Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Melania Trump strelca označila za pošast

Republikanci predstavniškega doma za preiskavo navzočih tajnih služb in njihove direktorice. Nekdanja prva dama slovenskega rodu Melania o ljubezni in smrti.
Donald Trump z dvignjeno pestjo po streljanju v pensilvanskem Butlerju. FOTO: Anna Moneymaker Getty Images via AFP
Donald Trump z dvignjeno pestjo po streljanju v pensilvanskem Butlerju. FOTO: Anna Moneymaker Getty Images via AFP
14. 7. 2024 | 14:03
15. 7. 2024 | 10:51
6:43

Strelec na prejšnjega republikanskega predsednika ZDA Donalda Trumpa na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji je dvajsetletni registrirani republikanec, ki je doniral denar demokratom. »Kaj, za vraga, se dogaja?« po poročilih iz Butlerja poskuša ugotoviti oče Thomasa Matthewa Crooksa, ki doslej še ni bil kaznovan.

Crooksa, ki je s polavtomatsko puško ležal na strehi poslopja dobrih sto metrov stran od sobotnega Trumpovega zborovanja na prostem, so ustrelili ostrostrelci tajnih služb, pred tem pa mu je ponovnega predsedniškega kandidata uspelo zadeti v uho ter ubiti udeleženca demonstracij, dva druga sta v kritičnem stanju. Svet so v trenutku obkrožili posnetki in fotografije 78-letnega predsednika z okrvavljenim obrazom in dvignjeno pestjo. »Boj, boj, boj!« je, obkrožen z varnostniki, pozival privržence, preden so ga potisnili z odra in z avtom do helikopterja, ki ga je prepeljal v bolnišnico. Tam so ugotovili, da je strelec zgrešil za le nekaj centimetrov.

Domnevna fotografija Thomasa Matthewa Crooksa s spletnih omrežij. FOTO: Zaslonski posnetek, X
Domnevna fotografija Thomasa Matthewa Crooksa s spletnih omrežij. FOTO: Zaslonski posnetek, X

Del ameriške javnosti s prstom že kaže na razširjenost strelnega orožja med ameriškim prebivalstvom, vse več pa je obtožb na račun hudih pomanjkljivosti pri varovanju 45. predsednika ZDA in ponovnega predsedniškega kandidata. Več udeležencev zborovanja je poročalo o opozorilih policiji na moškega s puško na bližnji strehi, policisti pa so menda samo debelo gledali. S Crooksom je opravil policijski ostrostrelec na strehi druge zgradbe, republikanski voditelj odbora predstavniškega doma za nadzor James Comer pa je že napovedal zaslišanje odgovornih varnostnikov tajnih služb ter njihove direktorice Kimberly Cheatle. Republikanske preiskovalce bo najbrž zanimalo, zakaj ni ostrostrelec Crooksa onesposobil že pred streli, in ne šele neposredno po njih. 

Trump je noč s sobote na nedeljo preživel na svojem golfišču v New Jerseyju, že prej se je na svojem družbenem omrežju Truth Social za hiter odgovor zahvalil tajnim službam in policiji: »Takoj sem vedel, da je nekaj narobe, potem ko sem slišal žvižgajoč zvok strelov ter čutil, kako mi je naboj raztrgal kožo.« Sožalje je izrazil družini ubitega udeleženca zborovanja, ni pa še znano, kaj je z dvema drugima, ki sta po poročilih iz Butlerja hudo ranjena. »Neverjetno je, da se kaj takšnega dogaja v naši državi! Bog blagoslovi Ameriko!« je pisal Trump.

Portret Thomasa Matthewa Crooksa iz srednješolskega albuma za leto 2020. FOTO: Aaron Josefczyk/Reuters
Portret Thomasa Matthewa Crooksa iz srednješolskega albuma za leto 2020. FOTO: Aaron Josefczyk/Reuters

Demokratski predsednik Joe Biden, ki se je iz svoje počitniške vile v delawarskem Rehobothu že vrnil v Belo hišo, je govoril o »bolnem« incidentu ter nujnosti združitve Američanov, »Donalda« je poklical tudi po telefonu. Ponovni demokratski predsedniški kandidat pa je tudi med tistimi, ki v primeru ponovne zmage republikanskega predsedniškega kandidata pričakujejo konec demokracije. Na ameriški desnici za poskus atentata vse glasneje obtožujejo sovraštvo levice do vodilnega republikanskega predstavnika in njegovih privržencev.

Od desettisočev, ki so se v soboto popoldne zbrali v Butlerju severno od nekdanjega industrijskega središča Pittsburgh, so mnogi za poslušanje govora svojega političnega idola v hudi vročini v vrsti stali sedem, osem ur. Po odjeku strelov so se mnogi skupaj s Trumpom vrgli na tla, slišati je bilo krike, potem pa so nekateri skupaj z njim vstali in skandirali: »ZDA! ZDA! ZDA!« Trump se bo v prihajajočem tednu udeležil republikanske konvencije v Milwaukeeju, kjer ga bodo tudi uradno razglasili za predsedniškega kandidata. »Nikoli se ne bo prenehal bojevati za Ameriko!« je na spletnem omrežju X napovedal njegov sin Don mlajši.

Zborovanja v Butlerju se je udeleđžilo na desettisoče Trumpovih privržencev. FOTO: Rebecca Droke/AFP
Zborovanja v Butlerju se je udeleđžilo na desettisoče Trumpovih privržencev. FOTO: Rebecca Droke/AFP

»Mislim na vas, moji so-Američani,« je na družbenem omrežju X sporočila nekdanja prva dama Melania. »Vedno smo bili edinstvena unija. Amerika, tkanina našega naroda, je raztrgana, a nas morata pogum in zdrava pamet ponovno združiti.« Med opazovanjem, kako je naboj zadel njenega moža, se je zavedla, da je bilo na robu katastrofalne spremembe tudi njeno življenje in življenje sina Barrona. Hvaležna je agentom tajnih služb in policistom, ki so za zaščito njenega moža tvegali lastna življenja, sožalje je izrekla družinam nedolžnih žrtev grozovitega dejanja.

»Pošast, ki je mojega moža videl kot nečloveški politični stroj, je poskušal odvzeti tudi Donaldove strasti – njegov smeh, iznajdljivost, ljubezen do glasbe, inspiracijo. Osrednji vidiki življenja mojega soproga, njegova človeška plat, so bili pokopani pod političnim strojem. Donald, velikodušen in ljubeč človek, s katerim sem bila skozi najlepše in najhujše čase.«

Nekdanja ameriška prva dama slovenskega rodu Melania Trump s soprogom Donaldom in očetom Viktorjem na praznovanju mature sina Barrona. FOTO: Marco Bello/Reuters
Nekdanja ameriška prva dama slovenskega rodu Melania Trump s soprogom Donaldom in očetom Viktorjem na praznovanju mature sina Barrona. FOTO: Marco Bello/Reuters

»Ne pozabimo, da so različna mnenja, politike in politične igre manj vredne od ljubezni,« je nadaljevala nekdanja prva dama slovenskega rodu. »Politični koncepti so preprosti, če jih primerjamo s človeškim bitjem.« Vsi smo ljudje in v temeljih, instinktivno, želimo pomagati drug drugemu, verjame soproga skorajšnje žrtve še enega ameriškega političnega atentata ... »Ameriška politika je le en način za poživitev naše skupnosti. Nujni so tudi ljubezen, sočutje, prijaznost in empatija.« Melania Trump je razmišljala celo o času po »zemeljskem kraljestvu« izza levega in desnega, rdečega in modrega, dokler smo tu, pa po njenem vsi izhajamo iz družin s strastjo za boljše skupno življenje.

Kasneje so poročali, da so v avtomobilu Thomasa Matthewa Crooksa v bližini zborovanja našli dve eksplozivni sredstvi, njegov stric pa je ameriškim medijem pripovedoval o vase zaprti družini, s katero že dolgo ni imel stikov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine