Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Razmere na ladji so pretežke za vsaj petdnevno plovbo do španskih pristanišč

Za več kot 100 migrantov, ki so obtičali na humanitarni ladji Open Arms, bi bilo bolje, če bi jih v Španijo prepeljali z letalom, kot pa z ladjo, je sporočila španska organizacija Proactiva Open Arms.
Agencija ZN za migrante ugotavlja, da je letos v morju ozginilo okoli 840 ljudi. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Agencija ZN za migrante ugotavlja, da je letos v morju ozginilo okoli 840 ljudi. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
S. S., A. I.
19. 8. 2019 | 09:12
19. 8. 2019 | 17:16
3:38
Španija in Italija sta se, kot kaže, dogovorili, da ladjo Open Arms s 107 migranti na krovu, ki je 18 dni zasidrana pred otokom Lampedusa, usmerijo na Majorko. Upravljavci z ladjo menijo, da je odločitev nedoumljiva, saj je italijanski otok tik pred nosom. Opozarjajo še, da so migranti v vse večji stiski. 

Ekipa ladje je zavrnila špansko ponudbo, da lahko pripotujejo do mesta Algeciras, ker je predaleč in pot bi bila za okoli sto migrantov na krovu prenaporna. Ladja je večinoma Afričane pobrala ob obali Libije.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je uradnikom na otoku ukazal, naj ne dopustijo izkrcanja. V soboto so sicer z ladje spustili 27 mladoletnikov. Salvini je poudaril, da se je s tem strinjal le zaradi prigovarjanja premierja Giuseppeja Conteja.

»Naj tisti, ki niso umrli na morju, zdaj umrejo na krovu ladje Open Arms? To potrebujemo? Upam, da italijanska sodišča razrešijo situacijo,« je povedal ustanovitelj humanitarne organizacije, ki upravlja z ladjo, Oscar Camps.

Medtem pa je Salvini na twitterju okrcal špansko ponudbo, češ, da je namenjena le temu, da ga označijo za rasista. Migrante, ki so se izkrcali, pa je obtožil, da lažejo o svoji starosti in boleznih.

Španska humanitarna ladja Open Arms še vedno čaka pred italijanskim otokom Lampedusa. FOTO: Alessandro Serrano/AFP
Španska humanitarna ladja Open Arms še vedno čaka pred italijanskim otokom Lampedusa. FOTO: Alessandro Serrano/AFP


Za več kot 100 migrantov, ki so obtičali na humanitarni ladji Open Arms pred italijansko Lampeduso, bi bilo bolje, če bi jih v Španijo prepeljali z letalom, kot pa z ladjo, je po poročanju STA medtem danes sporočila španska organizacija Proactiva Open Arms. Razmere na ladji so pretežke za vsaj petdnevno plovbo do španskih pristanišč, so pojasnili.

»Da bi dali rešenim dostojanstvo, bi jih lahko premestili do Catanie in nato z letalom v Madrid,« je povedal vodja italijanske podružnice Open Arms Riccardo Gatti. Poleg tega bi bil letalski prevoz tudi cenejši, kot pa če bi ladja Open Arms imela še spremstvo obalne straže, kot je to ponudila italijanska vlada, je prepričan Gatti. Najem boeinga za 200 ljudi bi stal okoli 240 evrov za potnika, medtem ko je lani spremstvo za drugo reševalno ladjo, Aquarius, stalo 250.000 evrov, je pojasnil Gatti.

Italijanski minister za transport Danilo Toninelli je v namreč nedeljo ponudil, da ladjo Open Arms do Španije pospremijo ladje obalne straže. Jezen pa je na Evropsko unijo, ker naj bi po njegovem mnenju zapustila Italijo, naj sama rešuje migranstko problematiko. Francija je medtem ponudila, da vzame 40 migrantov z ladje, ostale pa bi se porazdelile Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija in Luksemburg.

Agencija ZN za migrante ugotavlja, da je letos v morju ozginilo okoli 840 ljudi. V Sredozemlju migrante rešuje le še peščica civilnih ladij, saj je nastrojenost proti njim velika. AFP še poroča, da med Malto in Lampeduso pljuje humanitarna ladja Ocean Viking, ki je iz morja rešila 356 ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine