Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na severu Nigerije ugrabili več kot 300 šolark

Napadalci so ugrabili 317 šolark v kraju Jangebe na severozahodu države. Kdo je odgovoren za napad, še ni znano.
Na fotografiji učenci šole v zvezni državi Oyo na jugozahodu Nigerije. FOTO: Afolabi Sotunde/Reuters
Na fotografiji učenci šole v zvezni državi Oyo na jugozahodu Nigerije. FOTO: Afolabi Sotunde/Reuters
Ka. M.
26. 2. 2021 | 15:24
26. 2. 2021 | 20:45
1:57
Na severozahodu Nigerije so napadalci ugrabili 317 šolark, pišejo tuji mediji. Ugrabitev se je zgodila v zvezni državi Zamfara in je druga v nekaj več kot tednu dni. Zgodila se je v noči na današnji dan. Kdo je zanjo odgovoren, pa še ni znano. 

Informacijski pooblaščenec zvezne države Zamfara je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da so šolarke obiskovale državno dekliško šolo v mestu Jangebe ter da so jih po ugrabitvi odpeljali z vozili. Navedbe prič o tem, kako je ugrabitev potekala, se sicer ne ujemajo povsem – po navedbah britanskega BBC so namreč očividci dejali, da so napadalci prišli peš. Da se je ugrabitev zgodila, je potrdil tudi Sklad ZN za otroke (Unicef). 
 

Pogoste ugrabitve na severu Nigerije


Tovrstni napadi, ugrabitve so na severu Nigerije, kjer delujejo oborožene skupine, pogosti. Pozornost mednarodne javnosti je, spomnimo, vzbudila ugrabitev deklic v Chiboku na severovzhodu Nigerije leta 2014, za katero je odgovorna islamistična skupina Boko Haram. Minuli teden so v kraju Kagara v nigerijski zvezni državi Niger napadalci ubili učenca internata in ugrabili 42 ljudi, vključno s 27 učenci. Prav tako so napadalci decembra v zvezni državi Katsina ugrabili več kot 300 dečkov, ki pa so bili kasneje izpuščeni po pogajanjih med napadalci in nigerijsko vlado. Medtem ko nigerijske oblasti zanikajo, da napadalcem plačujejo za izpustitev otrok, so tovrstno ravnanje Reutersu potrdili neimenovani uradniki. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine