Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Prekletstvo strateškega položaja

V Mariupolju nič ne kaže na to, da bi grozila invazija. Starejši so prepričani, da je vojna neizogibna, mlajši pa za napetosti krivijo medije in politiko.
V primeru vojaškega spopada analitiki menijo, da bi se cene nafte na svetovnih trgih lahko zvišale vse do 150 ameriških dolarjev za sodček. FOTO: AFP/Stringer
V primeru vojaškega spopada analitiki menijo, da bi se cene nafte na svetovnih trgih lahko zvišale vse do 150 ameriških dolarjev za sodček. FOTO: AFP/Stringer
Myhajlo Todurov
4. 2. 2022 | 20:00
11:54

V nadaljevanju preberite: 

V pristaniškem mestu Mariupolj se je 24. januarja 2015 zgodil en hujših napadov v sodobnem času na civilno prebivalstvo v Ukrajini. V tridesetsekundnih presledkih so mirno jutro prekinile množične eksplozije; sosesko v vzhodnem predelu mesta je v razmiku le 30 sekund zadelo kar 126 raket. V napadu je umrlo 30 civilistov, dva otroka, še 117 ljudi pa je bilo poškodovanih.

Preiskava je pokazala, da so bile rakete izstreljene s položajev, ki so jih zavzemali separatisti. Preiskava je povzročila razkol med že tako razdeljenimi prebivalci, ki so na meji med separatisti in vladnimi silami. Le sedem let po enem smrtonosnejših napadov se je 565.000 Mariupoljčanov spet znašlo v središču pozornosti, tokrat zaradi meje med Rusijo in Ukrajino in vse ostrejše retorike med bivšima sovjetskima republikama.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine