Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Naborništvo le ena od oblik mobilizacije družbe

Kako se je ponovnega vzpostavljanja služenja vojaškega roka lotila Litva in kaj se od nje lahko naučijo druge članice Unije?
Obvezni vojaški rok lahko v Litvi vsako leto doleti od 3800 do 4300 naključno izbranih mladih moških ter prostovoljcev in prostovoljk. FOTO: Gašper Završnik
Obvezni vojaški rok lahko v Litvi vsako leto doleti od 3800 do 4300 naključno izbranih mladih moških ter prostovoljcev in prostovoljk. FOTO: Gašper Završnik
4. 3. 2024 | 05:00
4. 3. 2024 | 07:39
5:07

V nadaljevanju preberite: 

Zaradi vse večjih skrbi, da se Rusija ne namerava ustaviti v Ukrajini, in negotovosti v zvezi z ameriškimi volitvami, ki bi v Belo hišo lahko pripeljale Donalda Trumpa, članice Evropske unije iščejo različne načine, kako Moskvo odvrniti od začetka nove agresije. Med možnimi rešitvami je ponovna uvedba obveznega vojaškega roka. Poleg Švedske se je za ta korak do zdaj odločila samo še Litva. Njene izkušnje predstavljajo uvid v izzive in pasti vzpostavljanja učinkovitega naborniškega sistema v 21. stoletju.

Obvezni vojaški rok v Litvi vsako leto lahko doleti od 3800 in 4300 naključno izbranih mladih moških ter prostovoljcev in prostovoljk, ki po opravljenem služenju postanejo del aktivnih rezerv. Baltska država je na ta način izurila že okoli 50.000 aktivnih rezervistov, to številko pa si želi še najmanj podvojiti, morda tudi s prehodom v sistem univerzalnega naborništva.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine