Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Institut Jožef Stefan opozarja na hitro rast epidemije

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., V. U., STA
19. 10. 2021 | 07:44
20. 10. 2021 | 07:14
21:06

17.19 V Moskvi oblasti ponovno uvedle epidemiološke ukrepe

Župan Moskve Sergej Sobjanin je danes v ruski prestolnici odredil prve omejitve za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom od poletja. Rusija je namreč znova zabeležila rekordno število smrtnih žrtev zaradi covida-19, večina Rusov pa še vedno ni cepljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sobjanin je necepljenim prebivalcem, ki so starejši od 60 let, naročil, naj delajo od doma. Ponovno je uvedel tudi kvoto za delo na domu in podaljšal obvezno cepljenje za uslužbence v storitvenih dejavnostih. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek in bodo ostali v veljavi do 25. februarja, poroča AFP.

V Rusiji so sicer v soboto prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot tisoč smrti bolnikov s covidom-19. Cepljenje v državi je skoraj zastalo, do zdaj pa je bilo uvedenih le malo ukrepov in omejitev proti širjenju okužb. Po podatkih spletne strani Gogov, ki zbira podatke glede covida-19 iz vseh ruskih regij, je zaenkrat v celoti cepljenih le 31 odstotkov Rusov.

17.06 Na Nizozemskem po sprostitvi omejitev znova porast okužb

Na Nizozemskem se še naprej vztrajno povečuje število novih okužb s koronavirusom in število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično pomoč zaradi covida-19. V primerjavi s prejšnjim tednom se je število novih okužb povečalo za 44 odstotkov. Oblasti to neposredno povezujejo z odpravo protikoronskih ukrepov pred približno tremi tedni.

Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje RIVM so v preteklih sedmih dneh zabeležili skoraj 25.700 primerov novih okužb z novim koronavirusom, kar je 44 odstotkov več kot v tednu pred tem. Število okuženih na 100.000 prebivalcev je trenutno 151, navaja RIVM.

Narašča tudi število smrti zaradi covida-19. V zadnjih sedmih dneh so jih zabeležili 48, kar je še enkrat več kot v tednu prej. Povečuje pa se tudi število bolnikov v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno nego. Okoli 80 odstotkov bolnikov s covidom-19 je necepljenih.

14.48 Institut Jožef Stefan: Epidemija hitro raste

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) v današnji napovedi razvoja epidemije covida-19 ugotavljajo, da epidemija hitro narašča. Če je hitra rast posledica stikov oseb iz različnih okolij ob začetku študijskega leta in/ali tako imenovanih superprenašalskih dogodkov, se bo kmalu upočasnila, na spletni strani napoveduje IJS. »Če pa je predvsem posledica vpliva vremena in/ali morebitnega slabšega izvajanja ukrepov, bo hitra rast vztrajala, dokler se ne bomo dovolj prekužili,« navajajo na institutu.

Z doslednim izvajanjem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in drugih ukrepov bo po njihovih napovedih prekuževanje in obolevanje za covidom-19 potekalo dovolj počasi, da bomo družbo lahko ohranjali odprto. »Ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli, tako kot to uspeva vedno več državam,« napoveduje IJS, ki ocenjuje, da reprodukcijsko število znaša približno 1,2. Po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) se Slovenija trenutno nahaja v temno rdeči fazi.

13.55  GZS odločno proti zapiranju gospodarstva, podpora preventivnim ukrepom

Gospodarstvo ostro nasprotuje vsakršnim idejam o ponovnem zapiranju gospodarstva zaradi širjenja okužb s covidom-19. »To enostavno ni sprejemljivo,« je jasen generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti, ki se ob tem zavzema za čim večjo precepljenost prebivalstva in spodbujanje zaposlenih k cepljenju. Cantarutti se je z odločnim nasprotovanjem zapiranju gospodarstva odzval na ponedeljkove besede premiera Janeza Janše, ki je v DZ med drugim dejal, da smo v Sloveniji zaradi neodgovornega obnašanja pred tem, da bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki bodo zapirali javno življenje in gospodarstvo.

Generalni direktor GZS se strinja, da so podatki o okužbah s covidom-19 vse bolj alarmantni, jih pa po njegovem prepričanju lahko še vedno obvladamo z odgovornim ravnanjem slehernega posameznika, doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov, upoštevanjem pogoja PCT ter okrepitvijo cepljenja. Le na ta način bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju, je prepričan Cantarutti. Kot je poudaril, sta prvi in drugi val pandemije covida-19 nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih se ukrepov na področju varovanja zdravja.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Kot je poudaril, sta prvi in drugi val pandemije covida-19 nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih se ukrepov na področju varovanja zdravja. Vsakršno morebitno ponovno zapiranje dejavnosti bi pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona, opozarja Cantarutti in poudarja, da aktualna gospodarska pričakovanja ostajajo dobra in gospodarska rast Slovenije za 1,5 odstotne točke presega tisto v območju z evrom. GZS izpostavlja nujnost, da gospodarstvo ostane odprto, ter hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva.

12.32  V Trstu se nadaljujejo protesti proti covidnemu potrdilu

V Trstu danes peti dan zapored potekajo protesti proti covidnemu potrdilu, ki je od petka obvezno na delovnem mestu v javnem in zasebnem sektorju. Potem ko je policija v ponedeljek protestnike z vodnimi topovi in solzivcem pregnala izpred tamkajšnjega pristanišča, se ti danes zbirajo na osrednjem Velikem trgu. Protestniki so se že v ponedeljek po odhodu izpred pristanišča razpršili po mestu. Nekaj deset jih je na osrednjem trgu celo prenočilo, vse dopoldne pa so se tam danes znova zbirali novi ljudje, ki protestirajo ob nadzoru policije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Utrinek s protesta v tržaškem pristanišču to soboto. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Utrinek s protesta v tržaškem pristanišču to soboto. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pred pristaniščem je stanje po poročanju Primorskega dnevnika danes umirjeno, tovornjaki nemoteno vozijo. Policisti so sicer postavili pregrade, da bi vhod zavarovali pred morebitnimi protestniki, in dogajanje stalno nadzorujejo, še piše časnik.

image_alt
Z vodnim topom in solzivcem pregnali protestnike

Pristanišča v severni Italiji so v zadnjih dneh postala pogosto zbirališče nasprotnikov od tega petka veljavne obveznosti covidnega potrdila na delovnem mestu. Protesti so med drugim potekali še pred pristanišči v Anconi, Ravenni in Genovi. Pristaniški delavci v Trstu so v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkali. Predstavniki delavcev so danes napovedali, da se bo z njimi v soboto srečal minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli, sam rojen v Trstu.

11.31  Raziskava NIJZ: Protikoronski ukrepi za več kot 55 odstotkov anketirancev nepravični do nekaterih skupin

V 16. valu spletne raziskave o vplivu pandemije covida-19 na življenje je 27,2 odstotka anketirancev ocenilo, da Slovenci upoštevajo protikoronske ukrepe. 55,4 odstotka vprašanih meni, da ukrepi nepravično omejujejo življenje nekaterih skupin prebivalstva bolj kot drugih, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so pojasnili, odstotek v zadnjih štirih raziskavah upada, kar je verjetno povezano tudi z bolj sproščenimi ukrepi. 43,3 odstotka anketiranih oseb meni, da ukrepi posegajo v pravice v ustrezni meri glede na trenutno stanje pandemije, ta odstotek se je od predhodnega vala raziskave zvišal.

Da bi morale na splošno za cepljenje veljati manj stroge omejitve kot za necepljene meni 50,4 odstotka vprašanih. 41,7 odstotka anketirancev meni, da bi morale biti vse dejavnosti oziroma storitve dostopne vsem brez dokazil o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu (PCT). V največji meri anketiranci podpirajo izpolnjevanje pogoja PCT pri obisku gledališč in kinodvoran, ogledu športnih dogodkov v živo in pri obisku notranjosti lokala oziroma restavracije. Anketiranci se najmanj strinjajo z izpolnjevanjem tega pogoja pri obisku zdravnika in zobozdravnika ter pri obisku terase lokala oziroma restavracije. Skoraj petkrat več anketirancev, ki so cepljeni, v primerjavi s tistimi, ki niso cepljeni, podpira izpolnjevanje in preverjanje PCT-pogoja na delovnem mestu.

09.40  V ponedeljek potrdili 1669 novih okužb

Ob 5230 PCR-testih so včeraj potrdili 1669 novih okužb, delež pozitivnih je 31,9-odstoten, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg tega je bilo opravljenih še 29.905 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 13.090 primerov okužbe. 14-dnevna incidenca znaša 617, sedemdnevno povprečje pa 1067. V bolnišnicah se zdravi 421 bolnikov s covidom-19, od tega 124 na intenzivni negi. Včeraj so umrli štirje bolniki s covidom-19.

09.09  Latvija zaradi porasta števila okužb znova v zapiranje javnega življenja

Latvijski premier Krisjanis Karins je danes napovedal približno mesec dni trajajočo ustavitev javnega življenja zaradi ponovnega porasta števila okužb z novim koronavirusom in nizke ravni precepljenosti. Zaprtje bo trajalo od četrtka do 15. novembra. Vključevalo bo nočno omejitev gibanja med 20. in 5. uro in zaprtje večine trgovin in storitvenih dejavnosti, vključno s frizerskimi saloni, kinematografi, gledališči in koncertnimi dvoranami. V restavracijah bo mogoče obroke zgolj odnesti s sabo. Večina ljudi naj bi prešla na delo od doma, izjema so zaposleni v gradbeništvu, prevozništvu in na drugih področjih dela, ki ga ni mogoče opravljati na daljavo. Na splet se znova seli tudi šola. Pouk v živo se bo nadaljeval le za prve tri razrede osnovne šole, odprti prav tako ostajajo vrtci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Opravičujem se tistim, ki so se že cepili, a omejitve bodo veljale za vse, je pozno v ponedeljek, po deseturnem kriznem sestanku pristojnih ministrov sporočil Karins. Kot je dodal, je še vedno preveč necepljenih, »ki zbolevajo za covidom in umirajo v bolnišnicah«. Pred dokončno potrditvijo bo sicer danes o ukrepu še odločala vlada, v sredo pa bo o tem razpravljal parlament. Od 1,9 milijona prebivalcev države jih je vse potrebne odmerke cepiva proti covidu-19 doslej prejelo manj kot polovica. V zadnjem mesecu je tako znova začelo naraščati število okužb. V zadnjem tednu je vsak nov dan prinesel novo rekordno število primerov.

08.36  Amnesty International opozarja na napade na svobodo izražanja v pandemiji

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International v novem poročilu opozarja, da so nekatere vlade po svetu izkoristile pandemijo covida-19 za zatiranje svobode izražanja in kritikov. Od lanskega leta na tem področju AI opaža omejitve brez primere in poudarja, da je pomanjkanje ustreznih informacij lahko vodilo tudi v izgube življenj. »Pravica do svobode izražanja je bila po svetu v kontekstu pandemije covida-19 tarča napadov, kar je povečalo nevarnosti krize javnega zdravja,« v danes objavljenem poročilu ugotavlja organizacija.

Izpostavlja, da je svoboda izražanja ključna, ker svoboden pretok točnih in pravočasnih informacij, ki temeljijo na dokazih, krepi ozaveščenost o tveganjih za zdravje in načinih, kako jih preprečiti in se z njimi soočiti. A zaradi represivnih ukrepov, ki so jih sprejemale nekatere vlade, so mnogi ostali brez dostopa do informacij o novem koronavirusu in zato niso vedeli, kako naj zaščitijo sebe in tiste v svoji bližini. »Približno pet milijonov ljudi je zaradi covida-19 izgubilo življenje in pomanjkanje informacij je bilo verjetno dejavnik, ki je prispeval k temu,« je sporočil predstavnik Amnesty International Rajat Khosla.

08.01 Necepljeni igralci brez vizuma za OP Avstralije, Đoković dvomi o nastopu

Necepljeni teniški igralci bodo najverjetneje ostali brez vizuma za vstop na peto celino in nastop na uvodnem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Eden takšnih je tudi številka 1 Srb Novak Đoković, branilec naslova, ki pa je v ponedeljkovem pogovoru za Blic še enkrat poudaril, da ne želi razkriti svojega cepilnega statusa.

image_alt
V Melbournu brez necepljenih, tudi brez Novaka Đokovića

07.45  Na Novi Zelandiji največ novih okužb od začetka epidemije

Na Novi Zelandiji so danes potrdili 94 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 v državi. Doslej so največ okužb na dnevni ravni potrdili aprila lani, in sicer 89. Premierka Jacinda Ardern je državljane že pozvala, naj ostanejo doma in se cepijo proti covidu-19, poročajo tuje tiskovne agencije. »Pomembno je, da se spomnimo, da nismo nemočni. Sposobni smo, da številke obdržimo na najnižji ravni, kolikor je le mogoče,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejala novozelandska ministrska predsednica. Po napovedih naj bi Ardernova v petek objavila novo strategijo boja proti novemu koronavirusu, ki predvideva sproščanje ukrepov ob uresničenih ciljih cepljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Novi Zelandiji je proti covidu-19 polno cepljenih 67 odstotkov odraslih. V državi s približno petimi milijoni prebivalcev so doslej skupno potrdili okoli 4700 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 28 covidnih bolnikov, še navaja DPA.

Poziv k cepljenju v Aucklandu na Novi Zelandiji. FOTO: Reuters

 
Poziv k cepljenju v Aucklandu na Novi Zelandiji. FOTO: Reuters  

Država je dolgo sledila strategiji ničelne stopnje okužb, a je zaradi bolj nalezljive različice virusa delta morala priznati, da jo bo nemogoče uresničiti. Na Novi Zelandiji so v boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom zasledovali strogo zapiranje javnega življenja, dosledno sledili stikom okuženih ter zaprli meje. Različica delta je po besedah novozelandske premierke spremenila pravila igre in zdaj v državi s težavo sledijo stikom okuženih.

07.40  V Viktoriji za necepljene ne bo »svobode« do leta 2022

Premier avstralske zvezne države Viktorija Daniel Andrews je dejal, da bodo necepljeni ljudje v tej državi čakali do leta 2022 na enake svoboščine kot tisti, ki so bili cepljeni, njegove besede povzema Guardian. Zvezna država se sicer v tem tednu pripravlja na odprtje. Kot je pojasnil, ukrepi v tej zvezni državi ne bodo takšni kot v sosednjem Novem Južnem Walesu, kjer načrtujejo sprostitev ukrepov in vrnitev svoboščin za vse, ko bo dosežena 90-odstotna precepljenost. S tem je odgovoril tudi na vprašanje o tem, ali bodo v Viktoriji sprejeli podoben sistem kot v Novem Južnem Walesu. Dejal je, da ne vidi smisla v vsem prilagajanju življenja, arhitekture, spreminjajočih se ukrepov, potem pa bi vse čez nekaj tednov vrnili v »običajno stanje«. »Nikomur ne bom rekel, naj počaka pet tednov, potem pa bo lahko šel v bar,« zato tudi ni napovedal, kdaj bi lahko necepljeni uživali enake svoboščine, je pa bil jasen, da to ne bo kmalu, ne pred prihodnjim letom. Prav tako je premier Andrews dejal, da bo dokazilo o cepljenosti potrebno tudi, ko bodo sprostili vse ukrepe.

07.00 Britanska vlada svari pred zahtevno zimo

V Združenem kraljestvu so v enem dnevu našteli skoraj 50.000 primerov covida-19, ta številka pa – kot so opozorili z vladnega urada – kaže oziroma opozarja na zahtevno zimo, piše britanski Guardian. Število okužb je namreč preseglo precej visok dnevni prirast od sredine julija, z oktobrom je število okužb tako strmo naraščalo. Največ okužb v enem dnevu so sicer doslej imeli 8. januarja letos, ko so našteli nekaj več kot 68.000 primerov. Premierov uradni tiskovni predstavnik je dejal, da čez zimo pričakujejo povečanje primerov okužb in da bo vlada »pozorno spremljala« statistiko.

FOTO: Gleb Garanich/Reuters
FOTO: Gleb Garanich/Reuters

Po včerajšnjih podatkih se povečuje tudi število hospitaliziranih in smrti, saj je bilo v zadnjem tednu v bolnišnici sprejetih 5561 ljudi, kar je skoraj sedem odstotkov več kot prejšnji teden, število umrlih v 28 dneh po pozitivnem testiranju pa je v zadnjih sedmih dneh doseglo 869, kar je dobrih enajst odstotkov več kot v prejšnjem tednu. Kot je dejal predstavnik premiera Johnsona, bo cepljenje še vedno njihova prva obrambna linija pred virusom, skupaj s testiranjem in svetovanjem na področju javnega zdravja. Povečanje števila primerov je v veliki meri posledica okužb med srednješolci, čeprav se pojavljajo okužbe tudi med nekaterimi starejšimi starostnimi skupinami, vključno s tistimi, ki imajo otroke v šoli. Hospitalizacije in smrt večinoma povzročajo okužbe pri starejših in ranljivejših skupinah, vključno s tistimi, katerih imunost je začela popuščati.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

06.00 Logarjeva: V bolnišnicah večinoma necepljeni

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar, ki v času jesenski šolskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe in druženje v okviru družine, je za Odmeve na Televiziji Sloveniji včeraj dejala, da visok odstotek pozitivnih testov pomeni, da je v populaciji prisotnega veliko virusa. V bolnišnicah prevladujejo ljudje, ki niso cepljeni, kar se po njenih besedah pozna predvsem v enotah intenzivne terapije.

image_alt
Mateja Logar predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe

Manj kot deset odstotkov je tam cepljenih. Med poslabšanjem razmer pri nas pa je včeraj o možnosti zaprtja države v državnem zboru namignil premier Janez Janša, Logarjeva pa je dejala, da smo od takšnega ukrepa še precej oddaljeni. Kot je dejala, pa razlog za porast okužb niso protesti, kar trdi Janša, ampak večja združevanja in manj striktno preverjanje PCT-pogoja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine