Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Južna Osetija izrazila pripravljenost za priključitev k Rusiji

Predsednik samooklicane republike na južnem Kavkazu Bibilov je na ruski državni televiziji poudaril, da je združitev z Rusijo strateški cilj Južne Osetije.
Leta 2008 je sicer Rusija že vojaško posredovala v Gruziji zaradi separatističnih regij Južna Osetija in Abhazija. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Leta 2008 je sicer Rusija že vojaško posredovala v Gruziji zaradi separatističnih regij Južna Osetija in Abhazija. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
STA
31. 3. 2022 | 14:08
31. 3. 2022 | 14:13
2:10

Voditelji samooklicane republike Južna Osetija so v sredo izrazili željo po priključitvi k Rusiji v bližnji prihodnosti. Predsednik te republike Anatolij Bibilov je dejal, da bi bil za to potreben referendum, medtem ko je Gruzija že sporočila, da morebitnega referenduma ne bi priznala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik samooklicane republike na južnem Kavkazu Bibilov je na ruski državni televiziji poudaril, da je združitev z Rusijo strateški cilj Južne Osetije. Za tovrstni korak bi bil potreben referendum, ki bi ga lahko organizirali kmalu po tamkajšnjih volitvah 10. aprila, je dejal.

image_alt
Ruska vojska naj bi se umikala iz Černobila

Željo o priključitvi je izrazil tudi predsednik parlamenta Južne Osetije Alan Tadtaje, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Oblasti v bližnji samooklicani republiki Abhaziji so medtem že sporočile, da se Rusiji ne nameravajo priključiti, in obenem dodale, da Moskva zanje vseeno ostaja tesen strateški partner.

Gruzija je medtem danes ostro obsodila načrte oblasti v Južni Osetiji. Gruzijski zunanji minister David Zalkaliani je pri tem dejal, da je »nesprejemljivo govoriti o kakršnih koli referendumih, medtem ko je ozemlje pod rusko okupacijo«.

»Takšen referendum ne bo imel nobene pravne veljave,« je Zalkaliani po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes dejal novinarjem. »Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da je Južna Osetija gruzijska regija, ki jo je okupirala Rusija,« je dodal.

Na napoved se je danes odzvala tudi ruska stran. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da Moskva v zvezi s tem ni sprejela nobenih »pravnih« ukrepov. »Hkrati pa govorimo o prebivalcih Južne Osetije, ki izražajo svoje mnenje, in to obravnavamo s spoštovanjem,« je dodal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine