Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Policisti so se v Beogradu postavili na stran protestnikov

Ta teden protestirali v 110 srbskih mestih, maja bodo prišli vsi v Beograd.
Na ulicah Beograda že štirinajsto soboto zapored protesti. Foto Milena Zupanič
Na ulicah Beograda že štirinajsto soboto zapored protesti. Foto Milena Zupanič
9. 3. 2019 | 22:50
10. 3. 2019 | 16:54
4:05
Težko je oceniti, koliko ljudi se je udeležilo tokratnega protesta z imenom #1 od 5 milijonov v Beogradu. Do koder mi je segal pogled, so protestniki napolnili znamenite Terazije, pa so prihajali še novi in novi iz smeri Študentskega trga, kjer se je protest že štirinajsti teden zapored pričel. Končal se je mirno. Novo dimenzijo je protestom dal nastop Policijskega sindikata Srbije, ki se je v imenu 12 tisoč policistov postavil na stran ljudi.

"Policisti bomo z ljudstvom, ne z oblastjo", je med drugim dejal Veljko Mijailović, predsednik Policijskega sindikata Srbije pred zgradbo srbske nacionalne televizije, kamor je prišla množica protestnikov dobro uro po tem, ko se je odpravila izpred Filozofske fakultete na Študentskem trgu čez Trg republike, po Terazijah in mimo vlade.


Simbolna zasedba nacionalne televizije


Množica protestnikov je televizijo simbolno zavzela; del množice se je namreč povzpel po zunanjem stopnišču in napolnil balkon zgradbe na samem vhodu. Organizatorji protesta #1 od 5 milijonov so to imenovali blokada, saj, kot so rekli, pripada nacionalna televizija ljudstvu, ne pa oblasti.

Pred zgradbo televizije je govoril tudi predsednik Policijskega sindikata Srbije. Mijailović je poudaril predvsem samopašnost srbske oblasti, ki jo pooseblja Aleksandar Vučić. "Oblast policiste onemogoča pri našem delu", je dejal in tudi, da "ima srbska policija zvezane roke, policiji je prepovedano intervenirati proti kriminalcem". V Srbiji je kriza institucij, meni: "Na desetine kriminalnih dejanj bi lahko prijavili, a nimamo komu. Ni institucij." Zlovešča je bila njegova napoved, da so policisti pripravljeni za svoje ljudstvo dati tudi življenja in da se tega ne bojijo.

Nepričakovana zaostritev med policisti in oblastjo predsednika Aleksandra Vučića, na katero kažejo besede predsednika Policijskega sindikata Srbije, ima dolgo brado, kaplja čez rob pa je bila poteza notranjega ministrstva, ki je pred štirimi dnevi temu sindikatu odvzel reprezentativnost. Sindikat policistov Srbije ima po besedah Mijailovića 12 tisoč članov, kar je približno četrtina vseh policistov Srbije. V Srbiji sicer zadnja leta vznikajo policijski sindikati "pod patronatom vlade" kot gobe po dežju, zdaj jih je že več kot 20.


Za svobodo in spremembo sistema


Protestniki se zavzemajo predvsem za svobodo in spremembo sistema. Ta konec tedna so bili protesti že v 110 srbskih mestih, po podatkih organizatorjev se jih je udeležilo 150 tisoč ljudi. Branislav Lečić, minister kulture v času premiera Zorana Đinđića, je napovedal, da se bodo v maju zbrali v Beogradu protestniki iz vse Srbije. Od uboja Đinđica bo čez tri dni - 12. marca - minilo 16 let.

"Brez svobode ni življenja," je dejal Lečić. "Đinđić nas je učil, da je oblast servis ljudstva. Nihče nam ne bo dal svobode: ne Rusi, ne Američani, ne Bruselj. Nihče, razen nas samih." Poudaril je, da protesti niso v prid nobeni politični skupini, a takoj za tem, da se nobena oblast ne sme vesti tako, kot se vede aktualna oblast.

Protestniki so mladi, ljudje srednje generacije in starejši, tudi starejši od 80 let. Tisti, s katerimi smo se pogovarjali, so vsi po vrsti povedali, da so proti sistemu. Odprto govorijo tudi o predsedniku Vučiću, s katerim so izjemno nezadovoljni. Brez spremembe sistema bo vsaka oblast enaka, koruptivna, pravijo. V dveh tednih, odkar so pričeli v Srbiji zbirati podpise za "sporazum z ljudstvom", se je podpisalo 107.000 ljudi, so povedali organizatorji protestov.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine