Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajina pričakuje vrh voditeljev Rusije, Francije in Nemčije

Macron je v Kijevu povedal, da je zdaj možnost za napredek pogajanj. Vidi tudi konkretne, praktične rešitve za manjšanje napetosti med Moskvo in Zahodom.
Ruski mediji poročajo, da so se na jugu Rusije začele nove vojaške vaje, v katerih sodelujejo raketni sistemi in oklepna vozila. Na fotografiji ukrajinski vojak. FOTO: Oleksandr Klymenko/Reuters
Ruski mediji poročajo, da so se na jugu Rusije začele nove vojaške vaje, v katerih sodelujejo raketni sistemi in oklepna vozila. Na fotografiji ukrajinski vojak. FOTO: Oleksandr Klymenko/Reuters
STA
8. 2. 2022 | 15:24
8. 2. 2022 | 17:29
5:18

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po današnjem srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Kijevu izrazil pričakovanje, da bo kmalu prišlo do vrha z voditelji Rusije, Francije in Nemčije. Macron je dejal, da po pogovorih v Moskvi in Kijevu vidi pot naprej pri popuščanju napetosti.

Možnost za napredovanje pogajanj

»Pričakujemo, da bomo v bližnji prihodnosti lahko opravili nadaljnje pogovore med voditelji normandijske četverice,« besede ukrajinskega predsednika povzema francoska tiskovna agencija AFP. Macron je ob tem sporočil, da se bodo svetovalci voditeljev normandijske četverice že v četrtek sestali v Berlinu.

image_alt
V konflikt se bo vmešala še Evropa

»Zelo cenimo podporo Francije v procesu miroljubne ureditve v Donbasu,« je izpostavil Zelenski in dodal, da si z Macronom delita poglede na izzive za Ukrajino in Evropo kot celoto.

»Zdaj imamo možnost, da s pogajanji napredujemo,« je dejal Macron po pogovorih v Kijevu. Dodal je, da vidi tudi »konkretne, praktične rešitve« za zmanjšanje napetosti med Moskvo in Zahodom. Pozval je k spoštovanju dogovorov iz Minska, ki so po njegovih besedah »edini način, ki nam bo omogočil vzpostavitev miru in pomagal najti dolgoročno politično rešitev«.

Pritisk na mednarodno skupnost

Po navedbah Macrona sta sicer tako Zelenski kot ruski predsednik Vladimir Putin dejala, da ostajata zavezana mirovnemu načrtu iz Minska iz leta 2015. Macron je dodal, da se je Rusija z zbiranjem vojaških sil ob ukrajinski meji »odločila pritisniti na mednarodno skupnost«.

Opozoril je še, da krize ni mogoče rešiti v nekaj urah pogovorov: »Dan, tedni in meseci, ki prihajajo, nam bodo omogočili napredek.«

Macrona že nocoj pričakujejo v Berlinu, kjer bo o Ukrajini govoril z nemškim kanclerjem Olafom Scholzom in poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

Umik ruskih vojakov iz Belorusije

Po navedbah Elizejske palače Macron med drugim predlaga zavezo sprtih strani, da ne bosta sprožili kakršnekoli nove vojaške akcije, začetek strateškega dialoga med njima ter obnovo mirovnega procesa za končanje konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine. Dogovor naj bi tudi zagotovil umik 30.000 ruskih vojakov iz Belorusije takoj po koncu vojaških vaj, ki naj bi se začele ta četrtek.

Ruski mediji sicer poročajo, da so se na jugu Rusije danes začele nove vojaške vaje, v katerih sodelujejo raketni sistemi in oklepna vozila. Zaenkrat ni jasno, ali gre za nov razvoj dogodkov ali so te vaje del dolgoročnih načrtov, ki jih je ruska vojska objavila konec lanskega leta.

Macron se je včeraj v Moskvi sestal z ruskim predsednikom. Srečanje je trajalo pet ur. FOTO: Thibault Camus/Pool via Reuters
Macron se je včeraj v Moskvi sestal z ruskim predsednikom. Srečanje je trajalo pet ur. FOTO: Thibault Camus/Pool via Reuters

V Kijevu odprti za dialog

Predsednik Francije, ki trenutno predseduje Svetu EU, je prvi zahodni voditelj, ki se je po decembrski zaostritvi ukrajinske krize osebno sestal z ruskim voditeljem. Danes ga je čakala zahtevna naloga, da skuša v sprejetje kompromisov prepričati še ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Kijev ni pripravljen popusti pri vprašanju ozemeljske celovitosti Ukrajine, zavrača neposredne pogovore s separatisti in ne dovoli vmešavanja v svojo zunanjo politiko. FOTO: Sergei Supinsky Afp
Kijev ni pripravljen popusti pri vprašanju ozemeljske celovitosti Ukrajine, zavrača neposredne pogovore s separatisti in ne dovoli vmešavanja v svojo zunanjo politiko. FOTO: Sergei Supinsky Afp

V Kijevu so že pred srečanjem Zelenskega in Macrona ponovili, da so odprti za dialog, konstruktivni in si želijo diplomatske rešitve, a ne nameravajo popustiti pri treh vprašanjih. Kijev ni pripravljen popusti pri vprašanju ozemeljske celovitosti Ukrajine, zavrača neposredne pogovore s separatisti in ne dovoli vmešavanja v svojo zunanjo politiko, so še povedali pred srečanjem.

Zapisano je na novinarski konferenci z avstrijskim, češkim in slovaškim kolegom - Alexandrom Schallenbergom, Janom Lipavskym in Ivanom Korčokom - poudaril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Obenem je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ocenil, da kljub diplomatskim prizadevanjem še naprej obstaja potencialna grožnja ruske invazije, medtem ko je trojica gostov soglasno izpostavila svojo solidarnost z Ukrajino.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine