Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Koronapartiji – ko epidemiologi nimajo besede

Stroka opozarja na tveganje, po drugi strani ljudje verjamejo v lastno neobčutljivost za virus.
Ameriške medije so preplavile informacije o tako imenovanih koronapartijih, na katerih udeleženci menda tekmujejo, kdo se bo prej okužil. FOTO: Oleg Popov/Reuters
Ameriške medije so preplavile informacije o tako imenovanih koronapartijih, na katerih udeleženci menda tekmujejo, kdo se bo prej okužil. FOTO: Oleg Popov/Reuters
21. 7. 2020 | 06:00
21. 7. 2020 | 06:14
7:36
Opozarjanje pred množičnimi druženji je še vedno najpomembnejše vodilo v javnih nastopih predstavnikov zdravstvene stroke. Druženja in zabave, rojstnodnevne, poročne in še kakšne jih niti najmanj ne zabavajo, nasprotno, na njih so v zadnjem času evidentirali največ prenosov okužb. Denimo, na zabavah v Cerknici, Hrastniku, Murski Soboti ... Viri okužb so v Sloveniji spet predvsem lokalni in ne več uvoženi.



Kako dobro se bomo obvarovali virusnih veseliških napadov, bo spet odvisno predvsem od nas, od vsakega posebej, je zapisal dr. Alojz Ihan. Tudi dr. Bojana Beović je izjavila, da so po izkušnjah epidemiologov v Sloveniji v zadnjem obdobju prav zasebna druženja ljudi zelo tvegana. Podobno tudi dr. Mateja Logar meni, da pomenijo dodatno tveganje vsa večja zbiranja ljudi, tako na družinskih srečanjih in zabavah kot drugod.

Na drugem bregu medijske realnosti so poročila o zabavah. Predvsem tujih, kjer na tisoče mladih trdno sledi veri v lastno neobčutljivost, ker jih letnica rojstva izvzema iz območja ranljivosti in tveganja resnega poteka obolelosti. Ali česa usodnejšega. Četudi jih seveda ne izvzema iz območja tveganja revščine, če se svet v pogojih pandemije ne bo spet postavil na noge. Ali česa usodnejšega.
 

V gozdovih, na odmaknjenih poljih ...


Predvsem ameriške medije so preplavile informacije o tako imenovanih koronapartijih, na katerih naj bi tekmovali, kdo se bo prej okužil. Ali vsaj stavili, koga bo to doletelo. Po poročanju New York Timesa zdravstveni strokovnjaki sicer dvomijo o obstoju takšnega preverjanja mladcev, ali je virus »pravi« in ali se bodo okužili, poročila o tem pa se najprej širijo v lokalnih medijih in postajajo velike zgodbe v nacionalnih. Kot pišejo, jih podrobnejše raziskave doslej niso potrdile.

V zadnjih dneh poskušajo v ZDA dvome o takih koronapartijih razbliniti članki o 30-letniku, ki je umrl v metodistični bolnišnici v San Antoniu v Teksasu, tik pred smrtjo pa je bolničarki domnevno izjavil, da je naredil napako, ker je ocenil, da je virus potegavščina. Na takšno zabavo, ki jo je gostila okužena oseba, naj bi odšel namenoma, prostovoljno, informacijo pa je medijem sporočila vodja tamkajšnjega zdravstvenega osebja Jane Appleby.



V Španiji je magnet za žurerje še vedno Mallorca.<br />
Foto Enrique Calvo/Reuters
V Španiji je magnet za žurerje še vedno Mallorca.
Foto Enrique Calvo/Reuters


Čeprav jih zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da bi jih to utegnilo stati življenje, se mladi ne želijo odpovedati niti zabavam v Palm Beachu ali Miamiju na subtropski Floridi. V tej zvezni državi je število smrti v torek doseglo novo rekordno številko, v enem dnevu je umrlo 132 ljudi. Florida je trenutno eno najbolj izpostavljenih žarišč novih okužb v ZDA, kljub temu pa so v Orlandu odprli zabaviščni park Disney World.

Guverner te zvezne države Ron DeSantis je že pred časom izjavil, da do povečanja okužb vodi druženje mladih. Potrdili so skoraj 300.000 okužb in več kot 4000 smrti, država je v mesecu dni prešla z 2000 potrjenih okužb na dan na 12.000, kar je delno posledica okrepljenega testiranja. Pred mesecem dni je bilo pozitivnih šest odstotkov testov, zdaj jih je pozitivnih 18 odstotkov.

Karantena, protiepidemijski ukrepi in njihovo rahljanje so mlade hitro pognali na zabave tudi tostran Atlantika, v Veliki Britaniji, kjer so se razcveteli ilegalni rejvi, organizirani na hitro in na najrazličnejših mestih. V gozdovih, na odmaknjenih poljih, v cestnih podhodih ali skladiščih, ključna pri organiziranju so seveda družbena omrežja.


 

Magnet za žurerje – Mallorca


Kot protiutež temu se je 5. junija zgodil prvi uradno dovoljeni rejv s fizično distanco, katerega prizorišče je bil gozd pri Nottinghamu. Razen tistih, ki so živeli v skupnem gospodinjstvu, so morali vsi na njem vzdrževati dva metra distance, opremili pa so jih tudi z zaščitnimi maskami KN95 in razkužilom. Teh izbrancev je bilo malo. Prijavilo se je 750 kandidatov, nazadnje se ga je lahko udeležilo le 40.

V Španiji je magnet za žurerje še vedno Mallorca, s katere prav tako prihajajo posnetki množičnih zabav, na katerih ni nikakršne možnosti za ohranjanje varne razdalje. Enako je v lokalih, v katerih je le osebje opremljeno z zaščitnimi maskami. »Res nočem kvariti zabav, a zdaj ni čas za to,« je opozoril nemški zdravstveni minister Jens Spahn. Španski otok, kjer letos ob sangriji spet teče tudi veliko piva, je namreč magnet tudi za nemške mlade. In za britanske. Španska oblast je v sredo, potem ko so svet preplavili posnetki pijanih britanskih mladeničev in kršenja zaščitnih ukrepov, zaprla trgovine, bare in restavracije v letovišču Punta Ballena.

Ukrepati so morali tudi ob francoski Azurni obali. Župan Nice Christian Estrosi je po zabavi s koncertom ob morju, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, ponovno uvedel obvezno nošenje mask na vseh prireditvah, tudi tistih na prostem. Tudi na tem koncertu obiskovalci niso vzdrževali varne razdalje.

Župan Nice je po zabavi s koncertom ob morju, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, spet uvedel obvezno nošenje mask na vseh prireditvah, tudi tistih na prostem.
FOTO: Yann Coatsaliou/Afp
Župan Nice je po zabavi s koncertom ob morju, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, spet uvedel obvezno nošenje mask na vseh prireditvah, tudi tistih na prostem. FOTO: Yann Coatsaliou/Afp

 

Zabave kot tema diplomacije


Nočni klubi in zabave so postali tudi tema diplomacije med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija konec junija Hrvaške še ni uvrstila na rumeni seznam tudi zato, ker sta se – tako je bilo rečeno – premiera obeh držav Janez Janša in Andrej Plenković dogovorila, da bo Hrvaška zaprla nočne klube. Bil je 30. junij, naslednji dan pa se je izkazalo, da so hrvaški klubi še vedno odprti.



Danes je drugače. Hrvaška je na rumenem seznamu in tudi Slovenija s povečanjem števila na novo okuženih ni več najbolj zelena, množično veseljačenje mladih iz vse Evrope na festivalih na Zrću so letos odpovedali. A se žurerji zabavam na tej plaži na Pagu nočejo odpovedati. V klubih vseeno potekajo, vse več jih je. Župan Novalje Ante Dabo je opozoril, da mladi žurerji niti naključno niso v stanju, da bi se upoštevali protiepidemiološke ukrepe. Dodal je, da epidemiologi v primeru okuženih nikakor ne bodo mogli ugotoviti, s kom so bili v stikih, kar je ključno za omejevanje epidemije.

Lastniki klubov na Zrću so župana Novalje, ki je predlagal prepoved vseh festivalov, tako večjih kot manjših, tudi vseh drugih koncertov in zabav, seveda demantirali. Branijo se, da upoštevajo sleherni ukrep epidemiologov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine