Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Beovićevo čudi, da cepivo AstraZenece zavračajo starejši od 60 let

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
Š. J., Be. B., STA
13. 4. 2021 | 07:14
13. 4. 2021 | 21:53
26:55


21.22 V Rimu naj bi na Euru dovolili 25-odstotno zasedenost stadiona

Na bližnjem evropskem prvenstvu v nogometu naj bi v Italiji oziroma na olimpijskem stadionu v Rimu italijanske oblasti dovolile prisotnost gledalcev. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so italijanske oblasti dovolile 25-odstotno zasedenost stadiona v Rimu med EP. Novico o dovoljenju za delno zapolnitev tribun je danes sporočila krovna domača nogometna zveza (FIGC). ​»Italija in Rim bosta prisotna. Dovoljenje za prisotnost gledalcev na Euru 2020 je odlična novica, takoj bomo obvestili Uefo,« je dejal predsednik FIGC Gabriele Gravina. Pojasnil je, da je dobil pisno potrdilo pristojnega ministrstva, da bo lahko olimpijski stadion v Rimu med Ep sprejel vsaj 25 odstotkov navijačev. Italija bo v Rimu igrala prvo tekmo prvenstva s Turčijo, tam bosta še dve predtekmovalni tekmi domače ekipe z Walesom in Švico, pa tudi en četrtfinalni dvoboj.

19.03 Poslanci opozicije in koalicije vsaksebi v razpravi o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča

Poslanska razprava o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme je pokazala različne poglede na tematiko. Iz vrst opozicije je bilo med drugim slišati očitke vladi zaradi neučinkovitega spopadanja z epidemijo, koalicijski poslanci pa današnjo sejo vidijo kot opozicijski politični obračun. Šlo je za nov, nepoznan virus, protokolov, ki bi predvidevali kaj se zgodi ob pojavu takega virusa, ni bilo mogoče predvideti, je v razpravi izpostavila poslanka NSi Iva Dimic. Kot je spomnila, so protokole v prihajajočih mesecih popravili in dopolnili. Kritična je bila do predlagateljev seje DZ, ki se po njeni oceni vrtijo v krogu in še vedno pogrevajo zadeve izpred enega leta.

17.45 Nemčija odpravlja stalni nadzor na meji s Češko

Nemčija ne bo podaljšala stalnega nadzora na meji s Češko, ki ga je uvedla z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ukrep se bo iztekel v sredo in ga ne nameravajo podaljšati, so pojasnili na nemškem notranjem ministrstvu, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Nemčija je Češko skupaj s Slovaško in avstrijsko deželo Tirolska sredi februarja razglasila za območja z novimi bolj nalezljivimi različicami novega koronavirusa. V Nemčijo so tako lahko od tam vstopali le nemški državljani ali tisti s prebivališčem oz. dovoljenjem za bivanje v Nemčiji. Veljalo pa je nekaj izjem.

image_alt
Nemcem se obeta policijska ura


16.41 Beovićevo čudi, da cepivo AstraZenece zavračajo starejši od 60 let

Odločitev svetovalne skupine za cepljenje, da se s cepivom AstraZenece proti covidu-19 lahko cepi vse starejše od 18 let, trenutno ne vpliva na potek oziroma strategijo cepljenja, saj so trenutno na prednostni listi še vedno starejši od 60 let. Bojano Beović medtem čudi, da cepivo ostaja, saj pri tej starostni skupini tveganj načeloma ni. V cepilnih centrih v Ljubljani in Mariboru so prejšnji teden ljudje namreč množično odpovedovali cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. V Mariboru jih je zavrnila cepljenje kar polovica, v Ljubljani tretjina. Tiste, ki zavrnejo cepljenje, se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja uvrsti na rep cepilnega seznama.

Na ministrstvu za zdravje cepilne centre pozivajo, naj se potrudijo, da se proti covidu-19 precepi čim več ljudi, ki so po trenutni strategiji v prednostni skupini, torej starejših od 60 let.

image_alt
Podjetje je ustavilo dobavo cepiva proti covidu-19 Evropski uniji


16.04 V razpravi o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča poslanci vztrajajo pri že znanih stališčih

Poslanci danes razpravljajo o predlogu priporočila vladi v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme. Medtem ko poslanci strank, ki so predlagale sejo, opozarjajo na nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, pa v koalicijskih vrstah vidijo sejo kot predstavo za javnost. Izredno sejo so zahtevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levice in SAB. Robert Pavšič (LMŠ) je v imenu predlagateljev seje ocenil, da je poročilo računskega sodišča veliko več od samega pregleda postopkov nabave zaščitne in medicinske opreme, pač pa kaže na vladno divjanje ob epidemiji in razgalja vladno razumevanje oblasti, uzurpacijo predpisov in inštitucij. Vlado krivi ne le za oškodovanje javnih financ za lastne interese, ampak tudi za vse posledice, ki so nastale zaradi finančne ozkoglednosti.

16.00 V Evropskem parlamentu v razpravi o covidnem potrdilu pozivi k brezplačnim testom

Več evropskih poslancev je danes v razpravi o covidnem potrdilu opozorilo na diskriminacijo, ker je potrdilo o cepljenju brezplačno, teste za diagnosticiranje covida-19 pa je treba pogosto plačati. Iz vrst liberalcev in zelenih je bilo slišati pozive k zagotovitvi brezplačnih testov in omejitvi cen testov. Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. Predlagano »digitalno zeleno potrdilo« bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19.

Potrdilo sproža vrsto vprašanj, na primer glede pomanjkljivih znanstvenih dognanj o imunosti, možnosti diskriminacije, varstva osebnih podatkov, trajanja ukrepa, uporabe v druge namene, ne le za olajšanje potovanj, glede učinkovitosti in praktičnosti ukrepa ter glede časovnega načrta za njegovo izvedbo. Komisija je Evropski parlament in Svet EU pozvala, naj zakonodajo sprejmeta po hitrem postopku. V parlamentarnem odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), ki je danes razpravljal o tem, so pojasnili, da se načrtuje potrditev ukrepa na junijskem plenarnem zasedanju.

Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters


15.10 Slovenija z materialno pomočjo trem državam
 
Vlada je odločila, da Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji na podlagi prošnje prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite za preprečevanje širjenja covida-19 pošlje materialno pomoč v obliki osebnih zaščitnih sredstev. Danes so tako iz državnega logističnega centra v Rojah odpremili materialno pomoč v obliki mask in razkužil. Vrednost pomoči, skupaj s prevozom, je ocenjena na 342.650 evrov, so iz obrambnega ministrstva zapisali v sporočilu za javnost.

14.52 Bolnišnice lani različno pripravljene na začetek epidemije

Pred koalicijsko preiskovalno komisijo o nabavah zaščitne opreme so se danes kot priče zvrstili direktorji nekaterih slovenskih bolnišnic. Njihova pričanja kažejo, da so ob začetku epidemije koronavirusa nekatere bolnišnice večino nabav zaščitne opreme izvedle same, druge pa so se zanesle na pomoč države. Po besedah direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Vojka Flisa je bila ustanova z lastnimi naročili zaščitne opreme dovolj dobro pripravljena na prvi val epidemije. Ker so pozorno spremljali, kaj se po svetu dogaja z novim koronavirusom, so že 5. februarja lani ustanovili krizni štab in začeli objavo javnih naročil za nabavo opreme. Ob razglasitvi epidemije 12. marca so tako imeli vso potrebno opremo za enote za intenzivno terapijo, nekoliko slabša pa je bila preskrbljenost z maskami FFP2 in FFP3, je pojasnil Flis.

Težave so se po njegovih besedah začele nakazovati po 24. februarju, zato so začeli z javnimi pozivi ponudnikom za oddajo ponudb za dobavo osebne varovalne opreme. Imeli so sicer sklenjene veljavne pogodbe z dobavitelji, ki pa jih zaradi prekinitev v dobavah niso mogli izpeljati. Nato so 18. marca od ministrstva za zdravje prejeli obvestilo, da se bodo vse dobave zaščitne opreme izvajale centralno, prek zavoda za blagovne rezerve.

14.23 Potrebo po pomoči strokovnjaka zaradi stisk v epidemiji v večji meri v raziskavi izrazili predvsem brezposelni in študenti

Udeleženci v raziskavi, ki je bila pretežno izvedena decembra lani, so ocenili, da v drugem valu epidemije doživljajo podobno, morda le malo višjo stisko kot v prvem. Tri četrtine jih ne čuti potrebe po psihološki podpori. Med tistimi, ki izražajo potrebo po pomoči strokovnjaka, so predvsem brezposelni in študenti, pravi psihologinja Nina Krohne. Raziskava je del akcijskega načrta za izvajanje psihološke pomoči v razmerah epidemije covida-19, katerega nosilec je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Koordinator v raziskavi je Društvo psihologov Slovenije, v njenem izvedbenem delu pa so sodelovale organizacije iz Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Podatke so zbirali prek spleta, in sicer predvsem decembra lani. Sodelovalo je 3556 udeležencev, vzorec pa ni reprezentativen, saj v njem prevladujejo ženske, višje izobraženi, nizek pa je odstotek oseb nad 65 let.

image_alt
Ponekod množične odpovedi cepljenja s cepivom AstraZenece


14.16 V evidencah zavedenih 181 oseb s ponovljeno okužbo, kar pa ponovne okužbe še ne potrjuje

V elektronski podatkovni zbirki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo do 5. aprila zavedenih 181 oseb, ki jim je bila v razmaku 90 dni s PCR ali hitrimi testi potrjena ponovna okužba. A to še ne potrjuje dejanske ponovne okužbe. Lahko je šlo za zgolj podaljšano okužbo, so za STA navedli na NIJZ. Kot so namreč pojasnili na NIJZ, je ponovna okužba potrjena takrat, ko se da z analizo genoma virusa iz prve in druge kužnine, med katerima je bil vsaj 90-dnevni razmik, dokazati, da virusa nista enaka oziroma da gre za dve različici. Tega dokaza pa največkrat ni možno zagotoviti, saj kužnina pogosto ni shranjena ali pa ni primerna za analizo genoma. Na drugi strani lahko okužba, potrjena s PCR-testom, vztraja dolgo časa (posebej pri osebah z motnjo imunosti), in v tem primeru dejansko ne gre za ponovno okužbo, pač pa za podaljšano okužbo, so zapisali na NIJZ.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Ponovne okužbe pa se ne glede na vse vendarle dogajajo, a so, kot kaže za zdaj, po navedbah NIJZ zelo redke. Glede na objave v strokovnih revijah je sicer v primeru ponovne okužbe potek bolezni lažji kot ob prvi okužbi, »čeprav so nekateri članki opisali tudi težji potek«, so pojasnili na NIJZ. Pojasnili so še, da bo po mnenju nekaterih strokovnjakov s spreminjanjem virusa podobno kot z gripo – enkrat bodo spremembe manjše, drugič večje in bodo zahtevale prilagajanje cepiva oziroma ponovna cepljenja, enako kot je to zdaj pri gripi vsako leto. »Ali bo tako ali ne, trenutno ni mogoče niti pritrditi niti zanikati,« so dodali.

14.13 Delovni migranti v Slovenijo kot pred 1. aprilom, občasno ponekod gneča za vstop v Avstrijo

Delavci iz Slovenije, ki se vsak dan vozijo na delo v sosednjo Avstrijo, od ponedeljka v Slovenijo ponovno vstopajo po režimu, ki je veljal pred 1. aprilom. Občasno ponekod pri vstopu v Avstrijo nastajajo zastoji. Sicer pa morajo delavci med epidemijo pri prehajanju meje spremljati in upoštevati pravila obeh držav, ki se med seboj razlikujejo. Za vstop v Avstrijo morajo trenutno čezmejni delavci predložiti negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od 72 ur, in potrdilo delodajalca o zaposlitvi v Avstriji. Hkrati morajo imeti opravljeno tudi spletno registracijo za vstop v državo, ki trenutno velja 28 dni. Potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali potrdilo o preboleli okužbi z novim koronavirusom za prehod meje ne šteje. Avstrijski mejni organi dokumentacijo dosledno pregledujejo, je za STA povedalo več delavcev. Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja ima občutek, da avstrijski organi pravzaprav čedalje strožje preverjajo pogoje za vstop. V zvezi s tem je zasledil tudi, da Avstrija išče začasno kadrovsko okrepitev na meji, iščejo namreč sodelavce na delovnih mestih administratorjev, in sicer za delo do konca maja, je Fekonja povedal za STA.

image_alt
Okrevajo vse dejavnosti, ki jih ne ovirajo ukrepi


V ponedeljek zjutraj je bila na nekaterih mejnih prehodih, denimo na Šentilju, gneča pri vstopu v Avstrijo, kar je sicer po besedah Fekonje značilno za ponedeljke. Danes informacij o morebitni gneči pri vstopu v Avstrijo ni. Za vstop v Slovenijo pa so pogoji za delavce migrante drugačni kot za vstop v Avstrijo. Od ponedeljka velja, da lahko v Slovenijo vstopijo brez karantene na kontrolnih točkah, če predložijo negativni rezultat testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Na območju Policijske uprave (PU) Celje sta na slovensko-avstrijski meji kontrolni točki prehoda Vič in Holmec, ki sta odprta med 5. in 23. uro. Na preostalih mejnih prehodih na meji z Avstrijo in zunaj časa obratovanja kontrolnih točk pa je prehajanje meje omogočeno za ljudi, ki živijo ob meji. Na območju PU Celje so to mejni prehodi Pavličevo sedlo, Reht, Libeliče in Radlje. Fizičnih zapor na teh prehodih, ki so bile postavljene 1. aprila in ki so povzročile nejevoljo med nekaterimi čezmejnimi delavci, ni več, je pa postavljena ustrezna prometna signalizacija in zapisana dovoljena izjema prehoda. »Policisti na teh prehodih izvajajo občasne kontrole in preverjajo, ali vozniki upoštevajo signalizacijo in veljavne ukrepe,« so v zvezi s tem navedli na PU Celje.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


14.09 V ZDA priporočajo pavzo za cepivo podjetja Johnson & Johnson

Američani bodo vsaj na zvezni ravni začasno prenehali cepiti s cepivom družbe Johnson & Johnson, potem ko je šest žensk, starih med osemnajst in 48 let, razvilo krvne strdke in je ena zaradi tega umrla. V vseh primerih se je to zgodilo v dveh tednih po cepljenjih, ameriške zvezne oblasti pa upajo, da bodo enako ukrepale zvezne države. Doslej so s cepivom podjetja iz New Jerseyja cepili skoraj sedem milijonov ljudi, zveznim državam pa so jih že dostavili še devet milijonov. Pri ameriški agenciji za hrano in zdravila FDA poudarjajo, da gre za izjemno redke stranske učinke, a jih hočejo natančneje preučiti. V zadnjih dneh so poročali tudi o več primerih okužbe s covidom-19 kljub cepljenju s cepivom, ki so ga razvili na klasičen način s pomočjo neškodljivega adenovirusa ter ne sintetične različice genske kode covida-19 pri Pfizer/Biontechu in Moderni.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Krvni strdki, ki se razvijejo po cepljenjih, se menda razlikujejo od običajnih in pri FDA in zdravstvenemu centru CDC se bojijo, da se vsi zdravniki ne zavedajo nujnosti drugačne obravnave. V Evropi podobne zaplete očitajo cepivu AstraZenece in oxfordske univerze, v ZDA pa so veliko manj odvisni od takšnih cepiv. Pfizer in Moderna na teden dobavljata več kot 23 milijonov odmerkov. B. K.

image_alt
Ponekod množične odpovedi cepljenja s cepivom AstraZenece


12.41 Predstavniki gostinstva in turizma v pričakovanju konkretnega predloga za pomoč panogi

Predstavniki gostinstva in turizma so z veseljem sprejeli namero gospodarskega ministrstva za pomoči panogi in v teh dneh na svojih mizah pričakujejo konkreten predlog. »Vsebine tako še ne moremo komentirati,« so povedali. »Veseli nas, da se je pristojno ministrstvo odzvalo na naše dolgotrajne predloge po posebni obravnavi turizma kot najbolj ogrožene panoge, ki ji je bilo poslovanje v obdobju zadnjih 13 mesecev prepovedano kar osem mesecev. Pozdravljamo tudi to, da bo interventni zakon po napovedih sprejet v kratkem,« je za STA dejal direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo.

Vsebine zakona pa zdaj še ne more komentirati, saj je, kot je dodal, ta še v fazi usklajevanja. »Kaže pa, da bodo med prejemnike pomoči vključeni vsi segmenti turizma, kar je bila ena izmed naših glavnih zahtev,« je poudaril po ponedeljkovi napovedi ministrstva o pomoči, pri kateri so izpostavili enkratno pomoč za zagon poslovanja in subvencioniranje regresa. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar je za STA izrazil zadovoljstvo, saj da gredo napovedi ministrstva »v pravi smeri«. A danes oziroma v sredo pričakujejo konkreten predlog zakona, ki bo razkril vse podrobnosti in morebitne omejitve. Pri pripravi predlogov so ves čas sodelovali, zato upa, da bo bodo ti povzemali vse poglavitne rešitve, je dodal.

image_alt
Testiranje bo na srednjih šolah steklo 16. aprila, v osnovnih po prvem maju


»V sindikatu delavcev gostinstva in turizma v interventnem zakonu za dejavnost gostinstva in turizma za delavce, ki so doma zaradi vladnega odloka in prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače, zahtevamo stoodstotno nadomestilo plač,« so poudarili. Zahtevamo tudi krizni dodatek za delavce v tej dejavnosti, ki ves čas epidemije delajo, ter razširitev storitev turistični bonov na druge deležnike in storitve, ne le na tiste z nastanitvami. Vlada je z odlokom o zaustavitvi po njihovi oceni povzročila veliko večjo škodo za dejavnost gostinstva in turizma. »Smo edina panoga v gospodarstvu, ki ne dela že osem mesecev v enem letu. Tega ne bodo mogli nadomestiti niti na novo sprejeti ukrepi, saj so številni subjekti za vedno zaprli svoja vrata, na tisoče delavcev pa se je znašlo med brezposelnimi. Delavcem in delavkam je dovolj agonije, hočemo in želimo delati,« so poudarili v sindikatu.

11.16 Iz zdravstvenih razlogov odstopil avstrijski minister za zdravje

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober zaradi zdravstvenih razlogov zapušča položaj. Kot je danes v izjavi pojasnil 60-letnik, je preobremenjen in izčrpan, pred mesecem dni in nato znova pred enim tednom pa je doživel kolaps. »Država v trenutni najhujši zdravstveni krizi zadnjih desetletij potrebuje zdravstvenega ministra, ki je stoodstotno zdrav,« je svojo odločitev utemeljil Anschober. Do ponedeljka bo ministrstvo za zdravje vodil podkancler Werner Kogler, nato pa naj bi na položaj prisegel njegov naslednik, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10.39 Indija odobrila cepivo sputnik V

Indija je danes kot tretje cepivo proti covidu-19 doslej za izredno uporabo odobrila še rusko cepivo sputnik V. To bi lahko pripomoglo k okrepitvi kampanje cepljenja, medtem ko okužbe z novim koronavirusom v državi dosegajo rekordno visoke ravni, a strokovnjaki opozarjajo, da še ni jasno, kdaj bo na voljo dovolj cepiva. Gre za tretje odobreno cepivo proti covidu-19 v državi – pred tem sta ustrezno dovoljenje prejeli še cepivi AstraZenece in cepivo covaxin, ki ga proizvaja indijsko podjetje Bharat Biotech. Glede na navedbe ruskega državnega sklada RDIF, ki je financiral razvoj sputnika V, bo cepivo v Indiji proizvajalo pet farmacevtskih podjetij. Trenutne pogodbe predvidevajo proizvodnjo 852 milijonov odmerkov. Prve omejene količine odmerkov naj bi bile na voljo konec aprila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Nekateri dispanzerji prepolni, drugi ne dosegajo glavarine


Indija z 1,3 milijarde prebivalcev se v zadnjih tednih bojuje z velikim porastom število okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so oblasti med drugim uvedle nočno prepoved gibanja ter omejile gibanje in različne dejavnosti. V ponedeljek so poročali o več kot 161.000 novih primerih – sedmi zaporedni dan so jih našteli več kot 100.000. V Bombaju nameravajo v prihodnjih šestih tednih postaviti še tri dodatne poljske bolnišnice, vsako z 2000 posteljami, vključno z 200 za intenzivno nego. Število postelj za covidne bolnike bodo povečali tudi v New Delhiju.

Država, ki velja za največjo proizvajalko cepiv na svetu, je kampanjo cepljenja proti covidu-19 začela sredi januarja, odtlej pa so razdelili nekaj več kot 10,8 milijona odmerkov. Ambiciozne cilje vlade o cepljenju 300 milijonov ljudi do konca julija so načela poročila o pomanjkanju cepiva v nekaterih zveznih državah in zadržanosti do cepljenja.
Zaradi zadnje rasti števila okužb je vlada celo upočasnila izvoz cepiv.

10.07  Potrdili 1049 novih primerov okužb, umrli so štirje bolniki

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v ponedeljek v Sloveniji opravili 4588 PCR-testov in 43.736 hitrih antigenskih testov ter potrdili 1049 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 22,9-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 13.786. 



Umrli so štirje bolniki, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 617 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 146 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih je v ponedeljek znašalo 1014.



9.26 Prvi odmerek cepiva prejelo skoraj 16 odstotkov prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 334.706 prebivalcev ali 15,9 odstotka, kažejo podatki na aplikaciji cepimose.si. Drugi odmerek je prejelo 122.185 prebivalcev ali 5,8 odstotka prebivalcev. Glede na dobavljena cepiva in odpravo starostnih omejitev pri cepljenju s cepivom Astre Zenece lahko pričakujemo, da bo do konca tedna cepljenih približno 365.000 prebivalcev s prvim odmerkom in 150.000 prebivalcev z drugim odmerkom cepiva.  J. T.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


7.05 Uvedba davka za dobičkarje v časih koronavirusa

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA v ponedeljek našteli manj kot 300 smrtnih žrtev covida-19 in tudi število okužb je upadlo na okrog 46.400. V ZDA se je doslej skupaj okužilo 31,3 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 562.500. Povprečje okužb je v tednu do nedelje v primerjavi s tednom prej naraslo za okrog 7000 na več kot 70.000, število smrti pa nazadovalo z 975 na 969. V ZDA so po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) z najmanj enim odmerkom cepiva proti koronavirusu cepili 120,8 milijona ljudi oziroma 36,4 odstotka prebivalstva, z obema odmerkoma pa 74 milijonov ali 22 odstotkov prebivalstva.

Na sedežu ZN v New Yorku je v ponedeljek potekal forum o financiranju za razvoj v Ekonomskem in socialnem svetu ZN (Ecosoc), kjer je generalni sekretar ZN Antonio Guterres pozval države, naj uvedejo poseben davek za bogataše, ki so se okoristili v času pandemije. Guterres je dejal, da je vrednost premoženja najbogatejših na svetu v zadnjem letu dni poskočila za 5000 milijard dolarjev. Obenem je po svetu zaradi virusa umrlo tri milijone ljudi, 255 milijonov jih je izgubilo službe, svet se sooča s hudo recesijo, 120 milijonov ljudi pa je padlo v ekstremno revščino. Uvedba davka na dobičke v času koronavirusa bi vsaj malce ublažila ekstremne neenakosti v svetu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine