Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Lajnanje očitkov Ursuli von der Leyen

Kandidatka za Junckerjevo naslednico pred negotovim glasovanjem v evropskem parlamentu.
Ursula von der Leyen potrebuje za izvolitev absolutno večino vseh poslancev. Foto Reuters
Ursula von der Leyen potrebuje za izvolitev absolutno večino vseh poslancev. Foto Reuters
14. 7. 2019 | 15:20
14. 7. 2019 | 19:17
3:17
Bruselj Ursuli von der Leyen na pogovorih s političnimi skupinami v evropskem parlamentu še ni uspelo dobiti dovolj podpore, da bi imela zagotovljeno izvolitev na položaj predsednice evropske komisije.

Zato pred torkovim glasovanjem na zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu vlada precejšnja negotovost. Trdno podporo ima le v največji skupini, Evropski ljudski stranki. Drugi dve veliki skupini, socialisti (S&D) in liberalci (Prenovimo Evropo), še oklevata. Ker so voditelji članic iz vseh treh skupin na vrhu prejšnji teden skupaj sprejeli kadrovski sveženj, je pričakovati, da bodo poslanci iz njihovih vrst na koncu vendarle podprli kandidatko. Skupaj imajo 444 poslancev. Zahtevana absolutna večina je 376 od 751 glasov. Ker štirje poslanci še nimajo mandata (trojica Kataloncev in Danec), je prag za dva glasova nižji.

Šibki člen v trojni zvezi so socialisti. Izvolitev novega predsednika evropskega parlamenta Davida Sassolija, ki prihaja iz njihovih vrst, je bila del kadrovske kupčije. Med nasprotniki von der Leynove v S&D so najglasnejši nemški socialdemokrati. Pripravili so poseben tekst, s katerim so prepričevali kolege, zakaj je kandidatka neprimerna. To naj bi dokazalo slabe razmere v nemški vojski in škandal s svetovalnimi pogodbami na nemškem obrambnem ministrstvu. Iz arhiva so potegnili še očitke – že pred leti so bili zavrnjeni – glede plagiatorstva v njeni doktorski disertaciji.
 

Proti Zeleni in levica


Tudi v liberalnem taboru, v katerem vleče niti velik zagovornik von der Leynove, francoski predsednik Emmanuel Macron, se uradno niso odločili. Na zaslišanju kandidatke so predvsem jasno izražali željo, da njihova Margrethe Vestager dobi v evropski komisiji enako vpliven položaj kot Frans Timmermans iz S&D. Poleg tega so za njih ključne obljube glede sklica konvencije o prihodnosti EU. Ker je v vseh skupinah veliko novih poslancev, je še posebno težko organizirati izvolitev ali z gotovostjo napovedati razplet.

Z jasnimi ne so se proti nemški krščanski demokratki postavili evropska levica in Zeleni. Med Zelenimi je močno nasprotovanje kandidatki, ker da ne zagovarja dovolj ambicioznih ukrepov za podnebje in ker naj ne bi naredila dovolj za spoštovanje pravne države. Tudi pri načrtih proti davčnemu dampingu za velika podjetja Zelenih ni prepričala. Na drugi strani utegne dobiti kakšen glas iz skupine evropskih konservativcev in reformistov. V tej skupini so britanski torijci in poljska vladajoča stranka Pravo in pravičnost.

Glasovanje bo tajno. Če bo von der Leynova zavrnjena, bodo voditelji članic (evropski svet) morali poiskati novega kandidata. Ni jasno, kaj bi tak razplet pomenil za celoten kadrovski sveženj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine