Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poskus atentata na Trumpa obsodili številni svetovni voditelji

Politično nasilje nima prostora v demokratičnih družbah, je sporočil predsednik vlade Robert Golob.
V demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki, je sporočila predsednica Nataša Pirc Musar.  FOTO: Leon Vidic/Delo
V demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki, je sporočila predsednica Nataša Pirc Musar.  FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
14. 7. 2024 | 11:38
14. 7. 2024 | 21:50
6:21

Poskus atentata je povzročil šok v ZDA in drugod po svetu. V ZDA so ga obsodili vsi ameriški politiki ne glede na stranko. Med prvimi so ga obsodili bivši predsedniki Bill Clinton, Barack Obama in George Bush mlajši. Vendar pa so nekateri republikanski politiki za atentat že začeli obtoževati demokrate.

Ameriški predsednik Joe Biden, Trumpov tekmec na prihajajočih predsedniških volitva, je na današnji krajši popoldanski konferenci v Beli hiši v luči poskusa atentata na Donalda Trumpa dejal, da se morajo Američani zdaj »združiti kot narod«. Dodal je tudi, da za zdaj ni znan noben motiv domnevnega strelca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Biden je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v kratki izjavi dejal, da je »enotnost najbolj nedosegljiv cilj od vseh, nič ni pomembnejšega od tega v tem trenutku«.

Dejal je, da je imel v soboto kratek, a dober pogovor s Trumpom, ki ga sicer, kot poroča AFP, redno označuje kot grožnjo demokraciji. Biden je povedal, da motivi strelca, 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, ostajajo neznani, in ljudi pozval, naj ne sklepajo, kakšni motivi so bili za atentatom. Biden je dejal tudi, da bo na to temo kasneje v dnevu nagovoril narod iz Ovalne pisarne, kar je korak, ki ga predsednik naredi le v času resne krize, je poročala AFP.

»Poskusi atentata so v nasprotju z vsem, za kar se zavzemamo kot narod, z vsem. To ni Amerika, tega ne moremo dovoliti,« je kot je poročala poljska tiskovna agencija Pap, povedal Biden.

FOTO: Nathan Howard/Reuters
FOTO: Nathan Howard/Reuters

Šok ob napadu so danes izrazili številni svetovni voditelji. Med njimi je bila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. »V demokraciji ni prostora za nasilje v nobeni obliki. Zanj ni prostora v političnem življenju, ne v javnem in zasebnem življenju,« je sporočila danes na družbenem omrežju X ter obenem izrazila pretresenost ob napadu na nekdanjega ameriškega predsednika.

Podobno je v odzivu dejal premier Robert Golob, ki je obsodil napad. »Močno obsojam napad na nekdanjega predsednika Trumpa. Politično nasilje nima prostora v demokratičnih družbah,« je sporočil.

Pretresenost ob poskusu atentata na Trumpa je danes izrazilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

»Pretreseni smo nad poskusom atentata v ZDA,« so na omrežju X sporočili z MZEZ. Poudarili so, da je politično nasilje v kakršnikoli obliki nesprejemljivo.

»Trumpu in njegovi družini pošiljamo najboljše želje,« so še zapisali ter dodali, da mislijo na žrtve ter na njihove družine in Američane.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. FOTO: Blaž Samec
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. FOTO: Blaž Samec
Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je medtem izrazila pretresenost nad poskusom atentata in smrtjo udeleženca zborovanja. »Dejanja političnega nasilja nimajo mesta v demokraciji in so nesprejemljiva,« je zapisala na omrežju X. Trumpu je zaželela hitro okrevanje ter dodala, da je v mislih z vsemi nedolžnimi žrtvami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred tem sporočila, da jo je napad globoko šokiral, in menila, da smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki.

Politično nasilje so kot nesprejemljivo označili tudi drugi svetovni voditelji in Trumpu zaželeli hitro okrevanje.

Odzvala se je tudi Rusija. Zunanje ministrstvo je ZDA svetovalo, naj proučijo svojo politiko spodbujanja sovraštva, in dodala, da bi sredstva, ki jih dajejo Ukrajini, mogoče morale nameniti financiranju policije. Kremelj je obsodil politično nasilje, a je njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov ocenil, da je bil napad predvidljiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Po številnih poskusih, da bi kandidata Trumpa odstranili s političnega prizorišča z uporabo vseh pravnih orodij – sodišč, tožilcev, poskusov politične diskreditacije – je bilo vsem zunanjim opazovalcem jasno, da je njegovo življenje v nevarnosti,« je dejal Peskov. Je pa prepričan, da poskusa atentata ni organizirala trenutna vlada.

Bivši ameriški predsednik Donald Trump je bil v soboto žrtev poskusa atentata med govorom v okviru predsedniške kampanje v mestu Butler v Pensilvaniji.

Trump je bil med napadom ranjen v desno uho, napadalca pa je tajna služba ubila. V napadu je bil poleg njega ubit še en človek, ki se je udeležil zborovanja, dva pa sta bila huje ranjena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine