Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iranski napad na Izrael zaenkrat končan

Poročajo tudi o strelskem incidentu v Tel Avivu, v katerem je umrlo več ljudi. Izraelska policija ga je označila za terorizem.
Izraelski reševalci in policisti ocenjujejo razmere po iranskem napadu. Raketa je zadela območje šole v mestu Gedera na jugu Izraela. FOTO: Menahem Kahana/AFP
Izraelski reševalci in policisti ocenjujejo razmere po iranskem napadu. Raketa je zadela območje šole v mestu Gedera na jugu Izraela. FOTO: Menahem Kahana/AFP
STA, NI. Go., V. U., B. T.
1. 10. 2024 | 06:42
1. 10. 2024 | 22:28
13:02

Izraelska vojska je zvečer potrdila, da je Iran z raketnimi izstrelki napadel Izrael. Izraelski mediji navajajo, da naj bi jih bilo že preko 200. Izrael trdi, da so večino prestregli, Iran pa, da je 80 odstotkov raket doseglo cilje.

Sirene, ki svarijo pred napadi, so se sicer oglasile po vsem Izraelu, tudi v Jeruzalemu, kjer je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odjeknilo več deset eksplozij. Izraelska vojska je objavila tudi, da naj bi bila tarča Irancev kar okoli deset milijonov civilistov.

Fotografije raket, ki jih je izraelska vojska prestregla nad Tel Avivom. FOTO: Jack Guez/AFP
Fotografije raket, ki jih je izraelska vojska prestregla nad Tel Avivom. FOTO: Jack Guez/AFP

Iranska revolucionarna garda je medtem potrdila, da je v Izrael izstrelila na desetine raket, in da bo napad v primeru izraelskega odziva ponovila. Navedla je tudi, da je današnji napad maščevanje za izraelske likvidacije vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu, vodje Hezbolaha Hasana Nasrale in iranskega generala Abasa Nilforušana.

Medtem je izraelska vojska objavila, da je likvidirala tudi Al-Fakar Hanavija, poveljnika divizije Imam Husein, ki je povezana s Hezbolahom.

Iranski predsednik Masud Pezeškian je današnji napad na Izrael označil kot »odločen odziv« na »agresijo sionističnega režima«. Ob tem je opozoril, da ima njegova država še mnogo večje vojaške zmogljivosti. Pezeškian je na omrežju X sporočil, da se je Iran odzval »v skladu z zakonitimi pravicami in s ciljem (vzpostavitve) miru in varnosti v Iranu in regiji,« poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je neposredno naslovil izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki mu je sporočil, da »Iran ni vojni hujskač, ampak se bo odločno uprl vsaki grožnji«. Izrael je še opozoril, da je bil tokratni napad le vpogled v iranske zmogljivosti.

image_alt
Izrael v južnem Libanonu računa na doktrino šoka

Strelski incident v Tel Avivu

Mediji so zvečer poročali tudi o strelskem incidentu v bližini železniške postaje na območju Jaffe v Tel Avivu, v katerem je umrlo več ljudi – podatki o njihovem številu se v medijih razhajajo, a najmanj štirje –, najmanj sedem pa je ranjenih. Izraelska policija je incident, do katerega je prišlo nekaj pred iranskim napadom, označila za terorizem in objavila podatek, da sta dva storilca »nevtralizirana«. Ustrelila naj bi ju varnostna služba. 

Iranski projektili nad Jeruzalemom. FOTO: Jamal Awad/Reuters
Iranski projektili nad Jeruzalemom. FOTO: Jamal Awad/Reuters

Danes je neimenovani visoki uradnik Bele hiše opozoril, da utegne Iran v kratkem napasti Izrael z balističnimi raketami. Izjavil je tudi, da bo imel vsak tovrsten napad hude posledice za Teheran. 

»ZDA imajo podatke, da se Iran pripravlja na skorajšnji napad z balističnimi raketami na Izrael. Aktivno podpiramo priprave za obrambo Izraela pred tem napadom. Neposreden vojaški napad Irana na Izrael bo imel resne posledice za Iran,« je povedal visoki uradnik Bele hiše.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem sporočil, da je vojska pripravljena v primeru iranskega napada. Kot je pozneje še povedal, bi bil lahko morebitni napad Irana obsežen.

Iran naj bi bil sicer pripravljen na napad že od začetka avgusta, ko je zagrozil s povračilnimi ukrepi zaradi uboja vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu, ob sklicevanju na ameriške uradnike poroča televizija CBS. Uradniki dodajajo, da bi napad lahko bil enako obsežen oziroma celo večji od napada, ki ga je Teheran izvedel sredi aprila.

Iran je namreč aprila proti Izraelu izstreli več kot 300 dronov in raket kot povračilni ukrep za smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat v Damasku. Izraelska zračna obramba je ob pomoči zaveznikov večino izstrelkov prestregla.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je medtem izjavil, da ZDA pozorno spremljajo dogajanje na Bližnjem vzhodu in so zavezane obrambi Izraela. Ameriško veleposlaništvo v Izraelu pa je vsem vladnim uslužbencem in njihovim družinskim članom ukazalo, naj se do nadaljnjega zatečejo na varno.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes z ameriškim kolegom Lloydom Austinom razpravljal o morebitnem skorajšnjem raketnem napadu Irana. »Razpravljala sta o operativni pripravljenosti Izraela za obrambo svojih državljanov in o razporeditvi sil ZDA v regiji,« je sporočilo izraelsko obrambno ministrstvo. Danes se bo sestal tudi izraelski varnostni kabinet, poroča izraelski časnik Times of Israel.

Fotografija z meje med Izraelom in Libanonom, od koder se vidi dim iznad libanonske vasi Adaisseh po izraelskem napadu FOTO: Jalaa Marey/AFP
Fotografija z meje med Izraelom in Libanonom, od koder se vidi dim iznad libanonske vasi Adaisseh po izraelskem napadu FOTO: Jalaa Marey/AFP

Izrael odredil evakuacijo več vasi na jugu Libanona

Izraelska vojska je danes po začetku omejenih kopenskih operacij prebivalce okoli 25 vasi na jugu Libanona pozvala k evakuaciji. Gibanje Hezbolah sicer poudarja, da izraelska vojska ni prestopila meje Libanona in da še ni prišlo do neposrednega spopada. Prav tako trdijo, da so izvedli raketne napade na cilje v Izraelu.

»IDF (izraelska vojska) vam ne želi škodovati, zaradi lastne varnosti pa morate nemudoma zapustiti svoje domove. Vsakdo, ki je v bližini pripadnikov Hezbolaha, objektov in bojne opreme, ogroža svoje življenje,« je na omrežju X sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske. Poziv k evakuaciji zajema prebivalce okoli 25 vasi, poroča britanski BBC.

Izrael je sicer ponoči potrdil začetek omejenih kopenskih operacij v vaseh na jugu Libanona proti ciljem Hezbolaha, češ da ti predstavljajo neposredno grožnjo za severne izraelske skupnosti. Mirovna misija ZN v Libanonu (Unifil) sicer zaenkrat ni zaznala kopenske ofenzive. Podobno je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir v libanonski vojski.

Tudi gibanje Hezbolah trdi, da izraelska vojska ni prestopila meje Libanona. »Vse sionistične trditve, da so okupacijske sile vstopile v Libanon, so lažne,« je dejal tiskovni predstavnik Hezbolaha in dodal, da »še ni prišlo do neposrednega spopada« na terenu med borci gibanja in izraelsko vojsko.

Izraelci operirajo v Libanonu, ZDA izrazile odobritev in podporo

Izraelska vojska (IDF) je zgodaj zjutraj sporočila, da je začela omejeno in lokalizirano operacijo proti ciljem Hezbolaha na jugu Libanona, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Izraelske obrambne sile so začele usmerjene kopenske napade na podlagi natančnih obveščevalnih podatkov. Ti cilji se nahajajo v vaseh blizu meje in predstavljajo neposredno grožnjo skupnostim na severu Izraela. Vojska deluje po metodičnem načrtu, za katerega se je pripravljala v zadnjih mesecih,« DPA prenaša objavo IDF na mediju X, v kateri so med drugim dodali še, da to počnejo s podporo zračnih sil in topništva.

Pred tem je Izrael v ponedeljek razglasil zaprto vojaško območje za več območij ob meji z Libanonom. Libanonska vojska, ki je manjša od Hezbolaha, je medtem umaknila svoje enote stran od meje, poroča AFP.

O spopadih s sovražnikom poroča tudi Hezbolah, navaja tiskovna agencija AFP in dodaja, da je Izrael po besedah libanonskega varnostnega uradnika poleg napadov na obmejne vasi izvedel tudi najmanj šest napadov na južni Bejrut. Pred tem je Izrael prebivalce opozoril, naj se umaknejo iz treh okrožij južnega Bejruta.

Uničenje v južnem delu Bejruta FOTO: Ali Alloush/Reuters
Uničenje v južnem delu Bejruta FOTO: Ali Alloush/Reuters

Poleg tega so napadli še begunsko taborišče blizu mesta Sidon južno od libanonske prestolnice, kjer naj bi bila tarča družina poveljnika libanonske veje oboroženega krila palestinskega gibanja Fatah, ter v sirski prestolnici Damask, od koder poročajo o najmanj treh ubitih in devetih ranjenih civilistih.

ZDA znova podprle Izrael

Mednarodna skupnost poziva k umiritvi spopadov ob nenehnih izraelskih napadih in povračilnih ukrepih Hezbolaha, vendar sta obe strani prizadevanja za prekinitev ognja doslej zavrnili. ZDA, ki so sprva nasprotovale kopenski ofenzivi, so to, tj. »izraelsko uničenje napadalne infrastrukture« Hezbolaha naposled podprle. Ali kot je na omrežju X sporočil ameriški zunanji minister Lloyd Austin: z izraelskim kolegom sta se »strinjala o potrebi po odstranitvi napadalne infrastrukture ob meji, da libanonski Hezbolah ne bo mogel izvesti napadov na severne skupnosti Izraela v slogu 7. oktobra«.

Austin je pri tem posvaril Iran pred »resnimi posledicami«, če bi v odgovor na izraelske napade na gibanje Hezbolah neposredno napadel Izrael. »Združene države so dobro pripravljene za obrambo ameriškega osebja, partnerjev in zaveznikov pred grožnjami Irana in terorističnih organizacij, ki jih podpira Iran,« je sporočil.

Izrael je tako s podporo ZDA znova prezrl poziv k prekinitvi ognja in deeskalaciji razmer, ki so ga po ponedeljkovem neformalnem srečanju izrazili zunanji ministri EU, pred tem pa tudi nekateri drugi svetovni voditelji in generalni sekretar Združenih narodov.

Požar po izraelskem napadu na jug Libanona, kot ga je bilo videti s severa Izraela. FOTO: Jalaa Marey/AFP
Požar po izraelskem napadu na jug Libanona, kot ga je bilo videti s severa Izraela. FOTO: Jalaa Marey/AFP

V obeh državah na tisoče razseljenih

Cilje v Libanonu napadajo, da bi povzročili umik Hezbolaha z juga Libanona oz. severno od reke Litani, da bi se lahko desettisoči prebivalcev s severa Izraela vrnili domov, potem ko so bili prisiljeni svoje domove zapustiti zaradi Hezbolahovega obstreljevanja od 8. oktobra lani naprej.

Izraelski napadi na Libanon, ki so se okrepili pred tednom dni in zahtevali že več sto življenj, sicer povzročajo evakuacijo in razseljevanje libanonskega prebivalstva. Po podatkih ZN je znotraj države razseljenih več kot 200.000 ljudi, še več kot 100.000 pa jih je pobegnilo v sosednjo Sirijo. Libanonski premier Nadžib Mikati pa je dejal, da je razseljenih milijon. Ob začetku izraelskih kopenskih operacij je medtem več držav, vključno s Kanado in Veliko Britanijo, danes začelo organizirati evakuacijske lete iz Libanona za svoje državljane.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine