Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kje smo Slovenci doslej izkoristili največ turističnih bonov

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal načrt za okrevanje za bolj konkurenčno gospodarstvo.
Največ bonov so turisti unovčili v Hotelu Histrion (1753 bonov v skupnem znesku 292.240 evrov). FOTO: Voranc Vogel/Delo
Največ bonov so turisti unovčili v Hotelu Histrion (1753 bonov v skupnem znesku 292.240 evrov). FOTO: Voranc Vogel/Delo
20. 7. 2020 | 10:50
20. 7. 2020 | 13:41
6:19
Ljubljana – V prvem mesecu veljavnosti turističnih bonov so bili med koristniki bonov najbolj priljubljeni portoroški hotel Histrion, hotel Sotelia v Podčetrtku in izolski hotel Delfin. Slovenci so največ bonov unovčili v hotelih. S koriščenjem tega državnega ukrepa so najbolj pohiteli prebivalci Domžal, Kranja in Ljubljane, najmanj pa nekaterih obmejnih regij Slovenije.

Od uvedbe 19. junija upravičenci – vseh je 2.047.261 – vsak teden unovčijo več bonov. Zadnjo nedeljo so jih 11.000. Do nedelje popoldne je bilo opravljenih skoraj 150.000 unovčitev turističnih bonov v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov, poleg tega je za še 23.000 unovčitev bonov rezerviranih. Doslej je bon izkoristilo 130.000 upravičencev; 40 odstotkov jih bone koristi v več delih. V povprečju so upravičenci izkoristili bon v višini 140 evrov, je predstavil generalni direktor finančne uprave Peter Jenko.

Največ bonov je bilo izkoriščenih na Obali, Gorenjskem in v Posočju ter termalnih krajih. Po vrsti so ljudje največ bonov izkoristili v Portorožu, Izoli, Moravskih Toplicah, Kranjski Gori in Podčetrtku. Največ bonov so turisti unovčili v Hotelu Histrion (Portorož; 1753 bonov v skupnem znesku 292.240 evrov), Hotelu Sotelia (Podčetrtek; 1493 bonov v znesku 290.054 evrov), Hotelu Delfin (Izola; 1485 bonov v znesku 262.155 evrov), Kampu Ankaran (Ankaran; 1409 bonov v znesku 168.846 evrov) in Hotelu Toplice (Čatež; 1373 bonov v znesku 193.233 evrov).

V Portorožu so med bolj priljubljenimi še Grand hotel Portorož, Grand hotel Bernardin ter hoteli Apollo, Mirna in Vile park. V to obmorsko mesto se je z boni doslej steklo dobre tri milijone evrov, medtem ko v Izolo in Moravske Toplice nekaj manj kot milijon evrov.

V hotelih so sicer upravičenci koristili 44 odstotkov vseh unovčenih bonov, petino v apartmajih in slabo desetino v kampih. Slabih pet odstotkov so jih koristili na turističnih kmetijah, v planinskih kočah pa denimo 1,6 odstotka.

V povprečju so upravičenci izkoristili bon v višini 140 evrov, je predstavil generalni direktor finančne uprave Peter Jenko. FOTO: Jure Eržen/Delo<br />
 
V povprečju so upravičenci izkoristili bon v višini 140 evrov, je predstavil generalni direktor finančne uprave Peter Jenko. FOTO: Jure Eržen/Delo
 


Kdo so koristniki bonov?


Povprečna starost uporabnikov bonov je 39,4 leta. V prvem mesecu veljavnosti bonov je 8800 upravičencev bone preneslo na sorodnike; povprečna starost prenašalcev je 63,5 leta.

Turistične bone so najpogosteje koristili upravičenci iz mestne občine Ljubljane (14,3 odstotka vseh bonov), mestne občine Maribor (5,5 odstotka vseh bonov) in mestne občine Kranj (3,1 odstotka vseh bonov). Glede na velikost krajev takšna razvrstitev ni presenetljiva. Odstotek upravičencev, ki so izkoristili turistični bon, glede na vse upravičence v posamezni občini, pa kaže, da so z unovčitvijo bonov najbolj pohiteli Domžalčani, Kranjčani in Ljubljančani. Tem sledijo prebivalci Kanala ob Soči, Frama, Logatca, Ravn na Koroškem, Šmarjeških Toplic, Ruš, Selnica ob Dravi.

Najmanj bonov – glede na vse upravičence v občini – pa so izkoristili v zgornjem Posočju, Beli krajini, na Kozjanskem in Prekmurju.

Na Finančni upravi so pripravili analizo, kje so bone koristili Ljubljančani, Mariborčani in Koprčani. Prvi največ v Portorožu in Izoli, nato pa na Gorenjskem in Posočju ter v treh termalnih krajih (Podčetrtek, Terme Čatež in Moravske Toplice). Tudi za Mariborčane so priljubljene Obala, Gorenjska in Posočje, med termalnimi kraji pa nekoliko bolj le Terme Čatež. Prebivalci Kopra pa so bone največkrat unovčili v Bohinju, Kranjski Gori in Podčetrtku.


Bo država veljavnost bonov podaljšala?


Po enem mesecu uporabe bonov se kaže, da je ukrep priljubljen, da so ga ljudje sprejeli in ga vidijo kot smiselnega, je dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: »Pri ponudnikih smo se odzvali na pozive tistih, ki so ob uvedbi bona ostali zunaj ukrepa, bon velja za vse ponudnike turističnih namestitev, ne glede na sezonske ali stalne ponudnike. V poletnih mesecih pričakujemo, da bodo boni aktualni za poletni turizem, jeseni in pozimi se bo učinek pokazal tudi drugje.«

Na novinarsko vprašanje o morebitnem podaljšanju veljavnosti bonov – te je mogoče unovčiti do konca leta – je minister odgovoril: »Boni so namenjeni pomoči turističnemu gospodarstvu letos. Pričakujem, da bomo bone večinoma letos tudi izkoristili. Na podlagi realizacije zgodbe z boni bomo na koncu leta razmišljali, kako naprej. Vprašanje je tudi, kakšna pravila bo postavila evropska komisija.«

Zdravko Počivalšek je prejšnji teden dejal, da so domači gostje doslej izkoristili 120.000 turističnih bonov, rezervacij pa je še 25.000. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zdravko Počivalšek je prejšnji teden dejal, da so domači gostje doslej izkoristili 120.000 turističnih bonov, rezervacij pa je še 25.000. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Počivalšek je napovedal še, da »bomo postopoma pristopili k načrtu okrevanja turizma«, ki so ga pripravili skupaj s Slovensko turistično organizacijo, obrtno-podjetniško zbornico in turističnimi združenji.

 

Novinarska konferenca


Peter Jenko in Zdravko Počivalšek sta statistiko ob enomesečni veljavnosti turističnih bonov predstavila na novinarski konferenci. Posnetek si lahko ogledate spodaj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine