Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Hrvaškem primeri okužbe z virusom Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji

Bolnika, ki sta imela hujše simptome, prihajata z območja Siska in Petrinje v osrednjem delu države. Sumijo, da je z virusom okuženih še več deset ljudi.
Virus prenašajo komarji. FOTO: Shutterstock
Virus prenašajo komarji. FOTO: Shutterstock
STA
21. 8. 2024 | 10:17
21. 8. 2024 | 10:25
2:24

Na Hrvaškem so zaznali prve primere okužbe z virusom Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji. Bolnika, ki sta imela hujše simptome mrzlice Zahodnega Nila, prihajata z območja Siska in Petrinje v osrednjem delu države. Pristojni sumijo, da je z virusom okuženih še več deset ljudi, poročajo hrvaški mediji.

V bolnišnici v Sisku so za hrvaško televizijo Nova TV v torek pojasnili, da sta bolnika imela hud glavobol, visoko temperaturo ter bolečine v mišicah in sklepih. Težko sta se gibala in nista bila ves čas pri zavesti. Kljub hujšemu poteku bolezni že okrevata.

Večina bolnikov nima težav

Direktor inštituta za varovanje zdravja Sisaško-moslavške županije, epidemiolog Inoslav Brkić je pojasnil, da sta bolnika zbolela za meningoencefalitisom, kar je zelo redko. Poudaril je, da od 70 do 80 bolnikov nima nobenih težav.

Nova TV je še poročala, da je virus do reke Kolpe v Petrinji prinesla ptica selivka. Po ocenah pristojnih   je z njim okuženih še okoli 20 ljudi, ki pa se verjetno ne zavedajo okužbe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine