Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pozivi k odstopu vrhovnega voditelja

Zakasnelo priznanje o sestrelitvi potniškega letala je izzvalo ogorčenje tudi v Iranu.
Infografika Delo
Infografika Delo
12. 1. 2020 | 18:48
12. 1. 2020 | 18:50
4:35
»Smrt lažnivcem!«, »Smrt diktatorju!, »Vi ste brez sramu!« so vzklikale množice ljudi, ki so se zgrnile na glavne ulice iranske prestolnice, ko so včeraj oblasti priznale, da je iranska raketa pomotoma sestrelila ukrajinsko potniško letalo.

Prejšnje dneve, ko so zahodne vlade sporočale, da imajo dokaze za sestrelitev, so v Teheranu to odločno zanikali in zatrjevali, da je letalo, v katerem je v torek zjutraj umrlo 176 ljudi, takoj po vzletu s teheranskega letališča strmoglavilo zaradi »tehnične napake«. Ogorčenje je bilo v Iranu tako silno, da so celo konservativci in privrženci oblasti v socialnih omrežjih zlivali srd na tiste, ki so hoteli prevarati javnost glede vzrokov za tragedijo, v kateri so umrli tudi mladi Iranci, ki so se odpravili študirat v tujino. Demonstracije so bile tudi po drugih mestih, iz Teherana pa so včeraj prihajali novice in videodokazi, da se protesti nadaljujejo. Slišati je čedalje več pozivov k odstopu iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja. »Kot vrhovni poveljnik oboroženih sil ste neposredno odgovorni za to. Če ste za vse vedeli in pustili, da vojaško in varnostno vodstvo zavajata ljudi, potem ni dvoma, da nimata sposobnosti za vodenje države,« je izjavil predsednik opozicijskega zelenega gibanja Mehdi Karubi.
 

Trump: ne ubijajte svojih protestnikov


Infografika Delo
Infografika Delo
 Na demonstracije se je odzvala tudi tujina. Ameriški predsednik Donald Trump je na twitterju dokazal, da se zna pogovarjati tudi po »iransko«, saj je tako v angleščini kot farsiju sporočil »pogumnemu in trpečemu iranskemu ljudstvu, da je stal na njihovi strani vse od takrat, ko je prevzel vodenje ZDA, njegova administracija pa bo to še naprej počela«. »Skrbno spremljamo vaše proteste. Vaš pogum nas navdihuje,« je zapisal Trump. Ker so iransko prestolnico preplavile posebne policijske enote, je ameriški predsednik iransko vodstvo pozval: »Ne ubijajte svojih protestnikov. Svet gleda. Še bolj pomembno: ZDA gledajo.« Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Morgan Ortagus je za Fox News povedala, da je strategija njene države »diplomatsko in gospodarsko izolirati Iran vse do takrat, dokler se ne bo začel obnašati kot normalna država«. Čeprav je izrazila podporo protestnikom, je zagotovila, da »nočemo zamenjati režima v Iranu. Hočemo zamenjati obnašanje iranskega režima.«
 

Britanski incident


Protesti oziroma odzivi iranskih oblasti nanje so zanetili tudi mednarodni incident. Policija je namreč v soboto zadržala britanskega veleposlanika Roba Macaira. Po iranski verziji so ga prijeli zato, ker se je udeležil nezakonitih protivladnih protestov, sam pa je kasneje na twitterju zapisal, da je prišel zgolj na shod v spomin žrtvam tragedije, med katerimi so bili tudi njegovi sodržavljani. Priznal pa je, da je tik pred njegovim odhodom, med katerim ga je policija zadržala, nekdo res začel vzklikati protivladna gesla. Včeraj so Macaira poklicali na zagovor na iransko zunanje ministrstvo in ga okarali zaradi njegovega »neobičajnega obnašanja« oziroma udeležbe na nezakonitem shodu. V Londonu so aretacijo njihovega diplomata označili za »flagrantno kršenje mednarodnega prava«.

V strmoglavljenju je umrlo 176 ljudi. Foto: Akbar Tavakoli/Afp
V strmoglavljenju je umrlo 176 ljudi. Foto: Akbar Tavakoli/Afp


Da vsi iranski mediji niso prorežimski, so včeraj dokazali nekateri časopisi, ki so na naslovnicah objavili naslove, kakor sta »Sramota« in »Neodpustljivo«. V provladnem časniku Teheran Times so zapisali, da so podobne nesreče neizbežne v bližini vojaških operacij. In dodali, da je v nasprotju z drugimi državami, ki svoje krivde niso priznale – v ZDA, ki so pred leti sestrelile iransko potniško letalo, pa so tistega, ki je dal ukaz, celo nagradili –, Iran priznal dejanje in se opravičil za »katastrofalno napako«, kakor se je na twitterju izrazil predsednik države Hasan Ruhani. Včeraj je vodja preiskovalcev iranske organizacije civilnega letalstva Hasan Rezajfar dejal, da bo Iran plačal odškodnino svojcem žrtev, o znesku pa da se bosta dogovorila Kijev in Teheran.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine