Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ljudem z alergijami odsvetujejo cepljenje proti covidu-19

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Število prihodov tujih gostov v desetih mesecih je na letni ravni upadlo za 72 odstotkov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Število prihodov tujih gostov v desetih mesecih je na letni ravni upadlo za 72 odstotkov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Š. J., M. K., STA
9. 12. 2020 | 07:05
18. 12. 2020 | 19:54
25:22


19.30 Prva cepiva v Sloveniji predvidoma 26. decembra

Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, so sporočili z ministrstva za zdravje. Prejela bo 9745 odmerkov, z njimi pa bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. »S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja,« so zvečer sporočili z ministrstva.

Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija. Za količino cepiva, ki ga bo prejela Slovenija in mora biti shranjeno pod posebnimi pogoji, zadostujejo zmogljivosti lekarne UKC Ljubljana. V tej lekarni bodo izvedli tudi postopek priprave cepiva. Distribucijo cepiva od lekarne UKC Ljubljana do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic oz. do cepilnih centrov bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Cepljenja bodo izvajale cepilne ekipe, cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom (sars-cov-2) pa je treba opraviti z dvema odmerkoma v razmaku 21 dni. V domovih za starejše bodo cepljenja v sodelovanju z osebjem domov zagotovili zdravstveni domovi oziroma koncesionarji, ki zagotavljajo zdravstveno varstvo v teh domovih. Zdravstveni domovi in bolnišnice pa bodo cepljenja za svoje zaposlene izvajali sami.

Po odobritvi cepiva je predvideno, da se bo kampanja cepljenja začela po vseh državah članicah EU hkrati. Kot je v četrtek napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, se bo cepljenje po celotni EU začelo 27., 28. in 29. decembra.

20.40 Prva pošiljka cepiva proti covid-19 tudi v Izrael

Izrael je danes prejel prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 ameriškega podjetja Pfizer in nemškega BioNTecha. Premier Benjamin Netanjahu je ob prihodu pošiljke dejal, da je to eden najbolj ganljivih trenutkov, ki jih je doživel kot premier. »Verjamem v to cepivo,« je izjavil. Izrazil je še željo, da bi rad bil prvi v Izraelu, ki se bo cepil s tem cepivom. Kasneje je na novinarski konferenci sporočil, da se bo v Izraelu cepljenje začelo 27. decembra.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu bi bil rad prvi, ki se bo v državi cepil s cepivom proti covid-19. FOTO: Reuters Pictures
Izraelski premier Benjamin Netanjahu bi bil rad prvi, ki se bo v državi cepil s cepivom proti covid-19. FOTO: Reuters Pictures


18.15 V Veliki Britaniji ljudem z alergijami odsvetujejo cepljenje proti covidu-19 

Osebe z zgodovino hujših alergijskih reakcij naj se ne cepijo proti covidu-19 s cepivom Pfizerja in BioNTecha, so posvarili v Veliki Britaniji. Po poročanju BBC sta imela dva zdravstvena delavca v torek alergično reakcijo. Cepivo odsvetujejo tistim, ki so v preteklosti imeli alergijske reakcije na zdravila, hrano ali cepiva, so sporočili iz britanske regulatorske agencije za zdravila in zdravstvene izdelke.

Kot so pojasnili, sta človeka, ki sta kmalu po cepljenju doživela alergijsko reakcijo, zdravstveno obravnavali in sta dobro. Oba naj bi doživela anafilaktoidno reakcijo, ki med drugim vključuje vnetje kože, zadihanost, občasno pa tudi nizek krvni pritisk. Gre za različno reakcijo od anafilaksične, ki lahko vodi v smrt. Oba zdravstvena delavca sta imela zgodovino alergij in s seboj preventivno nosita injekcije adrenalina.

18.02 Pfeizerjevo cepivo proti covidu-19 odobrila še Kanada

Cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, je odobrila tudi Kanada, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Pred tem sta to storila zgolj Velika Britanija in Bahrajn. Kanadska vlada in premier Justin Trudeau sta v ponedeljek sporočila, da se bo cepljenje proti covidu-19 v državi začelo v dneh po odobritvi.

17.36 V Lombardiji od nedelje odprte trgovine, bari in restavracije

V številnih delih Italije se epidemija covida-19 umirja, zmanjšuje pa se tudi pritisk na bolnišnice. To velja tudi za deželo Lombardija, kjer bodo od nedelje veljali blažji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo znova odprli trgovine, bare in restavracije.

V Lombardiji, ki velja za najhuje prizadeto italijansko deželo v epidemiji covida-19, so v začetku novembra podobno kot v več drugih deželah uvedli delno ustavitev javnega življenja. Zdaj so se epidemiološke razmere tam nekoliko umirile, tako da bo ta dežela od nedelje označena z rumeno barvo. To pomeni najblažje ukrepe za zajezitev virusa na tristopenjski lestvici. Prebivalci Lombardije se bodo lahko znova prosto gibali po deželi. Prosto bodo lahko prehajali tudi v druge rumene dežele. Med 22. in 5. uro bo sicer v veljavi policijska ura, ko je gibanje omejeno.

17.32 Evropska agencija za zdravila tarča kibernetskega napada 

Evropska agencija za zdravila (Ema) je bila tarča kibernetskega napada, so sporočili iz agencije. Zagotovili so, da so že uvedli preiskavo in so v tesnem stiku s policijo.ker preiskava še poteka, drugih informacij ne morejo podati. Tako zaenkrat ni znano, kdaj natančno se je zgodil napad niti kje oziroma kaj je bilo tarča napada.

Agencija, ki ima sedež v Amsterdamu, trenutno preučuje prošnje za odobritev cepiv proti covidu-19. Odločitev o cepivu ameriškega podjetja Pfizer in nemškega BioNTech bi lahko podali najkasneje 29. decembra, predvidoma do 12. januarja pa še o cepivu ameriškega podjetja Moderna.

17.30 NIJZ: Zbiranje vlog ne bo vplivalo na vrstni red cepljenja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da je zbiranje vlog državljanov za cepljenje proti covidu-19 na portalu e-uprava namenjeno le pomoči pri načrtovanju in organizaciji izvedbe cepljenja. Ne bo pa vrstni red prijave vplival na strokovno odločitev glede cepljenja prednostnih skupin, določenih v strategiji cepljenja. Pridobljeni podatki bodo služili kot pomoč pri načrtovanju in organizaciji izvedbe cepljenja proti covidu-19. Z vsemi, ki bodo izpolnili in oddali vlogo za prijavo interesa za cepljenje proti covidu-19, bo NIJZ v nadaljevanju lahko stopil v stik in jih povabil k cepljenju, ko bo na voljo dovolj odmerkov cepiva za splošno populacijo. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes pojasnil, da je bilo v manj kot 24 urah na e-upravi oddanih 16.930 namer za cepljenje proti covidu-19.

16.22 Slovenski škofje pričakujejo odpravo prepovedi verskih obredov

Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je že v petek v imenu vseh škofov in vernikov poslal pismo predsedniku vlade Janezu Janši, v katerem od vlade pričakuje, da bo odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov ter v skladu z ustavo ne bo nesorazmerno omejevala verske svobode.

Kot so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference, je Zore zapisal, da si Katoliška cerkev ves čas epidemije dejavno prizadeva za preprečevanje širjenja okužb ter upošteva vladne uredbe in navodila stroke. Ker sprejemajo vse potrebne varnostne in zdravstvene ukrepe, doslej med verskimi obredi ni prihajalo do okužb.

Ne samo, da verskih obredov na podlagi ustave ni mogoče pojmovno prepovedati, vlada tudi ne sme prepovedati izvrševanja verske svobode, so prepričani v Slovenski škofovski konferenci. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ne samo, da verskih obredov na podlagi ustave ni mogoče pojmovno prepovedati, vlada tudi ne sme prepovedati izvrševanja verske svobode, so prepričani v Slovenski škofovski konferenci. FOTO: Voranc Vogel/Delo


16.15 Okužb med zaposlenimi v trgovini je malo 

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil pismo, v katerem ga poziva, naj vlada ob strogem upoštevanju varnostnih ukrepov odpre trgovine in delavcem zagotovi plačilo, ki jim bo omogočalo dostojno življenje. 
V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije podpirajo predlog ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška o tem, da je potrebna korenita sprememba strategije, ki bo znala prisluhniti tudi gospodarstvu in malemu človeku. 

Sindikat se sklicuje na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki kažejo, da trgovina ne predstavlja vira žarišč okužb med prebivalci, saj je bilo v prodajalnah ugotovljenih le 1,4 odstotka okužb med zaposlenimi. »Prav tako si ne smemo zatiskati oči glede porasta dela na črno, saj si ljudje v socialnih stiskah zagotavljajo preživetje tudi na račun sive ekonomije,« so zapisali v pismu Janši. 

15.27 Ponovno preložili srečanje ob 10. obletnici Brdo-Brioni

Predsednik republike Borut Pahor je voditelje držav članic procesa Brdo-Brioni danes obvestil o ponovni preložitvi srečanja ob 10. obletnici pobude, ki je bilo predvideno za ponedeljek na Brdu pri Kranju, zaradi nespodbudnih epidemioloških razmer. Slovenski predsednik, ki je pobudnik procesa Brdo-Brioni, upa, da bo izboljšanje epidemioloških razmer omogočilo čimprejšnje srečanje, predvidoma v prvih mesecih prihodnjega leta, so sporočili iz njegovega urada.

V posebnem pismu se je Pahor zahvalil francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu za njegovo pripravljenost sodelovati na tokratnem srečanju ter izrazil upanje, da se bo lahko udeležil naslednjega srečanja, ko bo to mogoče. Slovenski predsednik je tudi izrazil pripravljenost, da bi ob obisku predsednika Macrona organizirali posvet o evropski prihodnosti, o čemer sta govorila ob septembrskem delovnem obisku Pahorja v Parizu.

13.11 Honda zaradi težav v dobavni verigi zaustavila proizvodnjo v Veliki Britaniji

Japonski avtomobilski proizvajalec Honda je začasno zaustavil proizvodnjo v svoji britanski tovarni, saj se sooča s težavami v dobavni verigi, ki so jih pripisali pandemiji covida-19 in negotovosti glede pogajanj o trgovinskih odnosih po brexitu. Delo so zaustavili danes, saj še čakajo dobavo potrebnih delov za proizvodnjo avtomobilov. Hondina edina tovarna v Evropi je danes zaustavila proizvodnjo, zagnala pa jo bo takoj, ko bo to mogoče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tovarna, ki bo prihodnje leto sicer dokončno zaprla vrata, zaposluje 3500 ljudi, proizvodnja pa je organizirana tako, da ne delajo na zalogo, temveč le tisto, kar trenutno potrebujejo. Vendar pa se soočajo s težavami pri dobavi, saj v pristanišču v Felixstowu nastajajo zamude pri raztovarjanju tovornih ladij, ki jih preusmerjajo na Nizozemsko.

image_alt
Sadimo drevesa


12.34 Na Hrvaškem več kot 4500 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 12.596 testih potrdili 4520 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 69 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V trgovinah bodo od sobote do 10. januarja dodatno omejili število ljudi, ki bodo lahko hkrati v prostoru. V trgovinah do 2000 kvadratnih metrov bodo morali zagotoviti od deset do 16 kvadratnih metrov na osebo, v večjih trgovinah pa najmanj 20 kvadratnih metrov na osebo.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah največ primerov okužbe znova potrdili na območju Zagreba, kjer so jih potrdili 1115. V primorsko-goranski županiji so potrdili 426 okužb. Iz istrske županije poročajo o 85 novih primerih. Na Hrvaškem je trenutno 23.750 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2703 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 280 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoizolaciji je več kot 57.800 državljanov.

12.03 Merklova zahteva strožje ukrepe med prazniki za zajezitev covida-19

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zahtevala strožje omejitve po vsej državi do sredine januarja, da bi zmanjšali širjenje okužb z novim kororonavirusom, potem ko so danes iz države poročali o črnem rekordu 590 smrti zaradi covida-19, kar je največ v enem dnevu doslej.

image_alt
Angela Merkel: Iz srca mi je žal


Kanclerka je podprla priporočila nemške akademije znanosti Leopoldina o zaprtju trgovin, zmanjšanju stikov in podaljšanju božičnih praznikov do 10. januarja, pozvala pa je tudi k upoštevanju znanosti v boju proti pandemiji. Leopoldina je v torek priporočila, da med 24. decembrom in 10. januarjem v državi uvedejo »strogo zaprtje« z obsežno ustavitvijo javnega življenja, zaprtjem trgovin z nenujnimi dobrinami, zaprtjem šol in čim večjim deležem dela od doma. S tem naj bi praznike izkoristili za to, da ljudje ostanejo doma in prekinejo verigo širjenja okužb. Kanclerka je poudarila, da več ne zadoščajo smernice, o katerih so se dogovorili pred dvema tednoma z voditelji 16 zveznih dežel o tem, da trgovine ostanejo odprte, da pa v restavracijah ni dovoljeno uživati hrane.

V državi so imeli v zadnjem tednu 149 novih okužb na 100.000 prebivalcev, vlada pa želi, da jih zmanjšajo na 50. Voditelji dežel so se dogovorili, da bodo med prazniki dovolili srečanja desetih namesto dosedanjih petih odraslih, a se je več dežel, med njimi Turingija in Berlin, odločilo za ostrejše ukrepe. Saška, ki je postala žarišče okužb, pa je s ponedeljkom odredila zaprtje vrtcev, izobraževalnih ustanov in trgovin z nenujnim blagom.

image_alt
V Nemčiji številke ne padajo po pričakovanjih


11.40 Turistični vodniki poročajo tudi o 90-odstotnem upadu prometa

Za turistične vodnike bo letošnje leto eno najbolj težavnih v zgodovini, poudarjajo v Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Z natančno statistiko sicer na razpolagajo, so pa številni turistični vodniki svoje dejavnosti zaprli že marca, so navedli in dodali, da tisti, ki še poslujejo, poročajo o 60- do 90-odstotnem upadu prometa. V Sloveniji se po navedbah društva z vodenjem ukvarja okoli tisoč vodnikov, pri čemer se opirajo na podatke registra Turistično-gostinske zbornice Slovenije (TGZS). Pri tem opozarjajo, da je veliko tudi regionalnih vodnikov, katerih točno število pa ni jasno, saj kljub pozivom ustreznega skupnega registra ni. Spomnili so še, da je število prihodov tujih gostov v desetih mesecih na letni ravni upadlo za 72 odstotkov. Večina gostov je prišla le iz neposredne okolice, in sicer Nemčije, Avstrije, Italije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.

image_alt
Podatki so v turizmu strateška dobrina


Država je vodnikom pomagala s pomočjo univerzalnega temeljnega dohodka, tako v pomladanskih treh mesecih kakor tudi v zadnjih treh mesecih leta 2020. »Upamo, da nam bo prisluhnila vsaj do pomladi 2021, saj obetov po izboljšanju ni, zimski in zgodnjepomladanski meseci pa tako in tako veljajo za kritične mesece v turistični dejavnosti,« so pozvali. Turistični vodniki sicer krizo, kot so še zapisali v društvu, sprejemajo kot velik izziv. Med drugim so se pridružili ponudbi virtualnih ogledov oziroma doživetij, ki so se razmahnili v letu, ko je fizično potovanje močno oteženo, so zapisali.

11.39 Razmere v ptujskem in poljčanskem domu starejših se umirjajo

Zdravstvene razmere, povezane s covidom-19, se v domovih starejših na Ptuju in v Poljčanah oziroma Slovenski Bistrici vendarle nekoliko umirjajo. V vseh enotah ptujskega doma je trenutno v rdečih conah nameščenih 71 oskrbovancev, še 12 jih je v bolnišnicah. V bistriškem domu, ki sodi pod Dom upokojencev Poljčane, so od ponedeljka dovoljeni obiski.

11.36 V ZDA več kot 215.000 novih okužb 

V ZDA se novi koronavirus še naprej hitro širi. V torek so pristojne službe poročale o 215.586 potrjenih okužbah v 24 urah, je razvidno iz podatkov Univerze Johnsa Hopkinsa. Dan prej so jih potrdili 180.000, rekordnih 227.000 pa v petek. V torek je v ZDA v povezavi s covidom-19 umrlo še 2534 ljudi, največ mrtvih v enem dnevu so sicer potrdili prejšnji četrtek, ko je umrlo 2879 ljudi. Po zahvalnem dnevu konec novembra in pred prihajajočimi decembrskimi prazniki so strokovnjaki zaskrbljeni, da bo število okužb še naprej raslo. V tem času je namreč v ZDA največ potovanj in srečanj družin. Po podatkih projekta Covid Tracking je bilo v bolnišnicah v začetku decembra prvič več kot 100.000 bolnikov s covidom-19. Skupno se je v državi z okoli 330 milijoni prebivalcev z novim koronavirusom okužilo več kot 15,1 milijona ljudi, od tega jih je umrlo več kot 286.000.

11.32 Združenje direktorjev bolnišnic svari pred valom čakajočih po epidemiji

Združenje direktorjev bolnišnic opozarja, da se po končani epidemiji pričakuje val čakajočih bolnikov, zato je za reševanje ključno povezovanje in sodelovanje med zdravstveno stroko, ministrstvom za zdravje, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in NIJZ ter ključnimi izvajalci oziroma direktorji slovenskih bolnišnic in drugih ravni.

Kot je na srečanju združenja pojasnila strokovnjakinja za področje analiz delovanja in upravljanja zdravstvenega sistema Marjeta Kuhar, podatki kažejo, da se je število vseh čakajočih nad dopustno čakalno dobo oktobra v primerjavi z januarjem letos zmanjšalo za 23 odstotkov. Delež čakajočih nad dopustno čakalno dobo od vseh čakajočih pa se je zmanjšal za odstotno točko.

image_alt
Kdo bo Delova osebnost leta 2020


Srečanja, ki je potekalo prek spleta, se je udeležil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je med drugim izrazil skrb o zmogljivostih zdravstvenega sistema v primeru zmanjševanja ukrepov v prihodnjih tednih in pozval vse bolnišnice, naj v najkrajšem možnem času sporočijo dejanske maksimalne zmogljivosti glede bolniških postelj na navadnih covidnih oddelkih in covidnih enotah za intenzivno terapijo.

Sicer pa so v razpravi direktorji ugotavljali, da so covidni bolniki vse starejši in da imajo v večjem številu pet ali več pridruženih bolezni, zato jih je vedno več, ki potrebujejo daljšo hospitalizacijo ali jih celo ni več mogoče odpustiti v dosedanje bivanjsko okolje. Zato predlagajo, da se poveča število negovalnih posteljnih kapacitet za covidne bolnike in tiste, ki so to bolezen preboleli. Opozorili so tudi, da v bolnišnice prihaja od deset do 20 odstotkov bolnikov po prebolelem covidu-19 zaradi zapletov, ki jih je povzročilo prebolevanje.

11.17 Prebivalci več obljubljanskih občin bodo morali od četrtka za nujne upravne storitve v Ljubljano

Glede na trenutno epidemiološko situacijo koronavirusne bolezni na krajevnih uradih Velike Lašče, Dol pri Ljubljani, Škofljica, Dobrova in Notranje Gorice od četrtka dalje ne morejo zagotavljati uradnih ur. Neodložljive upravne storitve se lahko opravijo na sedežih Upravne enote Ljubljana, Tobačni ulici 5 ali Linhartovi cesti 13 v času uradnih ur. Kot so danes sporočili z ljubljanske upravne enote, krajevni urad Medvode ostaja odprt in posluje po ustaljenem urniku. 

Za obisk Upravne enote Ljubljana se je treba predhodno naročiti na telefonsko številko 01/ 475 56 21 ali prek elektronskega predala narocanje.uelj@gov.si. Hkrati vse uporabnike upravnih storitev pozivajo, da omejijo morebitne obiske na njihovi upravni enoti in presodijo o nujnosti upravnih storitev, so še dodali z Upravne enote Ljubljana.

11.00 Porast deleža pozitivnih testov na koronavirus

V torek so ob 7003 testih potrdili 2139 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 38 oseb s covidom-19.

image_alt
Porast deleža pozitivnih testov, 2139 na novo okuženih


10.26 Novembra v Nemčiji prva rast števila zaposlenih na skrajšanem delovniku po maju

Število zaposlenih v Nemčiji, ki koristijo ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnika, se je novembra zvišalo prvič po maju, kažejo ugotovitve münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo. Novembra je bilo na skrajšanem delovniku dva milijona zaposlenih, potem ko jih je bilo mesec pred tem okrog 1,8 milijona, je sporočil inštitut. Na Ifu so sicer sprva ocenili, da je bilo oktobra na skrajšanem delovniku 3,3 milijona ljudi, vendar so zdaj ob reviziji to število občutno zmanjšali. Delež zaposlenih, ki so imeli skrajšan delovnik, je bil med vsemi zaposlenimi novembra 5,9-odstoten, potem ko je bil mesec pred tem 5,4-odstoten.

Med drugim je ta delež občutno narasel predvsem v nastanitvenem sektorju, pa tudi v trgovini. Medtem se v industriji delavci počasi vračajo na polni delovni čas. Od začetka koronske krize je delež tistih, ki opravljajo skrajšan delovnik, novembra prvič upadel pod deset odstotkov. Po ocenah Ifa je bilo maja na skrajšanem delovniku 6,7 milijona ljudi, medtem ko je agencija za zaposlovanje ocenila, da jih je bilo 5,7 milijona. Število je sicer naslednjih nekaj mesecev upadalo, novembra pa znova naraslo ob novih omejitvah.

image_alt
Na Gorenjskem tudi do pol metra snega


9.40 Italijanski zunanji minister v samoizolaciji

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je v samoizolaciji zaradi stika z notranjo ministrico Luciano Lamorgese, okuženo z novim koronavirusom. Po pisanju Primorskega dnevnika, ki se sklicuje na vire v slovenski diplomaciji, bo zato v četrtek verjetno odpadlo njegovo srečanje s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem, ki bo po napovedih obiskal Rim. Kot še piše tržaški časnik, je Di Maio med ponedeljkovo sejo vlade sedel ob Lamorgesejevi, ko so ji sporočili, da je bila pozitivna na jutranjem testu na koronavirus. Ministrica je zato v karanteni, Di Maio pa je s pravosodnim kolegom Alfonsom Bonafedejem moral v samoizolacijo.

image_alt
Logar in Di Maio se bosta srečala virtualno


6.53 Pred vlado danes razprava o strogo nadzorovanem sproščanju ukrepov ali popolnem zaprtju gospodarstva

Vlada bo na seji predvidoma ponovno pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Pričakovati je kresanje mnenj med ministroma za zdravje Tomažem Gantarjem in gospodarstvo Zdravkom Počivalškom. Medtem ko zadnji predlaga postopno sproščanje omejitev, Gantar poziva k popolnemu zaprtju nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v torek opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Pri tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, kar predlaga minister Gantar.

image_alt
Shizofreno gašenje epidemiološkega požara


Ta namreč meni, da je pred sproščanjem ukrepov treba zagotoviti primerne razmere v preobremenjenem zdravstvenem sistemu, ki jih zdaj ni. Če današnji pogovori ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, bo Gantar razmišljal tudi o odstopu, je dal vedeti.

Počivalšek pa vztraja pri postopnem sproščanju omejitev, seveda ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. S tem bi po njegovi oceni za gospodarstvo naredili največ. Predlaga, naj stroka za vsako dejavnost predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato pa naj se vse sile usmeri v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine