Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Preživela sem pekel«

Jočeved Lifšic, 85-letna izraelska talka, je opisala dogajanje v Hamasovem podzemlju, prepletenem s tuneli kot pajkova mreža.
Ugrabitelji so nam dejali, da so ljudje, ki verjamejo v Koran, in da nam ne bodo škodovali. Tam so bili pazniki, reševalec ter zdravnik, ki je skrbel za to, da smo imeli zdravila, ki jih potrebujemo, je povedala. FOTO: Janis Laizans/Reuters
Ugrabitelji so nam dejali, da so ljudje, ki verjamejo v Koran, in da nam ne bodo škodovali. Tam so bili pazniki, reševalec ter zdravnik, ki je skrbel za to, da smo imeli zdravila, ki jih potrebujemo, je povedala. FOTO: Janis Laizans/Reuters
Pi. K.
24. 10. 2023 | 13:14
24. 10. 2023 | 14:12
3:49

Jočeved Lifšic, 85-letna izraelska talka, ki jo je Hamas 7. oktobra ugrabil na njenem domu v kibucu Nir Oz in izpustil v ponedeljek zvečer, je na novinarski konferenci pred medicinskim centrom v Tel Avivu opisala svojo izkušnjo. »Preživela sem pekel,« je dejala. Ob njej je bila hčerka Šaron Lifšic, ki je prevajala njene besede iz hebrejščine. Jočeved Lifšic je sicer mirovna aktivistka, ki je skupaj z možem leta pomagala bolnim Palestincem v Gazi priti v bolnišnico.

image_alt
Bela hiša nasprotuje premirju

Sedmega oktobra, na dan terorističnega napada na Izrael, je ob ugrabitvi na njenem domu najprej poskušala zbežati, a so jo oboroženi pripadniki Hamasa ujeli, vrgli na zadnji del motorja in udarjali s palicami. Njena hči je opisala, kako je njena glava visela na eni strani motorja, medtem ko so ji noge bingljale z druge. »Bilo je boleče. Zaradi vožnje sem dobila modrice,« je dodala Jočeved Lifšic.

Povedala je, da so jo isti dan odpeljali v podzemlje, kjer je ogromna Hamasova mreža zelo vlažnih in mokrih predorov, ki je »videti je kot pajkova mreža«. »Hodili so kar nekaj kilometrov po mokrih tleh,« je povedala hčerka.

V tunelih so jih čakali zdravniki in reševalci. Najprej so jo združili s 25 drugimi ugrabljenimi, nato pa uvrstili v manjšo skupino s petimi drugimi posamezniki iz njenega kibuca.

Poskrbeli so za sanitarije

»Ugrabitelji so nam dejali, da so ljudje, ki verjamejo v Koran, in da nam ne bodo škodovali. Tam so bili pazniki, reševalec ter zdravnik, ki je skrbel za to, da smo imeli zdravila, ki jih potrebujemo,« je še povedala in dodala, da je bilo poskrbljeno tudi za sanitarne potrebščine, da niso zboleli. Spali so na žimnicah.

Jočeved Lifšic so izpustili v ponedeljek zvečer, skupaj z njeno sosedo in prijateljico Nurit Cooper, njuna moža sta še med ugrabljenimi. V ujetništvu v Gazi sta preživeli več kot dva tedna, preden so ju izpustili.

Petinosemdesetletnica, ki je v ujetništvu Hamasovih ugrabiteljev preživela dva tedna, želi povedati vse, kar ve. FOTO: Janis Laizans/Reuters
Petinosemdesetletnica, ki je v ujetništvu Hamasovih ugrabiteljev preživela dva tedna, želi povedati vse, kar ve. FOTO: Janis Laizans/Reuters

»Bilo je težko, vendar bomo to prestali,« je dejala, ko je pripovedovala o svoji izkušnji novinarjem. Njena hči je za CNN še povedala, da želi njena mati svojo zgodbo deliti z javnostjo. »Medicinske sestre so rekle, da je zelo bistra in komunikativna. Vsem želi povedati, kar ve. Mislim, da se dobro zaveda, da lahko posreduje pomembne informacije,« je poudarila. Dodala je še, da so med talci tudi otroci, s katerimi se je njena mama ukvarjala. »Ni človek, ki bi sedel v kotu in čakal.«

Kot je razbrati iz poročanja tujih medijev, Hamas v zameno za izpustitev talcev ni dobil ničesar. Na posnetku izpustitve Jočeved Lipšic je opaziti, da je enemu od pripadnikov Hamasa stisnila roko in rekla šalom, kar v hebrejščini pomeni mir. Konec prejšnjega tedna je Hamas izpustil sedemnajstletno Natalie Raanan in njeno mater, 59-letno Judith Raanan, sicer ameriški državljanki iz Chicaga.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine