Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Papež izrazil sram in trpljenje zaradi spolnih zlorab

Izrazil je upanje, da bodo razkrite zlorabe pripomogle k temu, da bo v celotni družbi prepoznan pomen zaščite mladoletnih in ranljivih skupin odraslih.
Papež Frančišek se mudi v Dublinu FOTO: Ben Stansall/AFP
Papež Frančišek se mudi v Dublinu FOTO: Ben Stansall/AFP
STA
25. 8. 2018 | 15:38
25. 8. 2018 | 15:49
3:15
Papež Frančišek je danes na Irskem izrazil »sram in trpljenje«, ker se cerkvene oblasti niso ustrezno spopadle s spolnimi zlorabami, ki so jih na Irskem zagrešili duhovniki.

»Neuspeh cerkvenih organov - škofov, duhovnikov in drugih - pri soočanju z zločini sproža zgražanje in ostaja razlog za trpljenje in sram katoliške skupnosti. Tudi sam delim ta občutka,« je po prihodu v Dublin dejal papež.

FOTO: Brian Lawless/AFP
FOTO: Brian Lawless/AFP


Dejal je, da lahko samo prizna težo škandala, ki so ga pripadniki Cerkve zagrešili z zlorabami mladoletnih, ki so jim bili zaupani v varstvo in izobraževanje. Dodal je, da še posebej misli na »ženske, ki so bile v preteklosti izpostavljene težkim preizkušnjam«.
Številne preiskave na Irskem so namreč pokazale, da so v preteklosti v posvojitev nezakonito dali številne otroke neporočenih žensk, pri tem pa sta sodelovali država in katoliška cerkev.

Frančišek je še izrazil upanje, da bodo razkrite zlorabe pripomogle k temu, da bo v celotni družbi prepoznan pomen zaščite mladoletnih in ranljivih skupin odraslih.

FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


Papež je obenem Irce v času, ko se v državi krepi sekularizacija, pozval, naj ohranijo vero.

Frančišek je dopoldne prispel na dvodnevni obisk Irske, kjer se katoliška cerkev sooča z novim valom kritik zaradi spolnih zlorab v tamkajšnjih cerkvenih institucijah. Gre za prvi obisk papeža na Irskem od leta 1979, ko je zeleno deželo obiskal Janez Pavel II.

Papeža sta na letališču v irski prestolnici Dublin med drugim pričakala zunanji minister Simon Coveney z družino in dublinski nadškof Diarmuid Martin, srečal se je tudi že s predsednikom Michael D Higginsom in premierjem Leom Varadkarjem, homoseksualcem, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu.

Srečal se je s predsednikom s predsednikom Michaelom Higginsomom in njegovo ženo Sabino Coyne FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Srečal se je s predsednikom s predsednikom Michaelom Higginsomom in njegovo ženo Sabino Coyne FOTO: Dylan Martinez/Reuters


Premier je pred srečanjem dejal, da namerava s papežem spregovoriti o resničnih skrbeh Ircev glede dediščine preteklosti. »Rane so še vedno odprte,« je dejal.

Ob obisku papeža v Dublinu poteka tudi protest skupine Mi smo Cerkev, ki se zavzema za reforme katoliške cerkve, med drugim za možnost posvetitve žensk v duhovnice in odpravo izključevanja istospolnih.

Papež se je srečal tudi s premierjem Leom Varadkarjem FOTO: Stefano Rellandini/Reuters
Papež se je srečal tudi s premierjem Leom Varadkarjem FOTO: Stefano Rellandini/Reuters


Papež se bo med dvodnevnim obiskom na Irskem sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih institucijah. Kdaj bo do srečanja prišlo, še ni znano. Osrednji namen papeževega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine