Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Epidemije ni moč ustaviti brez ukrepov, cepljenja in pogoja PCT

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Cepljenje je nujno v boju s pandemijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Cepljenje je nujno v boju s pandemijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B., M. B., STA
26. 8. 2021 | 08:06
26. 8. 2021 | 17:37
15:05
17.30 Komisija za medicinsko etiko: Epidemije ni moč ustaviti brez ukrepov, cepljenja in pogoja PCT

Nezadostna precepljenost vzdržuje epidemijo, ogroža zdravje ljudi, omejuje svobodo družbe in vsakega posameznika, so v izjavi za javnost opozorili člani državne komisije za medicinsko etiko. Vse prebivalce opominjajo, da epidemije ni moč ustaviti brez ukrepov, cepljenja in pogoja PCT.

Komisija za medicinsko etiko je v današnji izjavi za javnost posvarila pred zavračanjem ukrepov za omejevanje širjenja epidemije. Po njihovem mnenju je v času naraščajoče epidemijske obolevnosti in smrtnosti etično nesprejemljivo slabljenje učinkovitosti preventivnih in javno-zdravstvenih ukrepov s pretirano kritičnimi, nekonstruktivnimi in politično motiviranimi razlagami predpisov.

Kot so zapisali, spoštujejo pravico vsakega posameznika do lastnega mnenja o cepljenju in o vzrokih ter naravi nalezljivih bolezni. Vendar se ne morejo strinjati z »izkustveno in strokovno neutemeljenimi stališči ter škodljivimi posledicami njihovega razširjanja«. Saj je edini namen preventivnih ukrepov in cepljenja zaščita zdravja posameznikov in družbe pred okužbo.
Člani komisije so še poudarili, brez preventivnih ukrepov, cepljenja in pogoja PCT epidemije ni mogoče umiriti. »Nove variante virusa se rojevajo v necepljenih ali nezadostno cepljenih okoljih. Tudi za ustavitev pandemije na svetovni ravni bo poleg omejitev potrebna globalna precepljenost,« so dodali.

Opozarjajo še, da »občasna neusklajenost preventivnih omejevalnih ukrepov in neustrezen način obveščanja javnosti o njihovih vsebinah znižujeta zaupanje v stroko, v njene predstavnike ter v nujnost ukrepanja«. Medije pozivajo, naj bo poročanje o epidemiji covida-19 nepristransko in naj ne spodbuja k nespoštovanju ukrepov in nasprotovanju cepljenju. Politične stranke pa k enotni podpori preventivnim ukrepom in cepljenju.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


17.00 Hrvaška bo zrahljala epidemiološke ukrepe v šolah

Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je danes po seji vlade napovedal, da bodo v novem šolskem letu nekoliko zrahljali epidemiološke ukrepe. Med drugim bodo učencem višjih razredov osnovnih šol dovolili menjavo učilnic in kabinetov. Omogočali bodo tudi športne dejavnosti učencev in dijakov.

Učenci od prvega do petega razreda, ki so bili v preteklem šolskem letu ves čas v svojih razrednih mehurčkih, se bodo v novem šolskem letu lahko v določenih pogojih družili z ostalimi otroki, je povedal Fuchs na novinarski konferenci v Zagrebu. Znova bodo imeli izbirne predmete, dodatni in dopolnilni pouk, ki so v prejšnjem šolskem letu v celoti potekali na daljavo.

Višjim razredom osnovno šole bodo dovolili menjavo učilnic in kabinetov ob spoštovanju epidemioloških ukrepov prezračevanja in dezinfekcije prostorov. Za učence višjih razredov osnovne šole je obvezna uporaba obraznih mask, če ni možno zagotoviti medsebojne razdalje dveh metrov. Tudi sicer so jim priporočili uporabo obraznih mask. Otrokom bodo dovolili športne dejavnosti v dvoranah, ki pa bodo tudi v naslednjem šolskem letu ostale zaprte za ostale uporabnike.

Dijaki srednjih šol bodo lahko znova opravljali strokovno prakso v podjetjih, bodoči učitelji pa v razredih v šolah.
Ugodili bodo tudi zahtevam otrok in staršev, da bi v šolah znova imeli roditeljske sestanke, na katerih bodo obvezne maske.

15.20 V Rusiji rekordno število smrti v enem dnevu

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 820 bolnikov s covidom, kar je nov dnevni rekord od začetka epidemije. Podobno kot številne druge države se tudi Rusija ob upočasnjenem cepljenju proti covidu-19 spopada z bolj nalezljivo delta različico novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusijo, ki je po številu okužb z novim koronavirusom četrta najbolj prizadeta država na svetu, se od sredine junija sooča z novim valom okužb, ki jih je povzročila delta različica. Število dnevnih okužb se sicer v zadnjem času zmanjšuje, vendar pa se povečuje število smrti zaradi covida. Sredi avgusta so tako več dni zapored poročali o rekordnem številu smrti covidnih bolnikov.
S prvim odmerkom cepiva proti covidu je bilo doslej v Rusiji cepljenih le 30 odstotkov prebivalcev, čeprav naj bi bilo cepiva dovolj in ga je Rusija množično izvažala. Vendar je med Rusi nezaupanje v cepiva, ki so jih razvili v državi, kot je Sputnik V, visoki. Tudi večkratni pozivi predsednika Vladimirja Putina državljanom, naj se cepijo, cepljenja niso pospešili.

Ruske oblasti so v zadnjem dnevu potrdile 19.630 novih okužb, skupaj pa se je doslej v tej državi z novim koronavirusom okužilo 6.8 milijona ljudi. Doslej je v Rusiji zaradi posledic covida-19 umrlo 179.243 ljudi.

12.45 Testiranje v Ljubljani od ponedeljka po novem v stavbi Kresije

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi za splošno populacijo v okviru ZD Ljubljana bo od ponedeljka, 30. avgusta, na novi lokaciji, in sicer se bo iz mobilne enote simulacijskega centra ZD Ljubljana pred Mestno hišo preselilo v prostore Mestne občine Ljubljana na Pogačarjevem trgu 3 (stavba Kresija), so sporočili iz ZD Ljubljana. Urnik testiranj pa, kot dodajo, ostaja nespremenjen: to je vsak delovnik od 8. do 14. ure. 

12.01 Polno cepljenih 42 odstotkov prebivalcev

Po zadnjih podatkih vlade je bilo doslej z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih skupno 978.208 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 958.034 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 601.531 oz. 68 odstotkov. Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 890.610 prebivalcev Slovenije oz. 42 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 876.993 oz. 51 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 560.360 oz. 64 odstotkov.

10.44 V Izraelu prvič po januarju več kot 10.000 novih okužb v enem dnevu

V Izraelu so prvič od sredine januarja potrdili več kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Kot je v sredo zvečer sporočilo ministrstvo za zdravje, so v zadnjem dnevu potrdili 10.001 okužbo. Hujši potek bolezni ima 688 ljudi, umrlo pa je 25 bolnikov s covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V državi, ki ima 9,4 milijona prebivalcev, so doslej potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom. V Izraelu se kljub temu, da ima eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu, število okuženih z virusom v zadnjem času hitro povečuje. Doslej je bilo precepljenih skoraj 59 odstotkov prebivalcev, 19 odstotkov pa jih je bilo cepljenih tudi s tretjim, osvežitvenim odmerkom cepiva Pfizer/Biontech. Izrael je bil julija prva država na svetu, ki je začela cepiti še s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. Tega lahko prebivalci Izraela prejmejo pet mesecev po tem, ko so bili v celoti cepljeni.

FOTO: Loren Elliott/Reuters
FOTO: Loren Elliott/Reuters


10.33 Quantas namerava do konca leta ponovno vzpostaviti mednarodne lete

Avstralski letalski prevoznik Qantas in njegova hčerinska družba Jetstar nameravata do konca leta ponovno vzpostaviti redne mednarodne letalske povezave. Predpogoj je, da se izpolni načrt avstralskih oblasti, da bo do decembra precepljenih 80 odstotkov Avstralcev, je danes naznanil Quantas. Letalski prevoznik namerava sprva leteti v države z visoko stopnjo precepljenosti. Leti v kraje z nizko stopnjo preceljenosti in velikim številom okužb naj se ne bi nadaljevali do aprila 2022, Quantasovo sporočilo povzema nemška tiskovna agencija DPA.

09.50 Južna Koreja prvič po izbruhu pandemije dvignila obrestno mero

Južnokorejska centralna banka je danes dvignila obrestno mero. Južna Koreja je tako postala eno prvih večjih svetovnih gospodarstev, ki se je odločilo za to potezo, odkar so se stroški zadolževanja zaradi pandemije covida-19 znižali na rekordno nizko raven. Banka je ključno obrestno mero zvišala na 0,75 odstotka. Južna Koreja, 12. največje svetovno gospodarstvo, je od maja lani do danes ključno obrestno mero ohranjala na rekordno nizkih 0,5 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

09.45 V sredo potrdili 509 novih okužb

V sredo so ob 2.932 PCR testih potrdili 509 novih okužb, delež pozitivnih je 17,4-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili še 19.783 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje znaša 368, 14-dnevno pa 202,8. V bolnišnični oskrbi je 105 oseb, od tega 19 na intenzivni negi. Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. Polno cepljenih je 890.610 ljudi oziroma 42,2 odstotka.



07.45 Nova Zelandijo bodo morda razdelili v dva ločena mehurčka

Model za preprečitev širjenja covida-19 predlaga, da bi Novo Zelandijo razdelili na dva mehurčka: severni in južni otok, saj bi lahko razdelitev med obema otokoma sprostila nekatere ukrepe oziroma preprečila poslabšanje izbruha koronavirusa, danes poroča Guardian. Nova Zelandija se bori, da bi zajezila izbruh različice delta, ki je hitro pripeljal do zaprtja na ravni četrte stopnje po vsej državi, kar je najostrejši ukrep – zaprtje so podaljšali vsaj do konca tedna. Trenutno je sicer v skupnosti 210 primerov okužb s koronavirusom. Največ primerov je bilo odkritih v Aucklandu, največjem mestu, ki bo zaprt do konca meseca.  Na južnem otoku pa ni bilo zabeleženih novih primerov, vendar pa se seznam 20.000 bližnjih stikov razteza na oba otoka. Okoli 120 ljudi, ki so bili potencialno izpostavljeni virusu na lokacijah v Aucklandu, je izoliranih na južnem otoku.

07.33 Na širšem območju Sydneyja rekordno število novih okužb

V avstralski zvezni državi Novi Južni Wales so prvič po začetku pandemije zabeležili več kot tisoč novih okužb v enem dnevu. Kljub ustavitvi javnega življenja, ki velja že osem tednov, na širšem območju metropole Sydney še vedno niso uspelo zajeziti širjenja novih okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kljub strogim ukrepom so v zadnjem dnevu potrdili 1029 novih primerih okužbe, so sporočile tamkajšnje oblasti. Premierka zvezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian je kljub temu napovedala rahljanje omejitev za tiste, ki so že bili cepljeni proti covidu-19. Prihodnji teden bo tako znova dovoljeno druženje do pet ljudi na prostem, vendar le v oddaljenosti pet kilometrov od kraja bivališča.

Kljub ustavitvi javnega življenja, ki velja že osem tednov, na širšem območju metropole Sydney še vedno niso uspelo zajeziti širjenja novih okužb. FOTO: Foto David Gray/AFP
Kljub ustavitvi javnega življenja, ki velja že osem tednov, na širšem območju metropole Sydney še vedno niso uspelo zajeziti širjenja novih okužb. FOTO: Foto David Gray/AFP


07.30 Moderna zadržala dobavo cepiva na Japonsko

Moderna je sporočila, da je zadržala dobavo približno 1,63 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, ki je bilo namenjeno na Japonsko, po tem, ko so poročali o kontaminaciji steklenic z delci; sumi se, da je napaka povezana z težavami pri proizvodnji v  Španiji, poročanje Reutersa povzema Guardian. Medtem ko so pri Moderni dejali, da niso ugotovili nobenih spornih stvari glede varnosti ali učinkovitosti, je prekinitev nov zastoj za podjetje, katerega partnerji so prejšnji mesec zamujali pri proizvodnji, kar je zmotilo dobavo cepiva v nekatere države, med njimi Južno Korejo. Kot so zapisali v izjavi, so pri Moderni potrdili, da so bili obveščeni o delcih v stekleničkah, kjer je cepivo proti covidu-19. V nadaljevanju so navedli, da podjetje preiskuje poročila in bo v stiku s svojim partnerjem Takedo in drugimi regulatorji.

FOTO: Patrick T. Fallon/AFP
FOTO: Patrick T. Fallon/AFP


00.30 Vlada med drugim o epidemioloških ukrepih

Vlada bo na današnji seji med drugim, kot vsak teden, pretresala tudi epidemiološke razmere, a je pričakovati, da bo v glavnini ukrepe podaljšala. Svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, v tem tednu predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Če se bo epidemiološka slika še slabšala, pa bodo predlagali, da bi se sistem PCT razširil, pogostost testiranja pa povečala, je napovedala Logarjeva. V ponedeljek bodo po njenih besedah začeli tudi s preoblikovanjem semaforja ukrepov. Ob ostalih dejavnikih bo glavni zasedenost bolniških postelj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine