Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Laburisti za sprožitev glasovanja o nezaupnici proti Theresi May

Britanski parlament bo o ločitvenem sporazumu glasoval prihodnji mesec, a le pod pogojem, da Theresa May do takrat ne izgubi svoje večine. 
Glasovanje o ločitvenem sporazuma bo nova velika preizkušnja za oslabljeno britansko premierko. FOTO: Oli SCARFF / AFP
Glasovanje o ločitvenem sporazuma bo nova velika preizkušnja za oslabljeno britansko premierko. FOTO: Oli SCARFF / AFP
Ju. K.
17. 12. 2018 | 19:18
18. 12. 2018 | 00:01
2:41
Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn je napovedal sprožitev glasovanja o nezaupnici britanski premierki Theresi May zaradi njene odločitve, da prestavi parlamentarno glasovanje o ločitvenem sporazumu o brexitu.

Premierka je danes potrdila, da bo glasovanje, ki ga je njena vlada odpovedala v začetku prejšnjega tedna, izvedeno v tretjem tednu januarja oziroma nekaj več kot dva meseca pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz EU. A to opozicije ni zadovoljilo. Corbyn je premierki očital, da je državo pustila pred dvema nemogočima možnostima: izstopom s slabim dogovorom oziroma izstopom brez dogovora. 

Opozicija se je iz tega vzroka odločila, da proti premierki sproži glasovanje o nezaupnici. Natančen datum glasovanja ni znan, kljub temu da so predstavniki laburistov dejali, da bi ga lahko sprožili že jutri. Kot so poudarili otoški mediji, ne gre za klasično glasovanje o nezaupnici celotni vladi, temveč zgolj o podpori ministrski predsednici. Rezultat takšnega glasovanja za vlado ni pravno zavezujoč, in tudi v primeru poraza bi Theresa May lahko še vedno ostala na položaju. 
 

Dogovor ali kaotični brexit


Theresa May je v prvem nastopu po vrnitvi z vrha voditeljev EU v Bruslju, kjer je dobila le ohlapna politična zagotovila glede britanskih skrbi, povezanih s tako imenovano varovalko (backstop), ki preprečuje prekinitev prostega pretoka ljudi in blaga na irskem otoku po izteku prehodnega obdobja, znova pozvala poslance, naj podprejo ločitveni sporazum, in s tem preprečijo politično in gospodarsko negotovost, ki bi jo povzročil kaotični brexit.

Znova je tudi zavrnila možnost razpisa še enega referenduma, ki ga nekateri predlagajo kot rešitev za politično blokado na Otoku. 

Uspeh nezaupnice je odvisen od tega, koliko podpore premierka uživa v njeni konservativni stranki, pa tudi med poslanci severnoirskih demokratičnih unionistov (DUP), s katerimi ima njena vlada sklenjen dogovor o programskem sodelovanju. Na glasovanju o nezaupnici, ki jo je proti Theresi May prejšnji teden sprožil del njene lastne konservativne stranke, je premierka prejela podporo 200 konservativnih poslancev, medtem ko jih je 117 glasovalo za njeno odstavitev. 

Sorodni članki

Peter Žerjavič o reševanju ločitvenega sporazuma

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine