Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Puran in bučna pita v najožjem krogu

Američani kljub pandemiji radi slavijo velik družinski praznik.
Predsednik Donald Trump in prva dama Melania s pomiloščenim Zrnom. FOTO: Hannah McKay/Reuters
Predsednik Donald Trump in prva dama Melania s pomiloščenim Zrnom. FOTO: Hannah McKay/Reuters
26. 11. 2020 | 06:00
26. 11. 2020 | 06:10
3:54
Washington – Purana Zrno in Storž ne bosta končala v pečici. Prvega je ameriški predsednik Donald Trump pomilostil v navzočnosti prve dame Melanie. Oba nesojena kandidata za zahvalno pojedino se bosta po bivanju v luksuznem washingtonskem hotelu pridružila Maslu, Kruhu, Grahu in Korenju iz prejšnjih pomilostitev. Simpatična ­tradicija v letu pandemije ne more prikriti velikih trenj ob spominjanju na zgodnje prijateljstvo med evropskimi­ priseljenci in prvotnimi prebivalci Amerike.

Za nekatere zgodovinarje je prvi ameriški zahvalni dan (Thanksgiving) molitev angleških priseljencev novembra 1619 ob virginijski reki James, veliko več domišljije o prijateljstvu, hvaležnosti in preživetju pa vzbujajo zgodbe o prihodu ladje Mayflower pred 400 leti na obale današnjega Massachusettsa. Pripadniki plemena Vampanog so »očete romarje« s tem, da so jih naučili, kako posaditi koruzo in loviti ribe, rešili lakote in smrti, zato so jih ob prvi dobri žetvi povabili na zahvalno pojedino. S prihodom novih Evropejcev je bil dogovor o zavezništvu proti drugim plemenom kmalu zgodovina, pet desetletij pozneje so priseljenci ubili na tisoče »Indijancev« ter mnoge prodali v sužnost. Prvotne prebivalce so že prej zdesetkale bolezni iz drugih ­naselbin evropskih prišlekov.
 

V pričakovanju cepiva


Prejšnji teden je vsak dan skoraj milijon Američanov potovalo z letalom ter 50 milijonov z avtomobilom. FOTO: Reuters
Prejšnji teden je vsak dan skoraj milijon Američanov potovalo z letalom ter 50 milijonov z avtomobilom. FOTO: Reuters


Gibanje Življenja temnopoltih so pomembna je po smrti temnopoltega Georgea Floyda med majsko policijsko aretacijo v Minneapolisu poudarilo tudi druge tragične plati evropskega naseljevanja Amerike. Leto dni pred ladjo Mayflower, ki z zavezo o sporazumnem vladanju velja za predhodnico deklaracije o neodvisnosti in s tem ameriške demokracije, je v virginijsko kolonijo prispela prva ladja z afriškimi sužnji. Zahvalni dan tudi v letu pandemije, ki je zaostrila vsa trenja v ameriški družbi, velja za enega od največjih družinskih praznikov, zato mnogi niso upoštevali zdravniških priporočil, naj zaradi naraščanja okužb le v najožjem krogu uživajo pečenega purana, brusnično omako in bučno pito
.
Covidu-19 je podleglo že 260.000 Američanov in še brusi koso, prejšnji teden je vsak dan skoraj milijon ljudi potovalo z letalom ter 50 milijonov z avtomobilom. Letalskih potnikov je resda polovico manj kot lani, a daleč največ od začetka pandemije, enako kot pred potovanji so zdravstvene oblasti svarile pred pojedinami, ko ljudje iz različnih okolij snamejo zaščitno masko. Čeprav je zima, so svetovali praznovanje zunaj, s strogim upoštevanjem varne razdalje ter higieno rok.

Mnogi niso upoštevali zdravniških priporočil, naj zaradi naraščanja okužb praznujejo le v najožjem družinskem krogu. FOTO: Kevin Mohatt/Reuters
Mnogi niso upoštevali zdravniških priporočil, naj zaradi naraščanja okužb praznujejo le v najožjem družinskem krogu. FOTO: Kevin Mohatt/Reuters


Američani se poskušajo prilagoditi. Najemajo naprave za zunanje ogrevanje ali družinskim članom z uberjem pošiljajo praznične obroke, vsi po vrsti pa z velikimi pričakovanji spremljajo zgodovinsko hiter razvoj cepiv. Pfizer, Moderna in AstraZeneca so predstavili visokoučinkovita cepiva in zdaj vsi pričakujejo hitro ukrepanje ameriške uprave za hrano in zdravila FDA. Zdravstveni delavci in starejši bodo morda zaščiteni pred covidom-19 že sredi decembra, v prvih mesecih novega leta pa preostalo prebivalstvo.

Zdravniki so vendarle pozvali Američane k še večji previdnosti, smrtonosni virus pa še razgreva ameriško razpravo o temeljih družbe. Skladno s filozofijo svobode z ladje Mayflower in od drugod mnogi tudi sredi epidemije zavračajo politični diktat ter zahtevajo priznanje osebne odgovornosti. Še posebej, ker se je vrsta najvišjih političnih zagovornikov stroge karantene osramotila z izjemami zase in svoje družinske člane.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine