Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusi zahtevajo, da ukrajinski borci Mariupolj zapustijo v ponedeljek

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 25. dan vojne.
Rusi od Ukrajine zahtevajo, da njeni vojaki odložijo orožje. FOTO: Handout/Afp
Rusi od Ukrajine zahtevajo, da njeni vojaki odložijo orožje. FOTO: Handout/Afp
Be. B., P. M., STA
20. 3. 2022 | 07:34
20. 3. 2022 | 23:08
28:55

 

22.00 Rusi zahtevajo od Ukrajine, da odloži orožje

Rusija je zvečer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa od Ukrajine zahtevala, da njeni vojaki odložijo orožje in mesto ob Azovskem morju zapustijo v ponedeljek dopoldne. Za umik bo med 8. in 10. uro po srednjeevropskem času oblikovan poseben koridor, je poudaril generalmajor ruske vojske Mihajl Misincev. Rusija od Ukrajine do 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času terja pisni odgovor na te zahteve, z ukrajinske strani do zdaj odziva še ni bilo.

Ruska vojska je sicer v soboto zvečer poročala, da je iz samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk ter drugih območij v Ukrajini v smeri Rusije zbežalo skoraj 16.400 ljudi, še poroča dpa.

Ukrajinska vojska je v svojem dnevnem poročilu ocenila, da si ruske sile skušajo opomoči po hudi izgubi in škodi, ki jo je utrpela njihova oprema v soboto. Obenem pa skušajo namerno ustvariti pogoje za humanitarno krizo na območjih pod njihovim nadzorom, tako med drugim humanitarni konvoj s pomočjo nima dostopa do Hersona.

Pozneje je ukrajinska vojska še zatrdila, da je uničila celoti 331. gardni padalski polk, ki naj bi bil vpleten v operacije v okolici Kijeva. Preživel naj bi le en pripadnik enote, poroča BBC.

18.55 V spopadih v Mariupoljem umrl poveljnik ruske črnomorske flote

Ruski predstavniki so danes potrdili smrt namestnika poveljnika ruske črnomorske flote Andreja Palija, ki je umrl v spopadih v Mariupoljem. Čeprav so ukrajinske sile poročale, da so v spopadih ubile že najmanj pet generalov, je Rusija doslej potrdila le smrt generalmajorja Andreja Suhovetskega, piše BBC.

Po raketnem napadu na vojašnico v Mikolajevu na jugu države poročajo tamkajšnje oblasti o najmanj 50 mrtvih, ki so jih izkopali iz ruševin. Skupno naj bi v času napada v stavbi spalo okoli 200 vojakov, okoli 60 ranjenih so prepeljali v bližnje bolnišnice.

18.45 Ruske oblasti trdo nad demonstrante

Na demonstracijah proti vojni v Ukrajini so v Rusiji po navedbah nevladnikov do popoldneva pridržali že več kot 20 protestnikov, je sporočila organizacija OWD-Info. Protesti so med drugim potekali v Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu in Vladivostoku. Shodi proti ruski invaziji so bili tudi v Nemčiji in Ukrajini.

Ruske oblasti s trdo roko zatirajo demonstrante, ki nasprotujejo politiki Kremlja. Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja so po navedbah OWD-Info zabeležili več kot 15.000 aretacij, nekateri so bili pridržani več kot enkrat. Nekatere aretirane doletijo odvzem prostosti in denarne kazni. V povezavi s protesti 13. marca pa so doslej aretirali 936 ljudi v 37 mestih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem oblasti protestnike preganjajo pred sodiščem. Odprtih naj bi bilo že najmanj 37 procesov proti 43 posameznikom.

Na družbenih omrežjih so se medtem pojavile fotografije in posnetki protestov, ki danes potekajo v okupiranih ukrajinskih mestih Herson, Kahovka in Berdjansk. Vsa mesta nadzoruje ruska vojska. Protesti so videti mirni, a naj bi ruske sile po poročanju britanskega BBC že razgnale. Iz nekaterih mest prihajajo posnetki nasilnega posredovanja.

17.55 Vzporednice med invazijo na Ukrajino in »dokončno rešitvijo«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v video nagovoru izraelskih poslancev rusko invazijo na Ukrajino primerjal z dokončno rešitvijo - izraz, ki so ga nacisti uporabili za pregon in poboje Judov. Zelenski, ki je tudi sam Jud, je pozval Izraelce, naj pomagajo ukrajinskemu uporu proti ruski vojski, poroča britanski BBC.

Spet uporabljajo te besede - dokončna rešitev - ko gre za nas, ukrajinski narod, rekli so jih na srečanju v Moskvi, je dejal Zelenski, ki je nekaj svojcev izgubil v holokavstu.

Zelenski je Izrael pozval, naj Ukrajini da orožje. FOTO: Drew Angerer/Pool via  Reuters
Zelenski je Izrael pozval, naj Ukrajini da orožje. FOTO: Drew Angerer/Pool via  Reuters

Ukrajinski predsednik je v govoru potegnil več vzporednic z drugo svetovno vojno.

Opozoril je, da invazija ni vojaška operacija. To je celostna vojna, katere cilj je uničenje naših ljudi, uničenje naših otrok, družin, državnosti, mest, kulture in vsega, kar nas dela Ukrajince, je dejal. »Zato imamo pravico, da potegnemo te vzporednice iz zgodovine naše vojne za preživetje in druge svetovne vojne,« je dodal.

Izrael je še pozval, naj Ukrajini da orožje. Obenem pa je poslance vprašal, zakaj še niso uvedli sankcij proti Rusiji.

17.00 Jutri znova pogajanja?

Ruski in ukrajinski pogajalci so se v zadnjem tednu srečavali prek videopovezave. Kot je danes poročal časnik Ukrajinska pravda, naj bi se pogovori preko spleta nadaljevali v ponedeljek. Ob tem so navajali še vodjo poslanske skupine Služabnik naroda Davida Arahamia, ki je pojasnil, da pogovori potekajo vsak dan, tudi danes.

16.45 Oglasila se je ukrajinska opozicija

V zvezi s sporočilom predsednika Ukrajine Zelenskega, da je ukrajinski varnostni svet do izteka vojnega stanja prepovedal 11 proruskih strank, od katerih naj bi bile nekatere povezane tudi z rusko državo, se je oglasila opozicija v ukrajinskem parlamentu. Prepoved je označila za nezakonito. Kot je napovedala Opozicijska platforma za življenje, ki je največja med prepovedanimi strankami, bodo vložili uradno pritožbo proti prepoved, svoje poslance pa je pozvala, naj še naprej opravljajo svoje delo.

V državi je trenutno blokiranih tudi okoli 1500 medijev, ki so širili rusko propagando, je poročala ukrajinska podružnica tiskovne agencije Interfax. Po ocenah ukrajinske policije je prepovedane medije spremljajo okoli 15 milijonov ljudi, poroča britanski BBC.

16.30 Če pogajanja propadejo, bo to pomenilo tretjo svetovno vojno, svari Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ponovno izpostavil pogajanja z Rusijo kot edini način za končanje vojne v Ukrajini. Pripravljen sem na pogajanja z njim, je dejal, pri čemer je mislil na ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je svoj poziv k pogajanjem s Putinom izrekel v pogovoru za ameriško televizijo CNN. Mislim, da brez pogajanj ne moremo končati te vojne, je dejal.

Ukrajinski predsednik in drugi predstavniki države so Rusijo v preteklih dneh obtožili vojnih zločinov. Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupolj bombardirala šolo, kjer se je skrivalo okoli 400 ljudi, so sporočile tamkajšnje mestne oblasti.

Rusija je v Ukrajini zagrešila genocid, zatrjuje podpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina. FOTO: Aris Messinis/Afp
Rusija je v Ukrajini zagrešila genocid, zatrjuje podpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina. FOTO: Aris Messinis/Afp

Ruske sile so prišle, da nas iztrebijo, nas ubijejo, je dejal Zelenski.

Da je Rusija v Ukrajini zagrešila genocid, je zatrdila tudi podpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina, ki je spregovorila za britansko televizijo Sky News. Na vprašanje, ali meni, da je Rusija v njeni državi zagrešila genocid, je odgovorila, da to ni vprašanje, to je realnost, s katero se soočajo. Dodala je, da je tožilstvo odprlo 2000 preiskav proti ruskim vojakom, vključno s preiskavami posilstev in umora.

Ukrajinski voditelj Zelenski, ki je z javnim uporom proti Putinu in njegovim silam dosegel status narodnega heroja, pa je govoril tudi o ukrajinskem uporu proti ruski vojski in sporočil, da je v boju doslej umrlo več tisoč ruskih vojakov. Če obstaja le en odstotek možnosti, da ustavijo to vojno, mislim, da moramo zagrabiti to priložnost, je dejal in pozval k pogajanjem in pogovorom s Putinom. Če ti poskusi propadejo, bo to pomenilo tretjo svetovno vojno, je dodal.

Turčija je medtem danes sporočila, da sta Rusija in Ukrajina dosegli napredek v pogajanjih o zadržanju invazije in da sta strani blizu dogovoru. Seveda ni lahko doseči dogovora, medtem ko teče vojna, ko civilisti umirajo, a radi bi rekli, da smo dosegli zakon, je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Cavusoglu je ta teden obiskal tako Rusijo kot Ukrajino, saj ima Turčija z obema stranema tesne vezi. Skušal je nastopiti kot posrednik v pogovorih. Ankara je prejšnji teden tudi gostila zunanja ministra Rusije in Ukrajine.

16.00 V Rusiji na protestih proti vojni v Ukrajini nove aretacije

Na demonstracijah proti vojni v Ukrajini so v Rusiji po navedbah nevladnikov aretirali do popoldneva pridržali najmanj 937 protestnikov v 38 mestih, je sporočila organizacija OWD-Info. Protesti so med drugim potekali v Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu in Vladivostoku. Protesti proti ruski invaziji so bili tudi v Nemčiji in Ukrajini.

Ruske oblasti s trdo roko zatirajo demonstrante, ki nasprotujejo Kremlju. Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja so po navedbah OWD-Info zabeležili več kot 15.000 aretacij, nekateri so bili pridržani več kot enkrat. Nekatere aretirane doletijo odvzem prostosti in denarne kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem oblasti protestnike preganjajo pred sodiščem. Odprtih naj bi bilo že najmanj 37 procesov proti 43 ljudem.

Na družbenih omrežjih so se medtem pojavile fotografije in posnetki protestov, ki danes potekajo v okupiranih ukrajinskih mestih Herson, Kahovka in Bedrjansk. Vsa mesta nadzoruje ruska vojska. Protesti so videti mirni, ruske sile jih niso razgnale.

V Berlinu so umetniki pred Brandenburškimi vrati pripravili akcijo Zvok za mir, s katero želijo zbrati čim več sredstev za podporo žrtvam vojne v Ukrajini. Pričakujejo 20.000-glavo množico, ki bo prisluhnila glasbenikom, kot so Clueso, Michael Patrick Kelly, Sarah Connor ter David Garrett. Nagovorila jih bo tudi Natalija Kličko, žena kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička.

V Hamburgu je medtem danes več tisoč ljudi protestiralo proti ruskemu napadu na Ukrajino. K protestu so pozvali podmladki več političnih strank, podnebno gibanje Petki za prihodnost in ukrajinska diaspora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah pobudnikov se je zbralo okoli 5000 ljudi, policija je udeležbo ocenila na 3000 protestnikov. Protest je potekal mirno.

15.45 Na Slovaškem začenjajo nameščati obrambni sistem Patriot

Na Slovaškem so začeli nameščati zračni obrambni sistem Patriot. Tega pošiljajo partnerice Slovaške v zvezi Nato v luči ruske vojne v Ukrajini. Pošiljke opreme in osebja se bodo nadaljevale v prihodnjih dneh, je sporočilo slovaško obrambno ministrstvo.

S sistemom bodo upravljali nemški in nizozemski vojaki. Sprva bo nameščen na vojaškem letališču Sliač v osrednjem delu Slovaške in bo pomagal braniti vzhodno krilo Natove obrambe, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva je že posvarila pred pošiljanjem naprednih zračnih obrambnih sistemov Ukrajini. FOTO: Costas Metaxakis/Afp
Moskva je že posvarila pred pošiljanjem naprednih zračnih obrambnih sistemov Ukrajini. FOTO: Costas Metaxakis/Afp

Sistem Patriot bo del nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2100 vojakov, med njimi tudi slovenski.

Z veseljem lahko potrdim, da prve enote, ki bodo zadolžene za vzpostavitev sistema zračne obrambe Patriot, postopno prihajajo na Slovaško, je dejal slovaški obrambni minister Jaroslav Nad. Dodal je, da bo Patriot dopolnil, in ne zamenjal, sistem S-300 iz obdobja Sovjetske zveze, s katerim upravlja Slovaška.

Ned je sicer prejšnji teden dejal, da je Slovaška pripravljena S-300 podariti Ukrajini, ko in če dobi ustrezno zamenjavo zanj. Danes je ponovil, da Slovaška išče nov sistem zaradi zastarelosti sistema S-300 in njegove odvisnosti od Rusije.

Moskva je posvarila pred pošiljanjem naprednih zračnih obrambnih sistemov Ukrajini in je posvarila, da bi lahko napadla tudi skladišča orožja zahodnih držav.

15.00 V Ukrajini z domov zbežala že več kot četrtina prebivalstva

V Ukrajini je od začetka ruske invazije na Ukrajino pred skoraj enim mesecem svoje domove zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva, so danes sporočili iz visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). Od vseh, ki so zapustili svoje domove, jih je več kot 3,4 milijona zapustilo tudi Ukrajino.

Ukrajino je od 24. februarja zapustilo 3.389.044 oseb, od tega v zadnjem dnevu 60.352. Preostalih okoli sedem milijonov ljudi pa je razseljenih znotraj Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete kinžal, so danes sporočili iz Moskve. FOTO: AFP
Rusija je v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete kinžal, so danes sporočili iz Moskve. FOTO: AFP

Vodja UNHCR Filippo Grandi je opozoril, da je trpljenje civilistov, ki morajo zapustiti domove, odgovornost tistih, ki vodijo vojno.

Okoli 90 odstotkov vseh, ki so zbežali, so ženske in otroci. Moški, stari med 18. in 60, morajo namreč ostati v državi in jo braniti. Med tistimi, ki so zbežali v tujino, je po ocenah Sklada ZN za otroke več kot 1,5 milijona otrok.

Pred začetkom konflikta je na območjih, ki jih nadzoruje Kijev, živelo okoli 37 milijonov ljudi.

14.21 ZN: Svoje domove zapustilo že deset milijonov ljudi

Deset milijonov, kar je več kot četrtina prebivalstva, je zapustilo svoje domove v Ukrajini zaradi ruske »uničujoče« vojne, je danes dejal vodja Združenih držav za begunce, poročanje AFP povzema Guardian. ZN urad za človekove pravice je sporočil, da sta bila do včeraj bilo v vojni ubita najmanj 902 cilivilsta.

13.12 Papež voditelje pozval, da ustavijo to »gnusno vojno«

Papež Frančišek je v nedeljo v molitvi angelus konflikt v Ukrajini označil za neupravičen »nesmiseln masaker« in pozval voditelje, da ustavijo »to gnusno vojno«, poroča Reuters. »Nasilna agresija proti Ukrajini se žal ne upočasnjuje,« je povedal več deset tisoči množici ljudi na Trgu sv. Petra. »To je nesmiselni pokol, kjer se vsak dan ponavljajo poboji in grozodejstva,« je dejal Frančišek.

Papež Frančišek ob nagovoru in blagoslovu množice na Trgu sv. Petra. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Papež Frančišek ob nagovoru in blagoslovu množice na Trgu sv. Petra. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Vojno je označil za nečloveško in bogoskrunstvo, ker ne spoštuje svetosti človeškega življenja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot uteho je papež Frančišek označil dejstvo, da lahko prebivalci, ki se skrivajo pred bombami, še naprej prejemajo duhovno podporo. Z nekaterimi duhovniki v Ukrajini je papež, kot je dejal, govoril po telefonu. Zahvalil se jim je za pričevanje in bratstvo ter za konkretno podporo, ki jo pogumno dajejo obupanemu ljudstvu. Poglavar katoliške cerkve je ob tem pozval h konkretnejši podpori ukrajinskim beguncem.

12.24 Johnson tarča kritik zaradi primerjave brexita z vojno v Ukrajini

Britanski premier Boris Johnson je postal tarča kritik, potem ko je ocenil, da so Britanci z brexitom izkazali enako naklonjenost svobodi, kot jo izkazujejo Ukrajinci v ruski vojni. Britanci so po njegovem željo po svobodi izrazili tudi s hitrim cepljenjem proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na twitterju zapisal: »Boris, tvoje besede žalijo Ukrajince, Britance in zdravo pamet.« Voditelj britanskih liberalnih demokratov Ed Davey je ocenil, da Johnson po nepotrebnem razdvaja. »Primerjava referenduma z begom žensk in otrok pred Putinovimi bombami je žalitev za vsakega Ukrajinca,« je prepričan. Finančni minister v Johnsonovi vladi Rishi Sunak pa je danes za Sky News dejal, da sam obeh situacij ne vidi kot primerljivih. »Jasno je, da nista neposredno primerljivi, in mislim, da tudi premier ni želel reči, da sta neposredno primerljivi,« je rekel.

12.00 Rusija v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete

Rusija je v Ukrajini znova uporabila hipersonične rakete kinžal, so danes sporočili iz Moskve. Z njimi naj bi uničila skladišče goriva na jugu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako je rusko obrambno ministrstvo poročalo, da je v napadu na center za urjenje v mestu Ovruč na severu Ukrajine umrlo več kot 100 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot in »tujih plačancev«. »Raketni sistem kinžal s hipersoničnimi balističnimi raketami je uničil veliko skladišče goriva in maziv ukrajinskih oboroženih sil« v regiji Mikolajiv, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Po navedbah Moskve so se v skladišču nahajale glavne zaloge goriva za ukrajinska vojaška vozila na jugu države. Hipersonične rakete je Rusija po lastnih navedbah izstrelila iz zračnega prostora nad polotokom Krim pod ruskim nadzorom. Prav tako je iz Kaspijskega morja izstrelila rakete kalibr, ki so prav tako ciljale skladišče. Rusija naj bi hipersonične rakete v Ukrajini prvič uporabila v petek ter z njimi uničila skladišče orožja na območju Ivano-Frankivska na zahodu Ukrajine nedaleč od meje z Romunijo.

11.44 Ukrajina vidi veliko tveganje za napad iz Belorusije na zahodno regijo Volinsko

Ukrajina vidi veliko tveganje za napad na regijo Volinsko v zahodni Ukrajini, ki bi jo sprožili iz Belorusije, so v nedeljo sporočili iz urada predsednika Zelenskega s sklicevanjem na vojsko, poroča Reuters. Ruska invazija se je večinoma osredotočila na severna, južna in vzhodna območja Ukrajine, čeprav so rakete prejšnji teden zadele tudi vojaško bazo Yavoriv blizu poljske meje.

11.00 Uničena ena največjih evropskih tovarn jekla

Ukrajinski poslanci pa so danes sporočili, da je bila v ruskem obstreljevanju uničena ena največjih evropskih tovarn jekla, tovarna Azovstal. Da so zadeli tovarno, je potrdil tudi generalni direktor, vendar ni razkril, kakšna je razsežnost škode.

09.28 Spopadi se nadaljujejo v več mestih

Ruska vojska je v soboto v obleganem ukrajinskem mestu Mariupolj bombardirala šolo, podatkov o žrtvah še ni. O smrtnih žrtvah medtem poročajo iz drugih ukrajinskih mest, ki so prav tako tarče silovitega ruskega obstreljevanja, med drugim iz Mikolajeva in Harkova. Mariupoljske oblasti so na Telegramu sporočile, da je ruska vojska napadla šolo, kjer so se skrivali otroci, ženske in starejši. 

Ukrajinska vojska je v svojem dnevnem poročilu ocenila, da si ruske sile skušajo opomoči po hudi izgubi in škodi, ki jo je utrpela njihova oprema v soboto. Obenem pa skušajo namerno ustvariti pogoje za humanitarno krizo na območjih pod njihovim nadzorom, tako med drugim humanitarni konvoj s pomočjo nima dostopa do Hersona. Kasneje je ukrajinska vojska še zatrdila, da je uničila celoti 331. gardni padalski polk, ki naj bi bil vpleten v operacije v okolici Kijeva. Preživel naj bi le en pripadnik enote, poroča BBC.

Lokalni prebivalci hodijo v bližini stanovanjskih zgradb, ki so bile poškodovane v mestu Mariupol. FOTO: Stringer/Reuters
Lokalni prebivalci hodijo v bližini stanovanjskih zgradb, ki so bile poškodovane v mestu Mariupol. FOTO: Stringer/Reuters

Po raketnem napadu na vojašnico v Mikolajevu na jugu države poročajo tamkajšnje oblasti o najmanj 50 mrtvih, ki so jih izkopali iz ruševin. Skupno naj bi v času napada v stavbi spalo okoli 200 vojakov, okoli 60 ranjenih so prepeljali v bližnje bolnišnice. Ruske sile so sicer v soboto nadaljevale obsežno obstreljevanje Mikolajeva, so sporočile regionalne oblasti. Napadi se dogajajo tako hitro, da niti nimajo časa sprožiti alarm, pojasnjujejo. Ob tem niso podali informacij o razsežnosti napadov ali nastali škodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obleganem mesto Harkov pa je doslej umrlo 266 civilistov, od tega 14 otrok, so sporočile lokalne oblasti v soboto. Mesto je še naprej tarča obstreljevanja, v soboto so ruske sile zadele več stanovanjskih hiš, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian. O katastrofalnih razmerah poroča tudi župan Černigova na severu države. Ruske sile še naprej obstreljujejo stanovanjska naselja, pri čemer umirajo mirni ljudje, je sporočil župan mesta Vladislav Atrašenko. Opozarja, da mesto nima elektrike, ogrevanja ali tekoče vode.

08.15 Raziskava: Vojna v Ukrajini bo na svetovni ravni pripeljala v stagflacijo

Sankcije bodo Rusijo potisnile v recesijo, svetovna gospodarska rast bi se lahko upočasnila, inflacija pa še porasla. Popolna prepoved trgovanja z ruskimi energenti bi lahko sprožila recesijo tudi v nekaterih evropskih državah. Posledica vojne v Ukrajini na svetovni ravni bo stagflacija, kaže ta teden objavljena raziskava IGM Foruma. Stagflacija – pojav, pri katerem upočasnjeno gospodarsko rast spremlja visoka inflacija – bo postopno zajela globalno gospodarstvo, je v raziskavi organizacije IGM Forum, v kateri gospodarske poglede na globalne pojave izmenjujejo ameriški in evropski ekonomisti, na vprašanje o posledicah zadnjih dogodkov v Ukrajini za globalno gospodarstvo odgovorila velika večina vprašanih.

Uničena stavba v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Uničena stavba v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

08.08 Mariupol: Ruske sile naj bi bombardirale umetniško šolo

Mestni svet Mariupolja je sporočil, da so ruske sile bombardirale umetniško šolo, kamor se je zateklo 400 prebivalcev, poroča Reuters. Zelenski je v sinočnjem nagovoru dejal, kot poročanje Reutersa povzema Guardian, da je obleganje tega pristaniškega mesta vojni zločin, »teror, ki se ga bomo spominjal še stoletja. Dodal je, da se bo obleganje zapisalo v zgodovino odgovornosti za vojne zločine.  Kljub temu so po njegovih besedah ​​potrebni mirovni pogovori z Rusijo, čeprav »niso lahki in prijetni«. Po poročanju lokalnih oblasti je v Mariupolu več kot dva tedna ujetih okoli 400.000 ljudi, ki se skrivajo pred močnim bombardiranjem, ki je prekinilo centralno oskrbo z električno energijo, ogrevanjem in vodo.

Reševalci še vedno iščejo preživele v mariupolskem gledališču, za katerega lokalne oblasti pravijo, da so ga ruski zračni napadi uničili v sredo. Rusija zanika, da je udarila v gledališče ali ciljala na civiliste. Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da njegove sile »zategujejo zanko« okoli Mariupola in da so spopadi dosegli središče mesta.

Ukrajinski begunci počivajo v hotelski plesni dvorani, ki je bila preurejena v improvizirano zavetišče v mestu Suceava v Romuniji. FOTO: Armend Nimani/AFP
Ukrajinski begunci počivajo v hotelski plesni dvorani, ki je bila preurejena v improvizirano zavetišče v mestu Suceava v Romuniji. FOTO: Armend Nimani/AFP

07.15 Včeraj evakuirali 6600 Ukrajincev, Zelenski opozarja na kopičenje trupel ruskih vojakov

Več kot 6600 Ukrajincev je bilo v soboto evakuiranih iz obleganih mest prek osmih humanitarnih koridorjev, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, navaja Guardian. Iz Mariupolja naj bi v soboto sicer uspelo zbežati 4100 ljudem, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika. Še okoli 2500 ljudi pa je po humanitarnih koridorjih zbežalo iz regij Kijev in Lugansk.

image_alt
Oskar ve, da je mama novinarka, ne ve pa, da poroča iz vojne

Zelenski je pozval, naj se nemudoma izvedejo »smiselna, pošten« mirovna pogajanja, poroča Reuters.V videonagovoru zgodaj davi je opozoril na kopičenje trupel ruskih vojakov, ki jih nihče ne pride iskat. Ob tem priznava, da ima Rusija skoraj neomejeno rezervo vojakov, vendar se je začudil, da državljani Rusije ne opazijo vseh teh izgub. Moskvi je povedal, da bi bile ruske izgube sicer tako velike, da bi si potrebovale generacije, da si opomorejo. »Pogajanja o miru, o varnosti za nas, za Ukrajino – smiselna, poštena in brez odlašanja – so edina možnost za Rusijo, da zmanjša škodo zaradi lastnih napak,« je dejal Zelenski. Po navedbah ukrajinskih oblasti je doslej od ruske invazije na Ukrajino umrlo 14.000 ruskih vojakov. Ruske oblasti so medtem pred približno enim tednom poročale o 1300 mrtvih ruskih vojakih. Kot opozarja dpa, nobenih navedb ni možno neodvisno preveriti.

07.05 Rusi naj bi ustavili avtobuse, ki so bili namenjeni v Mariupolje

Po poročanju Kyiv Independenta, ki ga povzema Guardian, so ruske čete ustavile kolono avtobusov, ki so vozili v Mariupol, da bi evakuirali prebivalce. S sklicevanjem na mestni svet Berdjanska so sporočili, da je bila kolona ustavljena nekaj kilometrov izven Berdjanska, zavrnili so jim vstop v mesto, voznikom pa ni bilo dovoljeno prenočiti. Kot opozarja Guardian, jim teh informacije ni uspelo preveriti. Pišejo pa, da so na tisoče prebivalcev tega strateško zelo pomembnega mesta proti njihovi volji odpeljali v Rusijo, kjer si jih 'preusmerili' v oddaljena mesta v državi, je sporočil mestni svet Mariupolja.

image_alt
Vlasta Jeseničnik: Novinarji ves čas hodimo po robu

07.00 Kitajska: Čas bo pokazal, da smo na pravi strani zgodovine

Kitajski zunanji minister pravi, da bo čas pokazal, da stojijo na pravi strani zgodovine glede ukrajinske krize, piše Guardian. Reuters poroča, da je minister Wang Yi novinarjem v soboto povedal, da se je Kitajska »vedno zavzemala za ohranjanje miru in nasprotovanje vojni ter da je njeno stališče »objektivno in pravično ter v skladu z željami večine držav«.

 Wang Yi. FOTO: Michael Dalder/Reuters
 Wang Yi. FOTO: Michael Dalder/Reuters

»Čas bo dokazal, da so trditve Kitajske na pravi strani zgodovine,« je dejal v izjavi, ki jo je objavilo ministrstvo. Kitajska vlada ima nasprotujoča si stališča glede vojne. Projicirala se je kot nevtralna sila, češ da spoštuje suverenost Ukrajine, pa tudi ruske »varnostne skrbi« in dejala, da bi lahko posredovala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine