Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Okoljska združenja enotna – podnebni sveženj je katastrofa

Nemška okoljska združenja očitajo kanclerki Angeli Merkel, da je ignorirala napotke znanstvenikov.
d
d
23. 9. 2019 | 19:05
23. 9. 2019 | 21:39
3:34
Frankfurt – Nemška okoljska združenja so soglasno raztrgala sveženj podnebnih ukrepov, ki ga je v petek sprejela vlada Angele Merkel. Govorijo o političnem porazu, o dragi homeopatiji, o strahopetnosti in popolnem podleganju interesom avtomobilske in energetske industrije.

»To niso naši podnebni ukrepi,« so ponavljali predstavniki nemških okoljskih združenj od Greenpeacea do Zveze za okolje in varstvo narave. Na skupni tiskovni konferenci v Berlinu o svežnju ukrepov niso povedali nič pozitivnega. »Vlada je ignorirala priporočila znanstvenikov. Ukrepi ne bodo zadoščali niti za to, da bi do leta 2030 znižali izpuste ogljikovega dioksida za tretjino predvidenih,« je dejal predsednik nemškega združenja za varstvo narave Kai Niebert.

Gre za drago homeopatijo, je bilo slišati. Zato so v združenjih pozvali poslance, naj vladne ukrepe zavrnejo in jih zamenjajo z novimi, ki bodo dejansko zagotavljali dosego ciljev do leta 2030. »Že danes vam povem, da ne bomo dosegli ciljev. Da ne bo kdo leta 2030 rekel, da tega ni vedel,« je dejal Hubert Weiger, predstavnik Zveze za okolje in varstvo narave. Sveženj ukrepov ima po oceni okoljevarstvenih organizacij več pomanjkljivosti. Med drugim je cena izpustov ogljikovega dioksida prenizka, da bi kakorkoli prispevala k preobratu v prometu, ki je ključen za dosego ciljev. Prometni sektor v Nemčiji edini od leta 1990 ni znižal izpustov.
 

»Ljudje pripravljeni na več«


Okoljevarstveniki očitajo vladi, da upošteva zgolj interese avtomobilske in energetske industrije, zahteve ljudi pa da je znova preslišala. »Prepričani smo, da se protesti ne bodo končali. [...] Že danes deset držav zaračunava za izpuste ogljikovega dioksida več, kot načrtuje Nemčija. V petek smo v Nemčiji na protestih videli 1,4 milijona ljudi. Mladih in starih,« je dejal Martin Keiser iz Greenpeaca in dodal, da so ljudje pripravljeni na precej ostrejše ukrepe.

d
d


Sveženj podnebnih ukrepov po mnenju okoljevarstvenikov ni katastrofalen samo za okolje, ampak tudi za obnovljive vire energije. Pravijo, da ti ukrepi zaostrujejo pogoje za postavljanje vetrnih elektrarn, zaradi česar bi se lahko zgodilo, da bodo, ko bodo prenehali veljati, te morali odstraniti in jih ne bodo mogli nadomestiti. Kaj šele, da bi jih lahko razširili. A pri postavljanju vetrnih elektrarn ni težava zgolj zakonodaja. Problem je, kot so pokazale tudi številne tožbe prebivalcev in protesti, da številni Nemci ne sprejemajo vetrnih elektrarn. Okoljevarstveniki pravijo, da je težava predvsem v netransparentnih postopkih in dejstvu, da občine v te niso vključene. Če bi lokalne oblasti imele od teh elektrarn koristi v obliki dela prihodkov, bi ta sredstva lahko namenile za gradnjo vrtcev in druge infrastrukture, zaradi česar bi bile vetrne elektrarne sprejemljivejše.

Okoljevarstveniki zaradi pomanjkljivega svežnja ukrepov pozivajo ljudi, da se množično udeležijo protestov, od vlade pa zahtevajo, naj pred podnebnim vrhom v Čilu konec leta pripravi resen podnebni načrt.

Sorodni članki

Barbara Zimic o mobilnosti

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine