Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump: Po sreči ali po božji volji sem še živ

V pogovoru z mediji na poti v Winsconsin je sobotni incident opisal kot »zelo nadrealistično izkušnjo«, za danes pa napovedal govor s pozivom k enotnosti.
Trump je že na krovu letala na poti v Milwaukee za medije spregovoril o poskusu atentata. »Želel sem govoriti še naprej, a so me ustrelili,« je dejal z nasmeškom. FOTO: Dan Scavino Jr. Via X Dan Scavino Jr. Via Reuters
Trump je že na krovu letala na poti v Milwaukee za medije spregovoril o poskusu atentata. »Želel sem govoriti še naprej, a so me ustrelili,« je dejal z nasmeškom. FOTO: Dan Scavino Jr. Via X Dan Scavino Jr. Via Reuters
STA
15. 7. 2024 | 07:08
15. 7. 2024 | 11:38
8:01

Nekdanji predsednik ZDA in kandidat republikancev na novembrskih volitvah Donald Trump je v nedeljo, dan po poskusu atentata, prispel na strankarsko konvencijo v Milwaukee. V pogovoru z mediji na poti v Winsconsin je sobotni incident opisal kot »zelo nadrealistično izkušnjo«, za danes pa napovedal govor s pozivom k enotnosti.

Na štiridnevni konvenciji, ki se začenja danes, se bo pod znanim geslom Naredimo Ameriko (spet) veliko zbralo 2429 delegatov iz ameriških zveznih držav in ozemelj, ki bodo 78-letnega Trumpa predvidoma potrdili za predsedniškega kandidata.

Dogodek bo po pričakovanjih potekal v senci preiskave poskusa atentata med predvolilnim zborovanjem v Pensilvaniji, kjer je Trumpa 20-letni napadalec ustrelil v uhelj.

Trump je že na krovu letala na poti v Milwaukee za medije spregovoril o poskusu atentata. »Želel sem govoriti še naprej, a so me ustrelili,« je dejal z nasmeškom.

Trump je s povitim desnim ušesom za konservativna medija Washington Examiner in New York Post povedal še, da bi pravzaprav »moral biti mrtev«, a je ravno v pravem času premaknil glavo in se s tem izognil smrti.

»Po sreči ali po božji volji, mnogi pravijo, da sem po božji volji še vedno tukaj,« je dodal in pri tem pohvalil tajno službo, ki ga je zaščitila, in »s strelom ravno med oči« pokončala napadalca.

Zaradi poskusa atentata je po lastnih besedah zavrgel govor, ki ga je pripravil za prihajajočo konvencijo. Kot je dejal, je imel pripravljeno ostro kritiko na račun »obupne administracije« predsednika Joeja Bidna, a bo namesto tega govoril na način, da »poenoti državo«.

»Ne vem, ali je to mogoče. Ljudje so zelo razdeljeni,« je dejal republikanski kandidat, ki še vedno ne priznava poraza proti Bidnu z volitev leta 2020. Bivši predsednik upa, da mu bo odmevni incident pomagal do vrnitve v Belo hišo, v nedeljo popoldne je tako svojim podpornikom že poslal sporočilo s prošnjo za nakazila za svojo predsedniško kampanjo, ki vsebuje fotografijo ponesrečenega atentata.

Policija v bližini doma strelca Crooka. FOTO: Carlos Osorio/Reuters
Policija v bližini doma strelca Crooka. FOTO: Carlos Osorio/Reuters

Policija še ugotavlja motiv 20-letnika za streljanje na Trumpa

Na dan prihajajo nove podrobnosti o 20-letnem Thomasu Matthewu Crooksu, ki je v soboto streljal na bivšega predsednika. Ameriški mediji navajajo izjave nekdanjih sošolcev iz srednje šole, da političnih prepričanj ni razkrival. Spominjajo se ga kot mirnega, pogosto je bil menda žrtev nasilništva. Policija motiv še išče.

image_alt
(KOMENTAR) Ameriško igranje z ognjem

Leta 2021 je menda Crooks iz kraja Bethel v Pensilvaniji nakazal 15 dolarjev politični organizaciji, ki je podpirala predsednika Joeja Bidna, sicer pa je bil registriran kot republikanski volivec.

Policija nima nobenih podatkov o morebitni kriminalni preteklosti mladeniča, ki je delal v domu za ostarele, kjer z njim nikoli niso imeli težav, poroča ABC.

image_alt
Veliko vprašanj, en odgovor: polom

Na Trumpa je streljal s polavtomatsko puško, kakršne se pogosto uporabljajo v ameriških množičnih strelskih napadih. ABC in druge televizije poročajo, da se je povzpel na streho poslopja, ki je bilo od prizorišča Trumpovega predvolilnega zborovanja v kraju Butler v Pensilvaniji oddaljeno le okrog 150 metrov.

Po prijavi udeležencev zborovanja, da so videli moškega s puško na strehi, se je tja podal policist, Crooks pa je menda vanj nameril puško in policist se je umaknil. Crooks je menda potem takoj streljal proti Trumpu in ga ranil v desno uho, njegovi drugi streli pa so ubili 50-letnega gasilca in huje ranili še dva moška.

image_alt
Poskus atentata na Donalda Trumpa

Kmalu po tem, ko je začel streljati, so ga ubili ostrostrelci tajne službe. Policija je v njegovem avtomobilu in doma našla tudi eksplozivna sredstva.

Puško je menda vzel 53-letnemu očetu z enakim imenom. Matthew Crooks je za CNN na kratko dejal, da mu ni jasno, kaj se dogaja, in ne bo komentiral ničesar, dokler ga ne zasliši policija.

Policija je strelca identificirala na podlagi analize DNK, ker pri sebi ni imel nobenega dokumenta, poroča New York Post.

Lokalna televizija iz Pensilvanije KDKA navaja izjave nekdanjih sošolcev, ki pravijo, da je bil Crooks v času šolanja pogosto žrtev nasilništva.

New York Post navaja besede neimenovanega nekdanjega sošolca, ki je dejal, da so mislili, da je tipičen republikanec, saj je prihajal v šolo oblečen v lovska oblačila in je rad razlagal o orožju.

Nekdanja sošolka Sarah D'Angelo je za Wall Street Journal povedala, da ni nikoli govoril, da bi sovražil Trumpa. Veljal je za mirnega, prijateljev da ni imel veliko, sicer pa je med odmorom v šoli rad igral videoigre.

Televizija ABC med drugim poroča še, da naj bi se pred leti želel pridružiti srednješolski strelski ekipi, a so ga zavrnili, češ da slabo meri. »Tako porazno je ciljal, da smo mu rekli, naj se ne vrne več,« je za ABC dejal vodja šolske strelske ekipe iz Bethela Frederick Mach.

Policija motiva za napad še ni podala, preiskava pa se nadaljuje. Nekateri mediji poročajo, da naj bi strelec deloval sam.

FOTO: Cheney Orr/Reuters
FOTO: Cheney Orr/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine