Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Neizprosen lov na vse izdajalce srbskega naroda v hrvaškem morju

Dežurni domoljubi so letos Srbe, ki so letovali na Hrvaškem, označili za sodelavce ustašev.
Postavlja se vprašanje, kje lahko »pravi Srbi« sploh letujejo. FOTO: Cropix
Postavlja se vprašanje, kje lahko »pravi Srbi« sploh letujejo. FOTO: Cropix
21. 8. 2019 | 06:00
21. 8. 2019 | 06:45
4:11
V Srbiji neformalna skupina domoljubov vsako poletje lovi srbske izdajalce, ki letujejo na Hrvaškem. V letošnji akciji »Mesec dni boja proti hrvaškemu turizmu« so vse Srbe, ki so se kopali in sončili na hrvaškem Jadranu, označili za sodelavce ustašev.

Domoljubni portali opozarjajo kopalce, da bodo na obali slišali zbor pobitih Srbov in Judov v hrvaških koncentracijskih taboriščih. Letos se je izkazal profesor filozofske fakultete Slobodan Antonić s kolumno Napadi na Srbe na Hrvaškem niso incidenti na portalu Vse o Srbski, ki so jo povzeli rumeni mediji, kot so Večernje novosti in Kurir.


Bratje klavcev iz Jasenovca


Antonić je potrebo po obračunu s hrvaškimi senčniki in ležalniki argumentiral z velikim projektom za iztrebitev Srbov, ki se brez premora načrtno izvaja že več stoletij. Po njegovem je veliki načrt polno zaživel v fašistični Neodvisni državi Hrvaški (NDH). Tiha diskriminacija se je nadaljevala v nekdanji socialistični, izvaja pa se tudi v evropski in demokratični NDH.

Iz tega sledi logičen sklep, da so vsi Srbi, ki letujejo v hrvaškem primorju, sodelavci ustašev in genocida nad srbskim narodom, ker zanikajo ali zmanjšujejo pomen zločinov nad Srbi. Po logiki srbskih skrajnih nacionalistov so tudi njihovi rojaki, ki se zgolj vozijo skozi Hrvaško na zahod, izdajalci srbskega naroda in bratje ustaških klavcev iz Jasenovca. Največji izdajalci in zagovorniki zločinov so potemtakem Srbi, ki živijo in delajo ter plačujejo davke na Hrvaškem.

V polemičnem odzivu je izvršna direktorica helsinškega odbora za človekove pravice v Srbiji Izabela Kisić opozorila Antonića, da ni izkoristil vseh priložnosti za prikaz osovražene realnosti. Tako je izpustil dejstvo, da več kot petnajst tisoč srbskih državljanov opravlja sezonska dela na Hrvaškem, da polovica prebivalcev Trebinja dela po hotelih v Dubrovniku in da si beograjski taksisti služijo kruh v Dalmaciji. Dežurnih domoljubov ne zanima sodelovanje med Srbi in Hrvati, ker so lahko srečni samo, če se pripadniki obeh narodov sovražijo.


Svet ogroža srbske domoljube


Hrvaškim nacionalistom se ustaško gibanje ne zdi problematično. Ni jih motilo, da sta zgodovinski revizionizem in tolerantni odnos vlade do zloglasnega ustaškega pozdrava »Za dom spremni« letos četrtič zapored povzročila, da so judovska, srbska in romska skupnost ter antifašistična združenja bojkotirala državno spominsko slovesnost za žrtve ustaškega koncentracijskega taborišča v Jasenovcu. Srbski nacionalisti so ignorirali ali zmanjševali pomen odločitve županje Supetra na Braču Ivane Marković, da ne bo donirala za častni pliberški vod.

Ker srbski domoljubi niso ogroženi samo na Hrvaškem, se postavlja vprašanje, kje lahko »pravi Srbi« sploh letujejo. V Črni gori ne morejo, ker je patriarh Irinej ocenil, da je hujša kot NDH. Zaradi petstoletnega suženjstva pod Turki odpade Turčija, medtem ko Bolgarija ne pride v poštev zaradi zločinov Bolgarov nad Srbi v obeh svetovnih vojnah. Grki so lažni prijatelji, ker drugače ne bi bili v Natu. Kot članice Nata so sodelovale v bombardiranju Srbije zahodne države, ki poskušajo pokoriti srbski narod. Poljaki sovražijo Ruse, Litovci, Latvijci in Estonci pa so jim zarili nož v hrbet. Nespodobno je tudi, da bi pravoslavci letovali v Egiptu, Tuniziji in drugih nekrščanskih državah. Na Kitajskem vlada komunizem, ki je uničil Srbe.

Projekt velike Srbije je propadel, tako da Srbi ne morejo letovati niti na svojem morju. Glede na svetovno turistično ponudbo je najboljša rešitev, kot ugotavljajo kritiki logike skrajnih nacionalistov, da pravi Srbi nikoli ne zapustijo Srbije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine