Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Johnsonova zelena luč za Huawei

Kitajsko podjetje bo lahko sodelovalo pri vzpostavitvi mobilnega omrežja 5G na Otoku, a pod strogimi omejitvami.
Britanska vlada bo pri vprašanju sodelovanja s kitajskim velikanom poskušala ubrati srednjo pot. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
Britanska vlada bo pri vprašanju sodelovanja s kitajskim velikanom poskušala ubrati srednjo pot. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
28. 1. 2020 | 14:30
28. 1. 2020 | 14:55
2:28
Britanska vlada se je odločila, da kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei ne bo prepovedala sodelovanja pri vzpostavitvi mobilnega omrežja pete generacije (5G) v Združenem kraljestvu, kljub opozorilom in pritiskom iz Združenih držav Amerike, naj se iz varnostnih razlogov v celoti odpove kakršnemu koli sodelovanju s tem podjetjem.

Konservativna vlada pod vodstvom Borisa Johnsona se je na podlagi ocene sveta za nacionalno varnost, v katerem poleg vrha države sedijo tudi predstavniki ključnih varnostnih in obveščevalnih služb, na koncu odločila, da bo poskušala ubrati srednjo pot: Huawei bo lahko pri vzpostavitvi omrežja 5G na Otoku odigral »omejeno« vlogo, kar pomeni, da bo lahko družba sodelovala zgolj pri izgradnji osnovnih, ne pa tudi občutljivih delov omrežja.

Za podjetje bo veljalo več strogih omejitev: Huawei ne bo smel sodelovati pri izgradnji infrastrukture v bližini vojaških baz in drugih občutljivih objektov, njegov delež tržišča pri omrežju 5G pa bo omejen na 35 odstotkov in se bo z leti zmanjševal.
 

Pritiski z vseh strani


Po ocenah analitikov je bila odločitev glede sodelovanja s Huaweiem ena najpomembnejših v dosedanjem mandatu Johnsonove vlade, saj utegne neposredno vplivati na prihodnost razvoja države po njenem izstopu iz Evropske unije.

Uradni London se je v povezavi z vprašanjem vzpostavljanja omrežja 5G v zadnjih tednih znašel pod velikimi pritiski tako iz ZDA kot Kitajske. Z ene strani so prihajala opozorila, da utegne kakršno koli sodelovanje s kitajskim gigantom na dolgi rok ogroziti čezatlantsko izmenjavo obveščevalnih podatkov; z druge, da bo izrecna prepoved za Huawei ogrozila trgovinsko sodelovanje med Združenim kraljestvom in Kitajsko.

Britanski premier Boris Johnson. FOTO: Toby Melville/Reuters
Britanski premier Boris Johnson. FOTO: Toby Melville/Reuters


Popolna prepoved za Huawei bi po poročanju Daily Telegrapha preložila vzpostavitev omrežja pete generacije na Otoku za vsaj dve ali tri leta in bi britansko gospodarstvo stala na desetine milijard funtov, česar si država po oceni vlade ni mogla privoščiti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine