Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Podjetje je ustavilo dobavo cepiva proti covidu-19 Evropski uniji

Za to so se odločil po tem, ko so pristojni v ZDA priporočili začasno ustavitev uporabe tega cepiva zaradi primerov redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju.
Američani bodo na zvezni ravni začasno prenehali cepiti s cepivom družbe Johnson & Johnson. FOTO: Mark Ralston/Afp
Američani bodo na zvezni ravni začasno prenehali cepiti s cepivom družbe Johnson & Johnson. FOTO: Mark Ralston/Afp
STA
13. 4. 2021 | 16:51
13. 4. 2021 | 21:44
3:51
Ameriško podjetje Johnson & Johnson je danes sporočilo, da je začasno ustavilo dobavo svojega cepiva proti covidu-19 državam Evropske unije. Za to so se odločili, potem ko so pristojne oblasti v ZDA priporočile začasno ustavitev uporabe tega cepiva zaradi primerov redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju.

»Odločili smo se, da preložimo razdeljevanje našega cepiva v Evropi,« so sporočili. Dodali so, da skupaj s pristojnimi evropskimi oblastmi preverjajo primere motenj strjevanja krvi.

»Tesno sodelujemo s strokovnjaki in zdravstvenimi oblastmi. Trdno podpiramo odprto odprto komuniciranje o teh informacijah z zdravstvenim osebjem in javnostjo,« so navedli v ameriškem podjetju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.



Do ponedeljka so sicer v ZDA s cepivom Johnson & Johnson cepili 6,8 milijona ljudi. FOTO: Rob EngelaarAFP
Do ponedeljka so sicer v ZDA s cepivom Johnson & Johnson cepili 6,8 milijona ljudi. FOTO: Rob EngelaarAFP


Za to so se odločili, potem ko sta ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) ter center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočila začasno ustavitev uporabe tega cepiva. Pri šestih osebah so namreč po cepljenju z njim potrdili redko motnjo strjevanja krvi. Zaradi zapletov je po cepljenju s tem cepivom v ZDA umrla ena oseba, druga je v kritičnem stanju. Predstavnik Ameriške zvezne uprave za hrano in zdravila (FDA) Peter Marks je danes potrdil, da je ena oseba umrla 
zaradi zapletov, povezanih s krvnimi strdki, druga pa je v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Marks je zaplete primerjal tudi z zapleti v Evropi po cepljenju s cepivom AstraZenece, ki temelji na podobni adenovirusni vektorski tehnologiji.

Do ponedeljka so sicer v ZDA s cepivom Johnson & Johnson cepili 6,8 milijona ljudi. Dobava tega cepiva v EU je stekla v ponedeljek, potem ko mu je evropska agencija za zdravila (Ema) sredi marca prižgala zeleno luč. Do konca junija EU pričakuje dobavo od 50 do 55 milijonov odmerkov.

Je pa tudi Ema že minuli teden sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom Johnson & Johnson in krvnimi strdki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine