Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Začelo se je cepljenje dvanajstletnikov

Potem ko so omogočili cepljenje vsem, ki so imeli po nacionalni strategiji prednost, so prišli na vrsto najmlajši.
Odziv za cepljenje mladoletnikov, starejših od dvanajst let, je pod pričakovanji. FOTO:Matej Družnik
Odziv za cepljenje mladoletnikov, starejših od dvanajst let, je pod pričakovanji. FOTO:Matej Družnik
18. 6. 2021 | 06:00
10. 11. 2021 | 11:38
4:50

Odziv za cepljenje mladoletnikov, starejših od dvanajst let, je manjši, kot je bilo pričakovano, ugotavljajo v cepilnih centrih po Sloveniji. »Zdi se, da se premalo zavedamo nevarnosti jesenskega vala, ki ga lahko povzroči predvsem hitro širjenje delta (indijske) različice novega koronavirusa med neprecepljeno populacijo,« opozarja Jernej Završnik, strokovni direktor Zdravstvenega doma (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor.

»V enem dnevu smo cepili vseh 177 otrok nad 12 let, ki so se prijavili prek portala zVEM. Na novo se jih je naročilo 13, kar so precej nizke številke,« poudarja Završnik. Po njegovem mnenju bi morali na mariborskem območju cepiti 6000 otrok, če bi hoteli doseči ciljno 60-odstotno precepljenost v starosti od 12 do 18 let. Kot kaže, se to ne bo zgodilo, in utegne ogroziti izvedbo pouka v šolah.
 

Strah pred novo različico virusa

»Delta različica virusa – te pri nas še niso odkrili, a to ne pomeni, da že ni navzoča – je v Veliki Britaniji dominantna. To je tudi vzrok, da so preložili odpiranje države za en mesec. Virus se zelo hitro širi med mladimi do 20 let, ki večinoma niso cepljeni,« je poudaril. Sogovornik pravi, da imajo vse več pacientov, ki so doživeli zdravstveni zaplet po tem, ko so preboleli covid-19. Govor je o multisistemskem vnetnem sindromu, ki se lahko kaže kot otopelost ene strani telesa, omrzline na okončinah, tudi pri otrocih.

Inforgrafika: Delo
Inforgrafika: Delo


»Čeprav je najprej veljalo, naj imajo starejši v revnih državah prednost pri cepljenju pred otroki v razvitem svetu, je nato prevladalo, da je treba cepiti tudi mladostnike. Če je pri predšolskih otrocih nevarnost za prenos virusa manjša, je pri mladostnikih razširjenost in hitrost širjenja okužb skoraj enaka kot pri odraslih,« pojasnjuje Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Do zdaj so cepili 80 otrok s kroničnimi boleznimi, kmalu bodo omogočili cepljenje tudi drugim. Izkušnje s cepljenjem pri otrocih so po njegovem mnenju dobre, so se pa v svetu zgodili tudi posamezni zelo redki zapleti, kot je vnetje srčne mišice. »Pri tako veliki populaciji je kaj takega tudi mogoče pričakovati, kar pomeni, da se skrajno resno sledi poteku cepljenja. Študije so pokazale, da je cepljenje precej manj tvegano kot težave, ki jih lahko ima otrok pri prebolevanju covida-19,« zatrdi.
 

Zdravniki ne utegnejo vabiti k cepljenju


»Od zdaj cepimo tudi osebe, starejše od 12 let. Na vrsto pridejo, ko so že pocepljeni vsi, ki imajo po nacionalni strategiji prednost,« povedo v cepilnem centru ZD Celje. Trenutno imajo prijavljenih 83 mladih v starosti od 12 do 15 let, kar je skromen odziv. Cepili jih bodo predvidoma danes. Strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak podobno ugotavlja, da je interesa za cepljenje malo – ne samo med najmlajšo populacijo, ki so jo začeli cepiti ta teden, ampak tudi pri starejših. »Sprašujem se, zakaj država pri nabavi povečuje količine cepiva AstraZenece, saj to cepivo ljudje najbolj zavračajo.« Mladoletniki morajo na cepljenje priti v spremstvu staršev, skladno s priporočili Evropske agencije za zdravila pa se zanje uporablja izključno cepivo mRNA Pfizer-Biontecha, na potrditev pa čaka tudi Moderna. »Seveda bi bilo treba mlade povabiti k cepljenju, a tega ni mogoče zahtevati od zdravnikov, ki smo že tako ali tako preobremenjeni. To je naloga države,« je prepričana.


 

Velik odziv v Furlaniji - Julijski krajini


V sosednji italijanski deželi Furlaniji - Julijski krajini pa se je po poročanju Primorskega dnevnika naročilo na cepljenje že več kot 65 odstotkov prebivalstva nad 16. letom, kar pomeni skoraj 700.000 ljudi. Riccardo Riccardi, podpredsednik dežele, ki je hkrati pristojen za zdravstvo, pravi, da je cilj 70-odstotne precepljenosti prebivalstva vse bliže. Od srede se na cepljenje lahko naročajo tudi najstniki od 12. do 15. leta starosti in v enem dnevu so dobili več kot tisoč prijav.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine