Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nekdanjemu južnoafriškemu predsedniku bodo sodili

Jacob Zuma, ki je lani odstopil s predsedniškega položaja, se bo na sodišču moral zagovarjati zaradi podkupnin. 
Jacob Zuma je bil predsednik države med letoma 2009 in 2018. FOTO: AFP
Jacob Zuma je bil predsednik države med letoma 2009 in 2018. FOTO: AFP
STA, J. K.
11. 10. 2019 | 14:59
11. 10. 2019 | 15:11
2:25
Sodišče v Južni Afriki je razsodilo, da bo nekdanji predsednik države Jacob Zuma moral stopiti pred sodnike. Bremenijo ga obtožbe, da je v 90. letih prejel podkupnine v milijardnem poslu s francoskim orožarskim podjetjem Thales.

Sojenje se bo predvidoma začelo 15. oktobra, vendar politični analitiki pričakujejo, da bodo odvetniki vložili zahtevo za preložitev. »Obstajajo še drugi načini, kako se izogniti sojenju ... morda ga še dolgo ne bomo videli, kako se bo soočil z dejanji, ki jih je domnevno storil,« je za AFP povedal južnoafriški analitik Xolani Dube.



Sedeminsedemdesetletni Jacob Zuma, ki je bil predsednik države med letoma 2009 in 2018, se je že spomladi poskušal izogniti sojenju, tako da je vložil zahtevo po trajni ustavitvi postopkov. Njegova odvetniška ekipa je zahtevala, da bi morali obtožbe zavreči zaradi političnega vmešavanja v primer in nerazumnih sodnih zaostankov.


Nekdanjega svetovalca obsodili na 15 let zapora


Nekdanjega finančnega svetovalca Zume Shabirja Shaika, prek katerega je bivši predsednik domnevno prejemal podkupnine v orožarskem poslu, so leta 2005 obsodili na 15 let zapora. Zumo so dve leti pozneje v 16 točkah obtožnice obremenili podkupovanja, korupcije, pranja denarja in poneverbe, a so obtožbe zavrgli, preden je leta 2009 prevzel predsedniški stolček.

Državno tožilstvo je nato v začetku leta 2018 vložilo novo obtožnico, stranka Afriški narodni kongres pa ga je kmalu zatem prisilila k odstopu z vodilnega položaja v stranki zaradi povsem ločenega korupcijskega škandala, povezanega z vplivno družino poslovnežev Gubta. Po glasovanju o nezaupnici v južnoafriškem parlamentu februarja lani je odstopil s položaja predsednika države.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine