Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Novi britanski premier Keir Starmer postavlja državo pred stranko

Po prepričljivi zmagi njegove stranke na volitvah mu je kralj Karel III. podelil mandat za oblikovanje prve laburistične vlade po štirinajst letih.
Novi britanski premier Keir Starmer in njegova žena Victoria po prihodu na Downing Street 10. FOTO: Claudia Greco/Reuters
Novi britanski premier Keir Starmer in njegova žena Victoria po prihodu na Downing Street 10. FOTO: Claudia Greco/Reuters
5. 7. 2024 | 11:55
5. 7. 2024 | 19:28
7:47

Po prepričljivi zmagi britanskih laburistov na včerajšnjih parlamentarnih volitvah se je v Združenem kraljestvu odvil hiter prenos oblasti. Vodenje vlade je prevzel Keir Starmer, enainšestdesetletni prvak delavske stranke, in v tradicionalnem nagovoru pred vhodom v Downing Street 10 začrtal novo usmeritev države, ki jo je zadnjih štirinajst let vodila konservativna stranka.

»Ta narod je bil vedno sposoben krmariti do mirnejših voda. In vendar je odvisno od politikov, zlasti od tistih, ki se tako kot jaz zavzemajo za stabilnost in zmernost, da prepoznajo, kdaj moramo spremeniti smer,« je novi britanski premier poudaril med svojim prvim nastopom po prevzemu oblasti.

Napovedal je, da bo njegova vlada povrnila vero v državo milijonom ljudi, ki jih je politika v zadnjih letih pustila na cedilu, ter vztrajal, da njegove ekipe pri tem ne bo vodila strankarska ideologija. »Najprej pride na vrsto država, nato stranka,« je bil jasen Starmer in dodal, da ima Združeno kraljestvo odslej vlado, ki jo usmerja le odločenost, da služi interesom volivcev.

Mandat za oblikovanje nove vlade je Keiru Starmerju podelil kralj Karel III. Monarh je pred tem sprejel tudi odstopno izjavo Rishija Sunaka, dosedanjega britanskega premiera in vodje torijcev, ki se po enem najhujših porazov v svoji zgodovini selijo v opozicijo.

Rishi Sunak med odstopno izjavo pred vhodom v Downing Street 10. FOTO: Phil Noble/Reuters
Rishi Sunak med odstopno izjavo pred vhodom v Downing Street 10. FOTO: Phil Noble/Reuters
V parlamentu bo po novem sedel tudi vodja Reformne stranke Nigel Farage. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
V parlamentu bo po novem sedel tudi vodja Reformne stranke Nigel Farage. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
»Pri opravljanju te funkcije sem dal vse od sebe, vendar ste poslali jasen signal, da se mora vlada Združenega kraljestva zamenjati, in vaša presoja je edino, kar šteje. Slišal sem vašo jezo, vaše razočaranje. In prevzemam odgovornost za ta poraz,« je pred vhodom na sedež britanske vlade poudaril odhajajoči premier ter svojemu nasledniku Starmerju, ki ga je opisal kot »spodobnega človeka«, zaželel srečo.

Vpliv večinskega volilnega sistema

Po skoraj vseh preštetih glasovih je jasno, da bodo laburisti v prihodnjem mandatu v spodnjem domu parlamenta obvladovali zavidljivo večino poslanskih glasov.

Od 650 sedežev si jih stranka lahko obeta najmanj 412, medtem ko bo barve konservativcev po novem zastopalo zgolj 121 poslancev oziroma dve tretjini manj kot v prejšnjem mandatu. V poslanskih klopeh bo med drugim sedelo tudi 71 poslancev tretjeuvrščenih liberalnih demokratov ter peščica predstavnikov populistične Reformne stranke, vključno z njenim prvakom Nigelom Farageem.

Porazna predstava dosedanje vladajoče stranke je po mnenju kritikov samo podčrtala njeno poldrugo desetletje dolgo vladavino, polno vzponov in padcev ter kontroverznih odločitev, vključno z izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije. Volilni dan je bil poguben za številne njene najbolj znane obraze, tudi za nekdanjo premierko Liz Truss, ki je v svojem okraju izgubila tekmo za poslanski mandat.

Razplet četrtkovega glasovanja je še poudaril posebnosti britanskega večinskega volilnega sistema, ki nagradi največje stranke. Kot je za otoške medije opozoril strokovnjak za javnomnenjske raziskave John Curtice, je laburistom uspelo osvojiti prepričljivo večino poslanskih mandatov, ne da bi znatno povečali svoj delež volilnega glasu. Na poraz konservativne stranke je po njegovih besedah najbolj vplivalo odtekanje glasov k Reformni stranki.

Starmer: Spremembe se začnejo zdaj

To v nobenem pogledu ne zmanjšuje pomena zmage, ki jo je po dolgem času v opoziciji uspelo doseči laburistom. »Spremembe se začnejo zdaj,« je v zgodnjih jutranjih urah pred svojimi privrženci naznanil Starmer, čigar stranka se je v volilnem programu med drugim zavezala, da bo državi povrnila tako politično kot gospodarsko stabilnost, zmanjšala čakalne vrste v zdravstvu, se spoprijela s problemom nezakonitih migracij ter povečala uporabo okolju prijazne energije.

Keir Starmer in njegova žena Victoria med pozdravljanjem podpornikov pred vhodom na sedež britanske vlade. FOTO: Paul Ellis/Afp
Keir Starmer in njegova žena Victoria med pozdravljanjem podpornikov pred vhodom na sedež britanske vlade. FOTO: Paul Ellis/Afp

Starmer je poudaril, da je volilni uspeh tudi rezultat transformacije laburistov, ki so se vrsto let soočali z očitki o javnofinančni razsipnosti in škodljivih gospodarskih politikah. »Volilne zmage ne padejo z neba,« je vztrajal po najverjetneje eni najdaljših noči v svojem življenju. »Težko jih je dobiti in težko se je zanje boriti. Te volitve je lahko osvojila le spremenjena laburistična stranka.«

Kako se bodo spremembe odrazile v praksi, bo močno odvisno od vladne ekipe. Kljuko na Downing Streetu 10 so si dan po volitvah že podajali novi ministri in ministrice, s katerimi bo premier zapolnil svoj kabinet. Njegova namestnica je postala Angela Rayner, finančni resor je Starmer zaupal Rachel Reeves, notranje in zunanje ministrstvo pa bosta po novem vodila Yvette Cooper in David Lammy.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine