Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Porušeni ostanki viadukta smrti

Ostanke avtocestnega viadukta pri Genovi, ki je lani avgusta zahteval triinštirideset smrtnih žrtev, so danes razstrelili.
Viadukt Morandi se je porušil lani, 14. avgusta, zahteval je 43 žrtev. Foto Reuters
Viadukt Morandi se je porušil lani, 14. avgusta, zahteval je 43 žrtev. Foto Reuters
28. 6. 2019 | 11:20
28. 6. 2019 | 12:24
1:44
Viadukt Morandi so danes dopoldan razstrelili in s tem naredili prostor za nadaljevanje obnove in graditev novega. Pred razstrelitvijo so evakuirali štiri tisoč lokalnih prebivalcev.
 
Okoli nosilnih stebrov delno porušenega viadukta so pred nadzorovano razstrelitvijo razporedili cisterne z vodo, da bi preprečili širjenje prahu. Z razstrelivom so se lotili 4500 ton betona, demoliranje je trajalo manj kot sedem sekund.
 
Guverner pokrajine Ligurija Giovanni Toti je lani napovedal, da bodo morali za celotno rušenje starega viadukta in odškodnine za žrtve in druge preživele nameniti od 10 do 12 milijonov evrov.
 
Viadukt se je porušil lani, 14. avgusta, med nevihto, odstranjevanje njegovih ostankov so začeli letos februarja.



Današnje rušenje sta si ogledala oba podpredsednika italijanske vlade in predsednika vladnih strank, Matteo Salvini in Luigi Di Maio, in številni radovedneži.

Še danes bodo sicer predstavniki oblasti v genovskem pristanišču pozdravili ladjo s prvim delom novega mostu, ki naj bi ga po napovedih italijanskih oblasti za promet odprli aprila 2020.

Rim je odgovornost za lanskoletno tragedijo pripisal upravljavcu avtoceste Autostrade per l'Italia, a družba krivdo zavrača. Proti okoli dvajsetim ljudem, vključno z vodilnimi v družbi, so sprožili kriminalistično preiskavo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine