu visokotehnoloških lego kock postavljali na terenu. Ker bi šlo za večjo količino proizvedenih reaktorjev, bi to prineslo več izkušenj in racionalizacije, s tem pa tudi znižanje stroškov proizvodnje, postavljanje pa bi bilo tudi hitrejše, napovedujejo v skupini. 
 

V Veliki Britaniji bi jih postavili šestnajst


Majhna jedrska elektrarna, kakršno so si zamislili, bi imela 440 megavatov moči in naj bi stala okrog dve milijardi britanskih funtov (2,23 milijarde evrov). V Veliki Britaniji naj bi jih postavili šestnajst. Za primerjavo: velika jedrska elektrarna, ki jo gradijo v Hinkley Pointu v britanskem Somersetu, bo imela tri gigavate moči, kar je 6,8-krat več od predvidene male modularne elektrarne, stala pa bo 22 milijard funtov, kar je enajstkrat več od male elektrarne. Če bi dobili podporo vlade, bi prve male jedrske elektrarne lahko postavili že čez deset let, potem bi lahko proizvedli po dve takšni elektrarni na leto. Projekt bi ustvaril tudi okrog 6000 novih delovnih mest, obljubljajo njegovi snovalci. 

Britansko jedrsko elektrarno Sizewell B bodo kot zadnjo od sedmih velikih elektrarn ustavili leta 2035. FOTO: Suzanne Plunkett/Reuters
Britansko jedrsko elektrarno Sizewell B bodo kot zadnjo od sedmih velikih elektrarn ustavili leta 2035. FOTO: Suzanne Plunkett/Reuters


Skupina podporo vlade pravzaprav že ima, saj bo morala Velika Britanija v naslednjem dobrem desetletju nadomestiti velike jedrske elektrarne, ki jih bodo zaprli – šest od sedmih bo prenehalo delovati leta 2030, sedmo bodo zaprli leta 2035. Jedrske elektrarne zdaj pokrivajo 20 odstotkov britanske porabe električne energije. Zato je vlada skupini že lani za začetek razvoja koncepta malih modularnih jedrskih elektrarn namenila 18 milijonov funtov, letos pa naj bi nameravala projekt sofinancirati še z dvesto milijoni funtov.
 

Male elektrarne ne predstavljajo manjše nevarnosti


Toda v britanskem Greenpeaceu pravijo, da male jedrske elektrarne ne predstavljajo nič manjše nevarnosti kot velike. Možnosti jedrske katastrofe so približno enako velike, tudi možnost zlorabe za proizvodnjo jedrskega orožja je enaka, pravi znanstvenik v britanskem Greenpeaceu Doug Parr. »Vlada naj proti podnebnim spremembam raje ukrepa z vlaganjem v vodikovo tehnologijo in v geotermalno energijo, ki teh nevarnosti ne prinašata,« pravi. 

Kanadski fizik, profesor na univerzi v Britanski Kolumbiji M. V. Ramana, ki je preučeval male jedrske elektrarne, dvomi o bistvenih prihrankih v primerjavi z velikimi reaktorji. Novi koncepti so vedno zamujali prvotno postavljene roke in bili dražji od začetnih napovedi, pravi in navaja poskuse v ZDA in na Kitajskem, ki potrjujejo njegove trditve. »Poleg tega bo do leta 2030, ko bi postavili prve male jedrske centrale, konkurenca obnovljivih virov energije veliko ostrejša. Tehnologije bodo cenejše kot zdaj in izboljšano bo skladiščenje proizvedene energije,« pravi. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine