Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Obsojenim za umor Hašodžija odpravili smrtne kazni

Savdsko sodišče je petim obtožencem znižalo kazni za brutalen umor do savdskega dvora kritičnega novinarja.
Savdski novinar Džamal Hašodži je bil brutalno umorjen na savdskem veleposlaništvu v Turčiji. FOTO: Mohammed Al-shaikh/AFP
Savdski novinar Džamal Hašodži je bil brutalno umorjen na savdskem veleposlaništvu v Turčiji. FOTO: Mohammed Al-shaikh/AFP
STA
7. 9. 2020 | 17:00
7. 9. 2020 | 18:43
1:42
Skoraj dve leti po brutalnem umoru do režima kritičnega novinarja Džamala Hašodžija je danes savdsko sodišče pet obtoženih obsodilo na 20 let zapora. S tem je sodišče odpravilo lani izrečene smrtne kazni, še tri osebe pa so obsodili na večletne zaporne kazni, je danes poročala savdska tiskovna agencija SPA.

Sodni postopek je s tem končan, je ob povzemanju sodnih virov poročala SPA.

Hašodžija, kritika savdskega režima, je 2. oktobra 2018 v savdskem konzulatu v Istanbulu brutalno umorila skupina specialcev iz Rijada. Njegovo truplo so razkosali, njegovih posmrtnih ostankov pa doslej še niso našli. Hašodži je konzulat obiskal zaradi urejanja dokumentov ob načrtovani poroki z zaročenko iz Turčije Hatice Cengiz.

Savdska Arabija je vpletenost v umor zanikala, nato ga je potrdila. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki je dejanski vladar v Savdski Arabiji, sicer zanika, da naj bi on osebno odredil umor. V Savdski Arabiji so decembra lani peterico moških zaradi smrti Hašodžija obsodili na smrt, še tri obtožene pa na zaporne kazni.

Hašodžijevi sinovi so maja letos sporočili, da odpuščajo njegovim morilcem. To je savdski vladi omogočilo, da odpravi smrtne kazni proti peterici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine