Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bi nam ruska nuklearka dobro dela?

Slovenija bi morala biti v sodelovanju z Rusko federacijo v vseh pogledih previdna in zadržana, je prepričan Žerdin.
Ali Žerdin, Janez Markeš FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš FOTO: Voranc Vogel/Delo
Be. B.
11. 9. 2019 | 17:41
5. 5. 2021 | 11:29
3:07
Te dni državni vrh mudi v Moskvi, zato sta se Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš lotila slovensko-ruskih odnosov – otvoritev spomenika slovenskih žrtev na ruskih tleh v letih med obema vojnama, sodelovanje Ljubljane in Moskve, razprave o poglabljanju gospodarskega sodelovanja …

»Kar me je presenetilo je to, da sta se premiera Šarec in Medvedjev pogovarjala tudi o tem, da bi Rusi mogoče v Sloveniji gradili nuklearko; imaš ti o tem dobre občutke?« je uvodoma Žerdin vprašal Markeša.

Nekega strokovnega odgovora nimam, od kar sem gledal nadaljevanko Chernobyl in odkar so ugotovili, da ta dejstva še zdaleč niso presežena, odkar ekologi ugotavljajo, da je nova nuklearka, ki jo je Rusija spravila kar po morju ...bi bil sam globoko proti, je svoj ne podkrepil Markeš.

Postavljanje krške nuklearke v sedemdesetih je takrat Slovenijo definiralo kot zahodno entiteto, ker je bil ta tehnološki podvig sponzoriran s strani tedanje največje sile Amerike. Menim, da če smo zahodna država in pripadamo EU, potem, če že razmišljamo v tej smeri, bi se mogli vprašati, kaj se dogaja v hemisferi, ki ji kulturno, politično pripadamo.Tu imam namreč veliko zadreg, ko Rusija poudarja veliko zainteresiranost v tem projektu, je razmišljal Žerdin.



»Če bi bila ruska tehnologija tako boljša od drugih, s tem ne bi bilo nobenega problema,« je praktični vidik izpostavil Markeš. A se boji, da ni, saj niti varnostno ne dosega standardov, politično gledano pa ne vidi, da bi bila Slovenija komur koli dolžna. Žerdin je poudaril, da bi morala biti Slovenija v vseh pogledih previdna oziroma zadržana, kar se tiče sodelovanja z Rusko federacijo, s čimer pa se Markeš ni povsem strinjal, saj meni, da je Slovenija suveren narod in da tudi Nemčija denimo z Rusijo sodeluje. Vzpostavil je tudi, da nas z Rusijo zgodovinsko družijo slovanske, kulturne vezi. Seveda pa se moramo, kadar EU izdela neko skupno strategijo, tega držati, striktno držati, je odločno dejal Markeš.

Komentatorja sta prevpraševala tudi Šarčevo politiko, dotaknila sta se tudi aktualne afere rezanja lovk infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek, kot tudi današnjega poziva k odstopu predsednika države Boruta Pahorja – kar je Žerdin označil kot klic k odgovornosti in da si ne more dovoliti, da nekdo na najbolj izpostavljenem državnem odru: na blejskem srečanju, izreka izjave s težko mednarodno konotacijo – in da je kritika povsem na mestu. »Problem je, da skozi Pahorjeva usta govori tudi njegov narod, torej tudi jaz,« je dodal Markeš.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine