Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

V iskanju novega razvojnega modela

Ne more se več pomikati po isti poti: kako naprej brez spremembe političnega sistema, pa je zagotovo pretežka dilema.
Kitajski premier Li Qiang ob odprtju tako imenovanega poletnega Davosa, gospodarskega foruma v Tianjinu. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Kitajski premier Li Qiang ob odprtju tako imenovanega poletnega Davosa, gospodarskega foruma v Tianjinu. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
27. 6. 2023 | 18:38
27. 6. 2023 | 18:39
7:14

V nadaljevanju preberite:

Kitajsko gospodarstvo se vrača v dobro formo. V drugem trimesečju je ustvarilo višjo rast in nikakor ni treba dvomiti, da bo do konca leta doseglo načrtovano petodstotno stopnjo. Zahod nima prav, ko promovira »netveganje« (»derisking«), in zakaj ne bi vlade družbam dopustile, da v teh časih, obremenjenih s problemi, same odločajo, namesto da jih s politiziranjem problemov ovirajo na poti k rešitvam.

Vse to je dejal kitajski premier Li Qiang v govoru, ki ga je imel ob odprtju tako imenovanega poletnega Davosa, gospodarskega foruma, ki se je po dolgem pandemičnem odmoru znova zbral v kitajskem mestu Tianjinu.

Kitajski visoki funkcionarji imajo čudežno sposobnost kritizirati zahodne vlade zaradi dušenja svobodnega trga – kot da je njihova država najsvetlejši zgled gospodarske in tržne svobode, v katero država in partija nikoli ne posegata s svojimi restrikcijami.

Iz Lijevega polurnega govora je bilo mogoče dobiti vtis, da je komunistična Kitajska najbolj dosledna branilka globalizacije, tržnega gospodarstva in nasploh kapitalizma ter odprta za prav vse oblike sodelovanja s svetom, ki bi bilo, kot je dejal, »v korist človeštva«.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine