Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Pravna država s kitajskimi značilnostmi

Od danes veljata nova zakona, ki bosta dodatno otežila delo novinarjev in vnesla nemir v tuje družbe.
Zakonske spremembe bodo za tuje dopisnike na Kitajskem pomenile večjo nevarnost, da jih razglasijo za vohune. FOTO: Florence Lo/Reuters
Zakonske spremembe bodo za tuje dopisnike na Kitajskem pomenile večjo nevarnost, da jih razglasijo za vohune. FOTO: Florence Lo/Reuters
1. 7. 2023 | 05:00
7:33

V nadaljevanju preberite:

Kitajska oblast ni nikoli marala tujih novinarjev. Občasno je bila do njih le malce bolj strpna. Toda danes bodo začeli veljati novi amandmaji zakona proti vohunstvu, kar bo za tuje dopisnike na Kitajskem pomenilo večjo nevarnost, da jih razglasijo za vohune.

Amandmaje je najvišje zakonodajno telo sprejelo že aprila, in to za zato, da bi se razširila definicija vohunjenja in prepovedi prenašanja sleherne informacije, ki bi lahko bila povezana z državno varnostjo.

Toda katere so te informacije in kaj vse sodi v državno varnost? Vse skupaj pravzaprav spominja na čas Mao Zedonga, ko je bilo na seznamu »državnih tajnosti« 26 kategorij. Na zadnjem mestu je bila »vremenska napoved«, za tem je bila še rubrika »razno«. Na kratko povedano, »državna tajnost«, zaradi katere je lahko novinar – po njenem razkritju ali posredovanju – končal v zaporu, je lahko bilo karkoli.

Bo zdaj tako tudi z »vohunstvom«?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine