Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V bolnišnicah povečanje števila postelj in popolnjevanje kadrov

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo
Be. B., STA
11. 11. 2021 | 07:58
11. 11. 2021 | 19:20
21:47

18.35 Klinika Golnik v več kot 40 odstotkih namenjena bolnikom s covidom-19

Na Kliniki Golnik so za bolnike s covidom-19 mobilizirali 10 postelj na intenzivnem in 45 postelj na navadnem oddelku, kjer imajo še nekaj rezerve za postavitev dodatnih postelj. Več kot 40 odstotkov kapacitet bolnišnice je namenjenih covidnim bolnikom, je ob današnjem obisku ministra za zdravje povedal direktor klinike Aleš Rozman.

18.00 Ema dala zeleno luč še dvema zdraviloma proti covidu-19

Evropska agencija za zdravila (Ema) je dala zeleno luč še dvema novima zdraviloma proti covidu-19. Odobritev so dali terapiji s protitelesi ronapreve švicarskega farmacevtskega giganta Roche in zdravilo regkirona južnokorejskega proizvajalca Celltrion, so danes sporočili iz Eme. Obe zdravili se uporabi v zgodnji fazi okužbe, temeljita pa na terapiji s protitelesi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17.10 V bolnišnicah povečanje števila postelj za bolnike s covidom-19 in popolnjevanje kadrov

Število hospitaliziranih je znova močno naraslo, zato bolnišnice znova povečujejo kapacitete postelj na covidnih oddelkih, je ob današnjem obisku Klinike Golnik povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Zahvaljuje se vsem, ki so priskočili na pomoč v bolnišnicah, za pomoč pa se dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in vojsko.

Kot je povedal Poklukar, je bilo zjutraj kar 212 bolnikov s covidom-19 v enotah intenzivne terapije. Zaradi močnega porasta so se na današnji koordinaciji, ki so jo uvedli v začetku tedna, dogovorili, da se kapacitete intenzivnih postelj povečajo z 213 na 234 postelj. Hkrati so zaradi vse večjega pritiska tudi na navadne p

15.30 ZD Ljubljana poziva bolnike k »racionalni rabi zdravstvenih storitev«

V Zdravstvenem domu Ljubljana so danes pozvali bolnike k »racionalni rabi zdravstvenih storitev« zaradi preobremenjenosti družinskih ambulant z obravnavo izjemno povečanega števila bolnikov s covidom-19. Bolnike prosijo, da se v prihodnjih štirih tednih na zdravnika obračajo v primeru akutnih obolenj in vročinskih stanj, so zapisali v sporočilu. Razmere zahtevajo takojšnje in stalno prilagajanje, da lahko zagotavljajo izvajanje neodložljivih zdravstvenih storitev za bolnike ter sočasno dosledno izvajajo testiranja na novi koronavirus in cepljenje proti covidu-19, so zapisali v sporočilu za javnost Zdravstvenega doma Ljubljana.

14.42 Inšpektorji v okrepljen nadzor nad pogojem PCT v javnem potniškem prometu

Ministrstvo za infrastrukturo in inšpektorat za infrastrukturo bosta zaradi zaostrenih epidemioloških razmer okrepila preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT v javnem potniškem prometu. Izjema velja le za osebe, mlajše od 12 let, učence in dijake. Potniki, ki teh pogojev ne izpolnjujejo, javnega prevoza ne morejo koristiti, so zapisali na ministrstvu. Uporabnike javnega potniškega prometa na ministrstvu za infrastrukturo pozivajo, naj dosledno spoštujejo pogoje prebolelosti, cepljenosti ali testiranja (PCT), ki jih določa odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

14.02  Na zemljevidu ECDC večji del Evrope rdeč in temno rdeč

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes objavil posodobljen epidemiološki zemljevid, na katerem večji del Evrope ostaja rdeč in temno rdeč, tudi Slovenija. S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Oranžnih in zelenih območij, kjer je epidemiološka slika boljša, je še naprej vse manj. V celoti oranžna je le Portugalska, Španija je večinsko oranžna, delno pa zelena in rdeča. Razmere so v primerjavi z drugimi deli Evrope boljše tudi v Franciji in Italiji. Druge države so namreč večinoma rdeče oziroma temno rdeče. Temno rdeča območja so medtem poleg Slovenije med drugim še v baltskih državah, Romuniji, Bolgariji, Avstriji ter na Irskem, Slovaškem in Hrvaškem. Skoraj v celoti rdeče oziroma temno rdeče so še Nemčija, Poljska, Grčija in Madžarska. Skandinavske države so večinoma rdeče, nekateri deli so še oranžni oziroma že temno rdeči. V večini držav so se razmere sicer rahlo poslabšale.

10.30  V požaru v romunski bolnišnici umrla dva covidna bolnika

V požaru v bolnišnici v Romuniji sta zgodaj davi umrla dva covidna bolnika, so sporočile pristojne oblasti. Gre za že četrti bolnišnični požar v državi v letu dni, ki je terjal smrtne žrtve. Požar je okrog četrte ure po lokalnem času izbruhnil v bolnišnici za infekcijske bolezni v mestu Ploiesti na jugu Romunije. Kot je za medije povedal zdravstveni minister Cseke Atilla, so požar hitro pogasili, a žal sta dva človeka umrla. Sprožili so preiskavo dogodka, v katerem je poleg tega medicinska sestra utrpela hude opekline. Še 16 bolnikov so zaradi dima morali premestiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.08  Frankfurtsko letališče poroča o najboljšem mesecu od začetka pandemije

Za letališče v Frankfurtu je bil oktober najbolj uspešen mesec od začetka pandemije covida-19. Prejšnji mesec je prek največjega nemškega letališča potovalo 3,4 milijona potnikov, kar je približno 30.000 več kot na vrhuncu sezone avgusta, je v danes sporočil upravljavec letališča Fraport. Vendar so te številke še vedno 47,2 odstotka nižje kot oktobra 2019, pred izbruhom koronavirusa, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Prepeljanih je bilo 196.037 ton tovora. To je 9,7 odstotkov več kot oktobra lani. Potem ko so ZDA pred nekaj dnevi odprle svoja vrata potnikom iz Evrope, predsednik uprave Fraporta Stefan Schulte pričakuje, da bo na frankfurtskem letališču letos skoraj 25 milijonov potnikov.

09.50 Na težave poštnih delavcev s preverjanjem pogoja PCT opozarja tudi Sindikat poštnih delavcev

Sindikat poštnih delavcev (SPD) se je pridružil Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije pri opozorilih na težave in stiske, s katerimi se trenutno zaradi dodatnih omejitev in ukrepov ob preverjanju pogoja PCT na terenu soočajo poštni delavci. Kot so zapisali, od inšpektorjev pričakujejo enako vnemo pri spoštovanju vseh pravil. V omenjenem sindikatu so namreč že marca opozarjali na nezadovoljstvo strank s pogodbenimi izvajalci, svet delavcev Pošte pa je takrat tudi podal prijavo na inšpektorat za delo, a na njihove ugotovitve še vedno čakajo.

Zanima jih, zakaj inšpekcijski postopek traja toliko časa. »Očitno so vse prijave in celo kršitve zakonov sprejemljive, razen v primerih, ko politika pritisne na inšpektorje. To vidimo zdaj pri preverjanju spoštovanja odlokov in to smo videli pred leti v primerih podizvajalcev v Luki Koper. Enaka obravnava na Pošti Slovenije pa je očitno drugotnega pomena,« pravijo v sindikatu. Pri tem ugotavljajo, da je glede implementacije PCT-pogoja trenutno za inšpektorje na prvem mestu pravna formalnost oziroma izpolnjen PCT, in ne varnost ter zdravje delavcev. Glede na predpise za zajezitve epidemije je namreč z vidika delodajalca dovolj samotestiranje, na terenu pa lahko po navodilih inšpektorjev stranke od pismonoš zahtevajo pogoj hitrega antigenskega testa. V sindikatu priznavajo, da delavci v praksi odklanjajo in kršijo odlok vlade, ki od njih zahteva, da bi morali pri vročanju priporočenih in paketnih pošiljk pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo PCT-pogoj. Ker bi to bistveno podaljšalo njihov delovni čas, ki se konča, ko opravijo dostavo vseh pošiljk, tega ne počnejo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

09.37  V sredo potrdili 3568 okužb, delež pozitivnih 39,3-odstoten

Ob 9068 PCR-testih so včeraj potrdili 3568 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 39,3-odstoten. Poleg tega so opravili še 57.714 hitrih antigenskih testov, število aktivnih primerov je 39.949. 14-dnevna incidenca znaša 1895, sedemdnevno povprečje pa 3188. 

V bolnišnicah zdravijo 920 bolnikov s covidom-19, 212 jih potrebuje intenzivno nego, včeraj je umrlo deset bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.201.600 oseb, z obema pa 1.127.773 oziroma 53,4 odstotka vseh.

09.04  V Nemčiji prvič več kot 50.000 okužb, v Berlinu najstrožji ukrepi doslej

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 50.000 novih okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili z Inštituta Roberta Kocha (RKI). To je ne le nov rekord od začetka pandemije covida-19, ampak je tudi za več kot 10.000 primerov višji od dosedanjega. Berlinski senat je medtem potrdil doslej najstrožje ukrepe za zajezitev pandemije. Po podatkih RKI so v Nemčiji v zadnjem dnevu potrdili 50.196 novih okužb in 235 smrti zaradi covida-19. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je narasla na 249,1. Pred tem je RKI v sredo poročal o 39.676 novih primerih, kar je bil dotedanji rekord, a je bil že danes z velikim naskokom presežen. Hitro naraščanje števila novih okužb je v Nemčiji prižgalo alarme tako med politiki kot predstavniki zdravstva. Nemški virolog Christian Drosten je po poročanju Deutsche Welleja celo napovedal, da bi lahko bili priča več kot 100.000 novim smrtim zaradi covida-19, in pozval k nujnim ukrepom.

Medtem ko nemška kanclerka Angela Merkel ministrske predsednike zveznih dežel poziva na sestanek, na katerem bi uskladili »hiter in enoten odziv« na krizo, nekatere zvezne dežele protikoronske ukrepe že zaostrujejo. Predvsem se krepi pritisk na necepljene. Precepljenost v Nemčiji je relativno nizka, polno cepljenih je trenutno dobrih 67 odstotkov Nemcev. V Berlinu bo tako od ponedeljka ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni, potrebno predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za uvajanje sistema, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa PC. Veljal bo tudi za dogodke na prostem z več kot 2000 udeleženci. Negativni test bo po novem zadostoval le za osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, in za mladoletne, poroča AFP.

FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Najverjetnejši prihodnji nemški kancler, prvak nemških socialdemokratov (SPD) in aktualni finančni minister Olaf Scholz je danes v bundestagu izpostavil, da Nemčija v boju z novim valom pandemije nujno potrebuje dodatne protikoronske ukrepe, če želi »preživeti zimo«. Kot je napovedal, bo srečanje ministrskih predsednikov zveznih dežel na to temo potekalo v naslednjem tednu dni, poroča DPA. »To, kar zdaj potrebujemo, je, da država stopi skupaj v isto smer,« je poudaril in dodal, da je »zelo, zelo pomembno«, da sprejmejo prav vse možne ukrepe za zaščito zdravja ljudi. »Čeprav je situacija drugačna (kot je bila minulo zimo), ker je toliko ljudi cepljenih, še vedno ni dobra, še posebej ker možnost cepljenja doslej ni izkoristilo dovolj ljudi,« je opozoril.

08.40 Macron: Za starejše bo covidno potrdilo veljavno, če bodo dobili poživitveni odmerek

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval k pospeševanju cepljenja s tretjim oziroma poživitvenim odmerkom, predvsem starejše in ranljive skupine, ter pri tem napovedal, da bodo številni državljani od prihodnjega meseca potrebovali tretji odmerek za veljavno zdravstveno oziroma covidno potrdilo, poroča Guardian. V televizijskem nagovoru je francoski predsednik dejal, da »pandemije še ni konec«, in opozoril na pojav petega vala okužb v Evropi, pri čemer je navedel znatno povečanje primerov v Združenem kraljestvu in Nemčiji. Povedal je, da se je v zadnjem času povečala tudi stopnja incidence okužb s covidom v Franciji. Po podatkih oblasti je polno cepljenih 74,6 odstotka Francozov; poživitveni odmerek je trenutno na voljo ljudem, starejšim od 65 let, oziroma tistim z zdravstvenimi stanji, kot so težave s srcem ali dihali. Med to populacijo ljudi se je za tretji odmerek prijavilo le okoli polovica ljudi, Macron pa je zato, da bi pospešil cepljenje s tretjim odmerkom, dejal, da bodo poživitveni odmerki od začetka decembra razširjeni na osebe, stare 50 let in več. Osebe, starejše od 65 let, bi morale od 15. decembra predložiti dokazilo o poživitvenem cepljenju proti covidu, da ohranijo veljavne svoje zdravstvene izkaznice.

08.09 Bolgarija prosi za nujno pomoč EU v boju proti covidu-19

Zaradi izrednih razmer zaradi pandemije covida-19 je bolgarska vlada Evropsko unijo oziroma njene članice zaprosila za pomoč. Kot so v sredo pojasnili v Bruslju, je uradna Sofija aktivirala mehanizem EU za pomoč ob izrednih nesrečah. V Bolgariji potrebujejo predvsem medicinsko opremo, kot so kisikove maske, ventilatorji in postelje za intenzivno nego. Bolgarija, kjer je precepljenost proti covidu-19 z manj kot 30 odstotki med odraslimi najnižja v EU, se spopada s silovitim četrtim valom pandemije. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je pri 415, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Dnevno imajo tudi po več kot 5000 novih okužb, kar je sicer že nekoliko manj kot ob vrhuncu vala konec oktobra, medtem ko dnevno število smrti zaradi covida-19 ostaja na rekordnih ravneh. V začetku tedna so jih v 24 urah potrdili 334, kar je največ od začetka pandemije. V sredo so poročali o 199 mrtvih in 3853 na novo okuženih.

Mehanizem EU za civilno zaščito naj bi okrepil sodelovanje v Uniji ob dogodkih, kot so hujše naravne in druge nesreče, ter izboljšal tako preventivo kot odziv nanje. Ko se ena od držav članic Unije sooči z nesrečo in nima zadostnih lastnih zmožnosti, da bi jo premostila, lahko prek mehanizma zaprosi za pomoč drugih članic. Pomoč se nato usklajuje prek evropske komisije, v mehanizmu pa sicer poleg članic Unije sodelujejo še Islandija, Norveška, Severna Makedonija in Turčija, piše DPA.

08.00 Deset ameriških zveznih držav v tožbo zaradi obveznega cepljenja za zdravstvene delavce

Koalicija desetih držav je v sredo tožila zvezno vlado in s tem poskušala blokirati zahtevo po obveznem cepljenju proti covidu-19 za zdravstvene delavce. Tožba pa pomeni novo fronto v odporu držav pod vodstvom republikancev proti pandemijski politiki administracije predsednika Joeja Bidna, poroča britanski Guardian. Tožba, vložena na zveznem sodišču v Missouriju, trdi, da zahteva po cepljenju ogroža delovna mesta milijonov zdravstvenih delavcev in bi lahko še poslabšala alarmantno pomanjkanje na zdravstvenih področjih, predvsem na podeželju, kjer so se nekateri zdravstveni delavci obotavljali, da bi dobili cepivo. Tožba sledi podobnim tožbam držav pod vodstvom republikancev, ki izpodbijajo nova pravila Bidnove uprave, ki bodo od zveznih izvajalcev zahtevala, da zagotovijo cepljenje svojih delavcev in da podjetja z več kot sto zaposlenimi zahtevajo, da se njihovi delavci cepijo ali nosijo maske in se tedensko testirajo na koronavirus.

FOTO: Steven Saphore/AFP
FOTO: Steven Saphore/AFP

07.45 Na Otoku odkrili primer okužbe pri psu

Ljudje si s svojimi psi delimo marsikaj, od kavča do crkljanja in kvalitetnega časa – seznam skupnih izkušenj pa lahko vključuje tudi okužbe s koronavirusom, piše Guardian ob informaciji, da so strokovnjaki v Združenem kraljestvu odkrili prvi primer hišnega psa, ki se je okužil s koronavirusom, najverjetneje pri njegovih lastnikih. Okužba psa je bila potrjena po testiranju 3. novembra. Sicer ne gre za prvi primer okužbe hišnega ljubljenčka z virusom; v istem laboratoriju so lani odkrili koronavirus pri mački, medtem ko je nizozemska raziskava že pokazala, da je virus pogost pri mačkah in psih, ki so v lasti ljudi, ki imajo covid-19. Nekateri strokovnjaki so predlagali, da bi se morali lastniki, ki so okuženi, izogibati svojim hišnim ljubljenčkom, da preprečijo širjenje virusa nanje, njihov pomislek pa je tudi, da bi lahko hišni ljubljenčki delovali kot rezervoar za virus in ga prenesle nazaj na ljudi.

07.00 V Avstraliji bodo dosegli 90-odstotno precepljenost s prvim odmerkom

V Avstraliji bodo danes dosegli pomemben mejnik, saj bo s prvim odmerkom cepljenih že 90 odstotkov populacije, stare 16 let in več. Medtem je sicer zvezna država Viktorija včeraj poročala o redkordnih 1313 primerih novih okužb in štirih smrtih zaradi covida-19, navaja britanski Guardian, avstralski proizvajalec tehnologije pa je odpoklical več kot dva milijona testov za samotestiranje na covid-19, poslanih v ZDA, potem ko so ugotovili povečano možnost za lažno pozitivne rezultate, poroča AFP. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v sredo izdala opozorilo, da je podjetje Ellume odpoklicalo 2,2 milijona testov, odkar so težavo zaznali prejšnji mesec. Lažno pozitiven rezultat pomeni, da test pokaže, da je oseba pozitivna na koronavirus, četudi ga nima.

FOTO: Loren Elliott/Reuters
FOTO: Loren Elliott/Reuters

05.00  Ob svetovnem dnevu boja proti odvisnosti opozorila o porastu zasvojenosti med epidemijo

Nacionalni inštitut za javno zdravje mesec november posveča ozaveščanju o zasvojenosti in njenem preprečevanju, danes pa zaznamujemo svetovni dan boja proti odvisnosti. Ministrstvo za zdravje sicer opozarja na izrazito poslabšanje duševnega zdravja v družbi, ki ga je mogoče pripisati epidemiji. Več je namreč nespečnosti, tesnobe in tudi odvisnosti. Prav tako je več vedenjskih in čustvenih težav, še posebej pri otrocih in mladostnikih, je pred kratkim opozoril minister za zdravje Janez Poklukar.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Tisti, ki delujejo na področju družin, pa prav družine izpostavljajo kot skrite žrtve epidemije, saj v njih zaznavajo hude duševne stiske v vseh generacijah in porast odvisnosti. O zasvojenosti sicer govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne pojavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v življenju zasvojenega posameznika.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine