Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Marta Kos kot kandidatka za komisarko potrjena na vladi brez glasu proti

Marta Kos se bo poslanskim skupinam predstavljala danes in jutri. Ima zahtevane izkušnje?
Seja vlade, na kateri naj bi potrjevali novega komisarja, se je začela ob 11. uri. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Seja vlade, na kateri naj bi potrjevali novega komisarja, se je začela ob 11. uri. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
9. 9. 2024 | 10:16
9. 9. 2024 | 12:41
4:58

V koalicijskih partnericah še uro pred začetkom vlade niso vedeli, o kom naj bi vlada ob 11. uri razpravljala kot komisarski kandidatki ali kandidatu. Ime jim je predsednik vlade Robert Golob sporočil pol ure pred začetkom, po tem ko je Marta Kos potrdila, da je danes Golobu izročila soglasje za kandidaturo za komisarko. Njeno ime je omenil že na petkovem sestanku in konec tedna sta, kot kaže, zakopala bojno sekiro. Nekdanjo podpredsednico stranke je Golob namreč med kampanjo odslovil kot predsedniško kandidatko, saj ni kazalo, da bi lahko zmagala, sama pa je nato iz stranke izstopila.

»Nisem najbolj vesel nad nastalo situacijo, a verjamem, da bomo nastali situaciji kos,« je pomenljivo pred začetkom koalicijskega zasedanja dejal tudi podpredsednik Gibanja Svobode in podpredsednik vlade, zadolžen za komuniciranje, Matej Arčon, ki je po seji vladi navedel, da je bila Kosova potrjena brez glasu proti.

Funkcijo evropske komisarke je Golob Kosovi sicer ponujal že pred evropskimi volitvami, a takrat verjetno še s premalo informacijami, v zameno za kandidaturo na listi Gibanja Svoboda. To bi namreč pomenilo, da bi morali izvesti nadomestne volitve – v primeru odstopa prej kot v pol leta.

image_alt
Marta Kos: To ni več moja stranka

V političnih kuloarjih se sicer še kar vrstijo ugibanja o okoliščinah, ki so vodile do odstopa Tomaža Vesela kot koalicijskega kandidata. Znano je, da si želi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen več žensk in zato naj bi ponujala boljši resor. Veselu pa je menda že od vsega začetka očitala pomanjkanje evropskih izkušenj oziroma izkušenj v izvršilni veji oblasti. Ali veleposlaniško delo Marte Kos v Švici in Nemčiji sodi v opis, ni znano. Slišati pa je že očitke, da se je Golob oprl na omenjene kritike in ni iskreno stal za Veselovo kandidaturo.

Ker te izkušnje ima Tanja Fajon in naj bi si v Bruslju poleg več kandidatk želeli tudi več komisarjev in komisark iz S&D, kamor pripada domača SD, se je ugibalo, ali bi ta funkcija lahko pripadla njej. A konec tedna ni dobila nobenega klica Golobovega kroga glede svoje morebitne kandidature. Ugiba se, da bi bila S&D na evropski ravni lahko zato izjemno kritična do Kosove.

»Osebno menim, da je Marta Kos dobra kandidatka in da ima potrebne kompetence. Bila je vodja urada za komuniciranje in ima diplomatske izkušnje,« je Arčon odgovoril na vprašanje, ali njene izkušnje ustrezajo kriterijem von der Leynove. Predsednik vlade je po njegovih besedah v rednih kontaktih s predsednico evropske komisije in sam verjame, da je tudi ime kandidatke ustrezno »skomuniciral« ter da bo dobila njeno zeleno luč. V Bruslju so za zdaj brez komentarja. Glede na sam postopek – kandidati se bodo predstavljali tudi še pred pristojnimi parlamentarnimi odbori – pa je dejal, da zagotovil za uspeh Marte Kos ne more biti.

Na domači ravni jo bo parlamentarni odbor, ki ga vodi poslanec SDS Franc Breznik, predvidoma potrjeval še danes ali jutri, saj si von der Leynova želi v sredo vodstvu evropskega parlamenta predstaviti sestavo svoje nove komisarske ekipe.

Ime domačega parlamentarnega odbora ni zavezujoče za vlado. Vsaj za zdaj pa so bili v SDS, ki pripada na evropski ravni največji EPP, izjemno kritični do menjave Vesela. Janez Janša, prvak SDS, je na družbenem omrežju X zapisal, da je po njihovih informacijah Golobova vlada edina, ki ravna izključevalno in se ni posvetovala z njimi kot nespornimi zmagovalci evropskih volitev. Vesel se je opoziciji predstavil na lastno pobudo, je zapisal in podvomil o izkušnjah Marte Kos: »Prejšnji kandidat je bil menda zavrnjen zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj. Kakšne pa so le-te pri g. Marti Kos? Sodelovanje z Udbo? Članstvo v Forumu 21? Politično imenovanje za veleposlanico? LGTB? Klientelistična povezava s POP TV? Daleč smo padli.«

Kot je pojasnil Arčon, se bo Kosova poslanskim skupinam predstavljala danes in jutri.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine