Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Papež se bo srečal z žrtvami spolnih zlorab

Obtožbe o spolnih zlorabah na Irskem segajo več desetletij v preteklost, število mladoletnih žrtev pa ocenjujejo na približno 14.500.
Papež Frančišek FOTO: Filippo Monteforte/AFP
Papež Frančišek FOTO: Filippo Monteforte/AFP
STA
21. 8. 2018 | 18:06
21. 8. 2018 | 18:25
2:31
Papež Frančišek se bo konec tedna med obiskom na Irskem srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih ustanovah, so danes sporočili iz Vatikana. Na Irskem se bo sicer udeležil svetovnega srečanja družin, sestal pa se bo tudi z irskim državnim vrhom.

Obtožbe o spolnih zlorabah na Irskem segajo več desetletij v preteklost, število mladoletnih žrtev pa ocenjujejo na približno 14.500. Tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke je povedal, da se med papeževim obiskom tej temi ne bo mogoče izogniti.
V šestih nagovorih, kolikor jih je predvidenih, bo imel papež »veliko priložnosti«, da bo naslovil spolne zlorabe otrok v cerkvenih ustanovah.

»Papežu je pomembno, da posluša,« je izpostavil Burke po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Dodal je, da lahko več o srečanju razkrijejo žrtve, če želijo.

Od argentinskega papeža tako irsko politično vodstvo kot tamkajšnje cerkveno vodstvo pričakujeta jasno obsodbo spolnih zlorab v Cerkvi. Dublinski nadškof Diarmuid Martin ga je pozval, naj odkrito spregovori o katoliških strukturah, ki omogočajo zlorabo otrok, in poudaril, da samo opravičilo ni dovolj.

Frančišek sam je včeraj v luči škandala spolnih zlorab več kot tisoč otrok s strani katoliških duhovnikov v ameriški Pensilvaniji te ostro obsodil in priznal, da je Cerkev predolgo ignorirala bolečino žrtev.

Osrednji namen papeževega apostolskega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin, ki se z udeležbo več deset tisoč ljudi iz prek 100 držav začenja že drevi, tokrat pod geslom Evangelij družine: veselje za svet. »Papež želi govoriti o družini,« je ob tem povedal tiskovni predstavnik Vatikana.

Frančišek bo sicer 32-urno potovanje na Irskem začel v soboto dopoldne in ga sklenil v nedeljo. Najprej ga bo v svoji rezidenci zasebno sprejel predsednik Michael D Higgins, nato pa se bo na dublinskem gradu sešel še s premierjem Leom Varadkarjem, homoseksualcem, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine