Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nekdanjemu malezijskemu premieru grozi dosmrtni zapor

Najib Razak je ustanovil državni sklad 1MDB, zato da bi spodbudil gospodarstvo, a je več sto milijonov dolarjev končalo na zasebnih bančnih računih.
V hišni preiskavi nekdanjega predsednika in njegove soproge je policija zasegla za 243 milijonov evrov dobrin. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
V hišni preiskavi nekdanjega predsednika in njegove soproge je policija zasegla za 243 milijonov evrov dobrin. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
4. 4. 2019 | 10:02
4. 4. 2019 | 10:11
2:09
Začelo se je sojenje nekdanjemu­ malezijskemu predsedniku vlade Najibu Razaku (65), ki mu očitajo, da si je iz državnega premoženjskega sklada 1MDB nezakonito prisvojil približno 600 milijonov evrov. Na sodišču se je izrekel za nedolžnega in zatrdil, da so obtožbe politično motivirane. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi dosmrtni zapor. Včerajšnje zaslišanje je bilo šele prvo v nizu, kajti nekdanjega premiera bremeni kar 42 obtožb.

Po poročanju BBC je Najib Razak ustanovil državni sklad 1MDB, da bi s strateškimi investicijami spodbudil malezijsko gospodarstvo. Namesto tega je več sto milijonov dolarjev končalo na njegovem zasebnem bančnem računu in računih nekaterih njegovih sodelavcev, ki so živeli razkošno. Nakupovali so nepremičnine na Manhattnu, jahte, drage umetnine in diamante ter celo financirali hollywoodski film. V afero sta med drugimi vpletena finančnik Low Taek Jho in Razakova žena Rosmah Mansor. V hišni preiskavi nekdanjega predsednika in njegove soproge je policija zasegla za 243 milijonov evrov dobrin, od tega so bile ženine torbice vredne najmanj 11 milijonov evrov.

V afero je vpletena tudi Rosmah Mansor<strong>, </strong>soproga nekdanjega premiera. FOTO: Lai Seng Sin
V afero je vpletena tudi Rosmah Mansor, soproga nekdanjega premiera. FOTO: Lai Seng Sin


Razak je vodil malezijsko vlado med letoma 2009 in 2018, poraz na parlamentarnih volitvah maja lani pa je verjetno doživel prav zaradi korupcijskega škandala. Razkošje, ki sta ga uživala z ženo, je bilo tarča malezijskih medijev,­ ki so opozarjali javnost na sporno ravnanje vladajoče elite. Sojenje se je začelo ob deseti obletnici njegove prve prisege za premiera.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine