Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi zapleta v Sloveniji razdelitev resorjev šele naslednji torek

Predsednica evropske komisije čaka na uradno potrditev kandidature Marte Kos.
Ursula von der Leyen bo razdelitev komisarskih mest objavila šele prihodnji teden, in ne jutri. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ursula von der Leyen bo razdelitev komisarskih mest objavila šele prihodnji teden, in ne jutri. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pi. K., U.E.
10. 9. 2024 | 10:34
10. 9. 2024 | 12:25
3:36

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen bo razdelitev komisarskih mest objavila šele prihodnji teden, in ne jutri, kot je bilo sprva predvideno. Tiskovna predstavnica evropskega parlamenta je sporočila, da je predstavitev razdelitve resorjev v novem mandatu evropske komisije na prošnjo Ursule von der Leyen prestavljena na naslednji torek. 

Prvotno je bilo načrtovano, da bo von der Leynova v sredo zjutraj razkrila, katere resorje bodo prevzeli posamezni kandidati za komisarje, a po novem se bo to zgodilo prihodnji teden ob robu plenarnega zasedanja evropskega parlamenta v Strasbourgu. Takrat se bo sestala z voditelji različnih političnih skupin v evropskem parlamentu.

Iz evropske komisije so tudi uradno sporočili, da je vlada Roberta Goloba obvestila komisijo, da bo državni zbor podal mnenje o novi slovenski kandidatki za komisarko Marto Kos v petek, šele takrat pa bo nominacija kandidatke zaključena in uradna. Zaradi tega je evropska komisija prosila evropski parlament, da preloži predstavitev sestave nove evropske komisije Ursule von der Leyen, dokler ni znana njena celotna poimenska sestava.

Predsednik odbora za zadeve EU v državnem zboru Franc Breznik zaenkrat še ni sklical seje, saj neuradno čaka vladno gradivo, predvsem pa pismo Ursule von der Leyen slovenski vladi, v katerem naj bi izrazila mnenje, da Vesel ni primeren kandidat.

Slovenija povzročila dodatno negotovost

Preložitev sestanka in s tem tudi objave razdelitve resorjev je povzročila dodatno negotovost med državami članicami in političnimi skupinami v evropskem parlamentu, saj gre za ključno fazo v procesu oblikovanja nove evropske komisije, je danes poročal Politico.

Zdaj je uradno, da je razlog za zamudo novi predlog Slovenije, ki je v ponedeljek za komisarko predlagala Marto Kos, nekdanjo veleposlanico v Nemčiji in Švici. Novi predlog slovenske vlade prispeva k cilju von der Leyenove, da doseže bolj uravnoteženo zastopanost spolov v komisiji, vendar pa mora svoje mnenje o kandidaturi prej prispevati še parlamentarni odbor za evropske zadeve. 

Slovenija je šele včeraj v Bruselj poslala Marto Kos, kandidatko za evropsko komisarko. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Slovenija je šele včeraj v Bruselj poslala Marto Kos, kandidatko za evropsko komisarko. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Končna odločitev o tem, kateri komisarji bodo prevzeli posamezne resorje, bo tako znana šele po tem, ko bo kandidatura Marte Kos uradna. Slovenski parlament oziroma pristojni odbor je zdaj po poročanju Politica pod pritiskom, da hitro odloči o predlogu, saj vsaka zamuda vpliva na celoten proces oblikovanja nove evropske komisije.

Politične skupine si prizadevajo, da bi čim prej izvedele, kateri kandidati bodo prevzeli ključne položaje, kar bi omogočilo boljše načrtovanje in pripravo na prihodnje izzive. Predlog Marte Kos je bil sicer sprejet z odobravanjem, saj predstavlja pomemben korak k večji uravnoteženosti spolov. Vendar pa mora Slovenija zdaj pokazati politično enotnost in hitrost pri potrjevanju tega predloga, da ne bi dodatno zadržala že tako zapletenega procesa oblikovanja komisije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine