Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Več kot 900 romarjev umrlo pod žgočimi 50 stopinjami Celzija in več

Najmanj 320 mrtvih je iz Egipta, več kot 2000 ljudi pa je moralo na zdravljenje zaradi toplotnega udara.
Številni so od vorčine omagali na poti. FOTO: Fadel Senna/AFP
Številni so od vorčine omagali na poti. FOTO: Fadel Senna/AFP
P. M., M. B.
19. 6. 2024 | 11:11
19. 6. 2024 | 21:04
5:41

Število mrtvih romarjev v Meki je naraslo. Medtem ko so dopoldne mediji poročali o več kot 500 mrtvih, so popoldne številke narasle že na preko 900. Po podatkih, ki jih je objavila agencija AFP, je do zdaj umrlo že 922 ljudi.  Arabski diplomat je za AFP povedal, da je zgolj med državljani Egipta »vsaj 600« mrtvih, kar dvakrat več kot dan prej.

Poleg Egipta so smrtne žrtve potrdile tudi Jordanija, Indonezija, Iran, Senegal, Tunizija in iraška avtonomna regija Kurdistan, čeprav oblasti v številnih primerih niso navedle vzroka. 68 mrtvih naj bi bilo Indije, še več pa je pogrešanih.

Družbena omrežja so preplavile fotografije pogrešanih in prošnje svojcev za informacije o romarjih, za katerimi se je izgubila sled. 

Meka, 18. junija 2024. FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
Meka, 18. junija 2024. FOTO: Mohamad Torokman/Reuters

Egiptovsko zunanje ministrstvo je pred tem v torek sporočilo, da Kairo sodeluje s savdskimi oblastmi pri iskalnih operacijah Egipčanov, ki da »so izginili med hadžem«.

Čeprav ministrstvo v izjavi navaja, da se je zgodilo »določeno število smrti«, pa o tem, ali so bili med njimi Egipčani, molči.

Trupla so ležala kar ob cesti

Po podatkih savdske študije, objavljene prejšnji mesec, na romanje čedalje bolj vplivajo podnebne spremembe, saj se temperature na območju, kjer se izvajajo obredi, vsako desetletje dvignejo za 0,4 stopinje Celzija.

In te so se v ponedeljek v veliki mošeji v Meki približale 52 stopinjam, je sporočil savdski nacionalni meteorološki center.

image_alt
Na romanju v Meki najmanj 19 mrtvih zaradi vročine

Novinarji AFP so v ponedeljek v Mini blizu Meke videli romarje, ki so se po glavah polivali s steklenicami vode, medtem ko so jim prostovoljci za to, da bi se čim bolj ohladili, delili hladne pijače in čokoladni sladoled.

FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
FOTO: Mohamad Torokman/Reuters

Savdski uradniki so romarjem svetovali, naj uporabljajo dežnike, pijejo veliko vode in naj se v najbolj vročih urah dneva ne izpostavljajo soncu.

Toda številni obredi hadža, vključno z molitvijo na gori Arafat, ki je potekala v soboto, vključujejo večurno bivanje na prostem prav čez dan.

Nekateri romarji so kasneje pripovedovali, da so ob cesti videli »nepremična telesa« in reševalne službe, ki so bile, kot so ocenili, »večkrat preobremenjene«.

Množičen obisk iz tujine

Letos se je hadža udeležilo okrog 1,8 milijona romarjev, od tega 1,6 milijona iz tujine, poročajo savdske oblasti.

FOTO: Saleh Salem/Reuters
FOTO: Saleh Salem/Reuters

Vsako leto poskuša na desettisoče romarjev opraviti hadž brez uradnih vizumov, da bi prihranili denar. A to je, opozarja Guardian, nevarno početje, saj romarji, ki niso registrirani, nimajo dostopa do klimatiziranih prostorov, ki jih savdske oblasti sicer zagotavljajo ob poti.

Eden od diplomatov je prepričan, da so število žrtev med Egipčani »absolutno povečali neregistrirani egiptovski romarji«. V začetku tega meseca so savdski uradniki poročali o tisočih neregistriranih romarjev. Druge države, ki letos poročajo o smrtih med hadžem, so še Indonezija, Iran in Senegal. Večina držav ne navaja števila smrti, povezanih z vročino.

Lani 240 žrtev hadža

Savdske oblasti so tačas poročale o zdravljenju več kot 2000 romarjev, ki so utrpeli vročinski stres, vendar teh številk že vse od nedelje niso posodobile in tudi novih informacij o smrtnih žrtvah niso posredovale, poudarja Guardian.

Lani so različne države poročale o najmanj 240 mrtvih romarjih, od katerih je bila večina Indonezijcev.

Hadž je eden od petih stebrov islama in vsi muslimani, ki imajo količkaj sredstev, ga morajo opraviti vsaj enkrat.

Vir prestiža

Gostovanje hadža je vir prestiža za savdsko kraljevo družino, naziv kralja Salmana pa vključuje tudi »skrbnika dveh svetih mošej« v mestih Meka in Medina, piše Guardian.

FOTO: Mohamad Torokman/Reuters
FOTO: Mohamad Torokman/Reuters

Savdski minister za zdravje Fahad bin Abdul Rahman Al-Džalajel je v torek dejal, da so bili zdravstveni načrti za hadž »uspešno izvedeni«, s čimer so preprečili večje izbruhe bolezni in druge nevarnosti za javno zdravje, je poročala uradna savdska tiskovna agencija SPA.

Virtualna bolnišnica je »zagotovila virtualne posvete več kot 5800 romarjem, predvsem glede bolezni, povezanih z vročino, kar je omogočilo takojšnje posredovanje in ublažilo možnost večjega števila primerov«, so še sporočili iz SPA.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine