Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi okužbe del otrok in zaposlenih vrtca v Kanalu v karanteno

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Od ponedeljka popoldne so na Hrvaškem potrdili še 49 okužb z novim koronavirusom, umrla je ena oseba s covidom-19. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Od ponedeljka popoldne so na Hrvaškem potrdili še 49 okužb z novim koronavirusom, umrla je ena oseba s covidom-19. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Š. J., A. V., STA
21. 7. 2020 | 07:46
21. 7. 2020 | 22:53
17:47


22.50 Črna gora znova razglasila epidemijo

Črna gora je danes na celotnem državnem ozemlju znova razglasila epidemijo covida-19. Kot še poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je vlada ob tem sprejela tudi vrsto ukrepov, ki začnejo veljati v sredo. Tako bo med drugim obvezno nošenje zaščitnih mask tako v zaprtih prostorih kot na prostem za vse, starejše od sedmih let. Brez mask se bo dovoljeno zadrževati le na plažah in v nacionalnih parkih, če bo moč vzdrževati ustrezno fizično razdaljo.

20.20 Zaradi okužbe del otrok in zaposlenih vrtca v Kanalu v karanteno

V vrtcu v Občini Kanal ob Soči so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot poročajo Primorske novice, je moralo zato nekaj več kot 20 otrok in zaposlenih v dvotedensko karanteno. Vodstvo vrtca je na spletnih straneh ustanove zapisalo, da je okužena strokovna delavka. »Včeraj zvečer smo bili obveščeni o prvi oboleli osebi med našimi strokovnimi delavkami v vrtcu,« so danes zapisali v vodstvu Vrtca pri OŠ Kanal. Staršem sporočajo, da skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsi otroci, ki so bili minuli petek vključeni v konkretno skupino, takoj nastopijo karanteno. Starši teh otrok bodo prejeli tudi pošto NIJZ z navodili in tabelo za beleženje zdravstvenega stanja otrok.

20.05 V Belgiji so se na državni praznik poklonili žrtvam covida-19

V Belgiji so se danes na državni praznik s tremi minutami tišine poklonili žrtvam koronavirusne bolezni-19. Belgijski kralj Philippe pa je v govoru opozoril državljane, da koronavirusne krize še ni konec. »Pandemije še zdaleč ni konec. Ostanimo - s tem mislim predvsem mlajše - zelo previdni in se obnašajmo odgovorno,« je povedal belgijski kralj. Glede preteklih mesecev se je spomnil na številne smrtne žrtve ter na njihove svojce in bližnje, ki se niso uspeli primerno posloviti. »Dobro je, da se jim lahko poklonimo to jutro, skupaj s celo državo,« je dodal.

19.45 Zaradi koronavirusa odpovedali banket ob podelitvi Nobelovih nagrad

Nobelov sklad, ki ureja vse zadeve, povezane z Nobelovimi nagradami, je zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 danes odpovedal tradicionalni decembrski banket ob podelitvi nagrad. Ob tem so sporočili, da podelitev nagrad bo, a v novi obliki. Po navedbah sklada bo banket tokrat odpovedan prvič po letu 1956, poročajo tuje tiskovne agencije.

19.30 WHO napoveduje boj proti nevarni pandemiji lažnih novic

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da bo združila znanstvenike in strokovnjake s številnih področij, ki se bodo borili proti lažnim novicam in dezinformacijam. To je namreč po oceni WHO relativno nova grožnja javnemu zdravju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

19.00 Sedem oskrbovancev iz Doma starejših Hrastnik v šempetrsko bolnišnico

Sedem oskrbovancev iz Doma starejših Hrastnik, ki so okuženi z novim koronavirusom, so danes popoldne premestili na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, je v izjavi medijem danes pojasnil direktor doma Drago Kopušar. Hrastniški župan Marko Funkl pa je opozoril, da je eno od žarišč okužbe v občini blokovsko naselje Log na Hrastnikom. V ponedeljek so po besedah Kopušarja odvzeli 77 brisov oskrbovancem in zaposlenimi v domu. Analize so pokazale, da se je na novo okužilo 10 oskrbovancev in ena zaposlena, tako je v domu skupno z novim koronavirusom okuženih 18 oskrbovancev in sedem zaposlenih.

Več v prispevku: Hrastniške obolele prevzeli v bolnišnici Šempeter

17.45 Četrtina prebivalcev New Delhija razvila protitelesa

V New Delhiju ima skoraj 23,5 odstotka meščanov protitelesa za novi koronavirus, kar je skoraj vsak četrti prebivalec indijske prestolnice, je pokazalo testiranje, ki so ga izvedle indijske oblasti. Kot je danes sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje, so preučili vzorce krvi 21.387 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podatek o deležu prebivalstva s protitelesi za novi koronavirus kaže, da se je v New Delhiju z novim koronavirusom okužilo precej več ljudi, kot kažejo uradni podatki.

17.40 V Avstriji od petka spet obvezne zaščitne maske

V Avstriji bodo od petka spet obvezne zaščitne maske v trgovinah, poštah in na bankah, je danes sporočila vlada na Dunaju, potem ko so v preteklih tednih potrdili več žarišč novega koronavirusa. Obenem bodo omejili vstop v državo za potnike iz držav Zahodnega Balkana, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Avstriji so čakali, da se je kancler Sebastian Kurz vrnil z vrha EU v Bruslju, preden so se odločili glede nadaljnjih ukrepov v boju proti koronavirusu. V skladu s pričakovanji bodo od petka spet obvezne zaščitne maske. S tem želijo zaščititi predvsem starejše prebivalce in osveščati prebivalce, da pandemije še ni konec, je danes pojasnil Kurz.

16.50 Koronavirus uničil 13 odstotkov španskih barov, hotelov in restavracij

V Španiji je zaradi pandemije covida-19 vrata trajno zaprlo okoli 40.000 barov, hotelov in restavracij, kar je približno 13 odstotkov vseh tovrstnih obratov. V sektorju pričakujejo, da se bo številka do konca dvignila na 65.000. Španija je bila izmed držav, ki jo je pandemija močno prizadela. Država je močno odvisna od turizma, ki ga je v preteklih mesecih pandemija močno zdesetkala, hkrati pa Španci veljajo za narod, ki se rad prehranjuje zunaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.15 Na Hrvaškem 49 novookuženih, med njimi tudi dojenček

Od ponedeljka popoldne so na Hrvaškem potrdili še 49 okužb z novim koronavirusom, umrla je ena oseba s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Med novookuženimi je tudi dojenček, ki se je pred kratkim rodil v Zagrebu. Od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe, se je okužilo 4422 ljudi, 123 jih je umrlo. Na Hrvaškem je trenutno 1116 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 138 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je devet priključenih na ventilatorje. Doslej je okrevalo 3183 okuženih, umrlo pa je 123 ljudi. Kot so še dodali, so doslej opravili več kot 105.500 testiranj, od tega 1394 v zadnjih 24 urah.

14.46 V Iranu rekordno število smrti zaradi covida-19

Iz Irana danes poročajo o rekordnem številu smrti zaradi covida-19. V zadnjem dnevu je po podatkih iranskega ministrstva za zdravje umrlo še 229 bolnikov, skupaj pa je novi koronavirus v tej državi zahteval že 14.634 življenj. Od ponedeljka so v Iranu potrdili 2600 novih okužb, od začetka epidemije se je skupaj okužilo 278.827 ljudi.

Ponoven porast okužb je po ocenah strokovnjakov posledica rahljanja omejitev v zadnjih tednih, saj so ljudje opustili spoštovanje higienskih pravil, prav tako pandemije ne jemljejo več resno. Zaradi naraščanja okužb so pristojne službe med drugim ponovno uvedle obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih.

14.10 Testiranje cepiva z Oxfordske univerze kmalu tudi v Indiji

Poskusno cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga preizkušajo na Otoku, se je doslej izkazalo za varno za ljudi in hkrati povzročilo močan imunski odziv proti novemu koronavirusu s protitelesi in T-celicami, so včeraj sporočili raziskovalci z Oxfordske univerze. V Veliki Britaniji je v kliničnem testiranju sodelovalo več kot tisoč odraslih, takoj po pridobitvi dovoljenj pa naj bi tudi v Indiji začeli testirati cepivo. V Indiji je več kot milijon potrjenih primerov, kar jo po številu okuženih uvršča takoj za ZDA in Brazilijo.

13.19 Protikoronska aplikacija na voljo od sredine avgusta

Aplikacija za preprečevanje širjenja novega koronavirusa bo za uporabnike predvidoma na voljo sredi avgusta, je na današnji novinarski konferenci glede stanja bolezni covid-19 obvestil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Uporabniki bodo obveščeni o tem, koliko časa so preživeli v stiku z okuženo osebo in kolikšna je bila razdalja med njimi.

11.51 Brez negativnega testa ni vkrcanja na letalo za Kitajsko

Kitajske letalske službe so sporočile, da morajo potniki, ki rezervirajo lete v državo, dokazati, da so imeli pred vkrcanjem na letalo negativen test na koronavirus. Iz Kitajske uprave za civilno letalstvo (CAAC) so v ponedeljek sporočili, da morajo potniki teste opraviti najmanj pet dni pred poletom in da jih morajo izvajati tiste institucije, ki jih njihova veleposlaništva odobrijo v posamezni državi. Potniki, ki ne bodo predložili dokaza o negativnem testu na koronavirus, se ne bodo mogli vkrcati na letala za Kitajsko.

Švedska najstnica Greta Thunberg bo del sredstev od nagrade podelila kampaniji SOS Amazonija. FOTO: Lucas Jackson/Reuters
Švedska najstnica Greta Thunberg bo del sredstev od nagrade podelila kampaniji SOS Amazonija. FOTO: Lucas Jackson/Reuters


10.29 Thunbergova z denarno pomočjo proti širjenju koronavirusa v Amazoniji

Podnebna aktivistka Greta Thunberg je na twitterju napovedala, da bo podarila 100.000 evrov za pomoč proti širjenju koronavirusa v Amazoniji. Sredstva bo namenila kampaniji SOS Amazonija, ki jo vodi podnebna protestna skupina Petki za prihodnost (Fridays for Future Brazil). Sedemnajstletna švedska aktivistka je včeraj kot prva dobila nagrado za človečnost, ki jo je podelila portugalska fundacija Gulbenkian, in pri tem prejela milijon evrov, ki jih bo namenila za boj proti podnebnim spremembam.



10.23 V Sloveniji 24 novih okužb s covidom-19, ena oseba umrla

V ponedeljek so v Sloveniji ob 914 testiranjih potrdili 24 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 22 oseb, tri so potrebovale intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili dve osebi, že tretji dan zapored pa je umrl en bolnik s covidom-19.

8.32 ZDA: Sedmi dan zapored več kot 60.000 novih okužb

V ZDA so v ponedeljek že sedmi dan zapored potrdili več kot 60.000 novih okužb z novim koronavirusom, natančneje 61.288, za covidom-19 pa je umrlo še 488 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump je tokrat prvič podprl nošenje zaščitnih mask. Doslej je bilo potrjenih 3,82 milijona okužb, koronavirusna bolezen 19 pa je zahtevala 140.922 življenj, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

»Številni ljudje pravijo, da je nošenje zaščitnih mask, ko ne moreš ohranjati ustrezne razdalje, domoljubno,« je tokrat Trump zapisal na twitterju. »Nihče ni večji domoljub kot jaz, vaš najljubši predsednik,« je dodal. Pri tem je objavil svojo fotografijo z masko na obrazu.



Nošenje mask je v ZDA postalo predvsem politična tema. Večina guvernerjev je sicer že izdala ukaze glede obveznega nošenja mask v javnih prostorih, med njimi so tudi nekateri republikanci, ki so se pred tem temu upirali. Trump je konec prejšnjega tedna zatrdil, da ne bo odredil nošenja mask. Tudi sam se je temu dolgo upiral, pred nekaj več kot enim tednom pa se je prvič pojavil v javnosti z masko.

8.16 V Braziliji koronavirus zahteval več kot 80.000 življenj

V Braziliji je število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa v ponedeljek preseglo 80.000, okužilo se je več kot 2,1 milijona ljudi, so sporočili z brazilskega zdravstvenega ministrstva.

Število okuženih z novim koronavirusom se je v Braziliji v dveh mesecih potrojilo. 21. maja so v tej državi, ki je za ZDA druga najbolj prizadeta država v pandemiji covida-19, potrdili 20.000 mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19. Zaradi majhnega števila testov pa strokovnjaki opozarjajo, da so številke verjetno bistveno višje od uradnih.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je tudi sam okužen s koronavirusom, a še naprej zanika nevarnost covida-19, poziva guvernerje k ponovnemu odprtju gospodarstva, kljub temu da zdravstvena stroka zaradi širjenja okužb to odsvetuje.

Iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v petek sporočili, da je pandemija novega koronavirusa v Braziliji dosegla vrhunec. V povprečju so v Braziliji na dnevni ravni v zadnjem tednu potrdili več kot tisoč smrti in 33.000 novih okužb s koronavirusom.

7.33  Brez novih pozitivnih primerov v NBA

Zadnji krog testiranj na novi koronavirus, ki ga je severnoameriška košarkarska liga opravila na Floridi, ni razkril nobenega pozitivnega izvida, so sporočili iz NBA. Tokrat so testirali 346 igralcev, nihče od njih ni bil pozitiven na virus sars-cov-2. To so bili prvi rezultati po 13. juliju, ko sta bila dva igralca v »mehurčku« pozitivna, a še vedno v karanteni.

FOTO: Ethan Miller/AFP
FOTO: Ethan Miller/AFP


Sezona v najmočnejši košarkarski ligi na svetu se bo predvidoma nadaljevala 30. julija v Orlandu v Disneyjevem športnem kompleksu. Od skupno 30 ekip lige NBA jih bo sezono nadaljevalo 22, ki se bodo borile za 16-člansko končnico. V Orlandu bodo nastopili trije slovenski košarkarji: Luka Dončić igra za Dallas, Goran Dragić za Miami, Vlatko Čančar pa za Denver.

Liga NBA je odločena izpeljati sezono s tekmami brez gledalcev v Orlandu, čeprav ima Florida zadnje dni skrb vzbujajoče število novih primerov obolelih s covidom-19 na dan. Skupno je bilo v tej jugovzhodni zvezni državi ZDA več kot 360.000 primerov covida-19 in več kot 5000 smrti.

7.29 Spomin na žrtve koronavirusa v Belgiji

V Belgiji se bodo ob nacionalnem prazniku spomnili žrtev covida-19. Belgija je bila ena najhuje prizadetih v pandemiji v Evropi. Umrlo je skoraj 10.000 ljudi.

7.26 V Avstraliji število okužb narašča

V avstralski zvezni državi Victoria so potrdili 374 novih okužb s koronavirusom, umrle so tri osebe. Skupno število okuženih se je v Avstraliji tako povzpelo na 12.428 primerov, doslej je umrlo 126 ljudi.

7.16 Vrh EU dosegel dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji

Sedemletni proračun in načrt za okrevanje sta je le pod streho. Zahodni Sloveniji je dodeljenih dodatnih 350 milijonov evrov iz kohezije.

Preberite več: Janez Janša: Sloveniji 10,5 milijarde evrov​

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine