Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V izraelskem napadu na Libanon so bili minulo noč ubiti trije novinarji

Slovenija namenja milijon evrov za humanitarno pomoč Libanonu. Pozvala je k takojšnjemu premirju in spoštovanju mednarodnega prava.
Bejrut. FOTO: AFP
Bejrut. FOTO: AFP
STA
25. 10. 2024 | 09:01
25. 10. 2024 | 14:07
6:40

Slovenija je v četrtek na konferenci za podporo prebivalstvu in suverenosti Libanona, ki jo je organizirala Francija, napovedala dodatno humanitarno pomoč v višini milijona evrov, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Dodali so, da Slovenija poziva k takojšnjemu premirju in spoštovanju mednarodnega prava.

Slovenija se je z napovedjo donacije pridružila številnim državam na četrtkovi mednarodni konferenci v Parizu za podporo Libanonu, na kateri so zbrali dobrih 740 milijonov evrov za humanitarno pomoč in nekaj več kot 185 milijonov evrov za podporo libanonski vojski.

Cilj konference je bil zbrati pol milijarde evrov pomoči za Libanon, kjer že več kot en mesec potekajo okrepljeni spopadi med izraelsko vojsko in tamkajšnjim šiitskim gibanjem Hezbolah. Francija je obljubila 100 milijonov, Nemčija 96 milijonov, Velika Britanija pa najmanj 18,5 milijona evrov pomoči.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem poudaril, da se mora vojna v Libanonu čim prej končati. Poleg humanitarne pomoči je napovedal prispevek Francije k opremljanju libanonske vojske, ki naj bi ji s tem pomagali ponovno vzpostaviti nadzor nad jugom države.

Pomoč libanonski vojski so napovedali tudi v Bruslju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na konferenci, na kateri je sodelovalo okoli 70 vladnih delegacij in 15 mednarodnih organizacij, dejal, da ji bo Bruselj letos namenil 20, prihodnje leto pa 40 milijonov evrov.

Blinken želi z diplomatsko rešitvijo končati izraelsko ofenzivo v Libanonu

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes zavzel za nujno ukrepanje pri iskanju diplomatske rešitve, ki bi končala izraelsko ofenzivo v Libanonu, a po srečanju z libanonskim premierom Nadžibom Mikatijem v Londonu meni tudi, da bi bilo treba najprej doseči dogovor o razorožitvi tamkajšnjega šiitskega gibanja Hezbolah.

»Prepričani smo, da je zares nujno doseči diplomatsko rešitev in v celoti uresničiti resolucijo varnostnega sveta ZN 1701, da bomo lahko vzpostavili varne razmere med Izraelom in Libanonom,« je novinarjem dejal Blinken in zagotovil, da si za to intenzivno  prizadeva.

Omenjena resolucija je bila potrjena leta 2006 in poziva k razorožitvi oboroženih skupin v Libanonu, ki ne predstavljajo nacionalne vojske, ter k umiku Izraela iz države. Gibanje Hezbolah, ki deluje s podporo Irana, ima namreč tako rekoč lastno vojsko.

V vmesnem času je pozval k zaščiti civilistov, ni pa od Izraela, ki se zanaša na diplomatsko in vojaško podporo ZDA, zahteval prekinitve ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Eyad Baba/AFP
FOTO: Eyad Baba/AFP

Izraelska vojska napadla več predelov Gaze, ubila je več deset ljudi

Izraelska vojska je davi napadla več območij Gaze. Obstreljevala in bombardirala je zgradbe pri Han Junisu, območji begunskih taborišč Džabalija in Nusejrat ter bolnišnico Kamal Advan. Po navedbah lokalnih oblasti je ubila več deset ljudi. Izraelska vojska je sporočila, da je ubila tudi pripadnika Hamasa, ki naj bi sodeloval z agencijo Združenih narodov UNRWA.

V izraelskem napadu na stanovanjsko zgradbo na območju Manara južno od Han Junisa je življenje izgubilo najmanj 23 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je napadla tudi severni del razdejane enklave. Med drugim so znova obstreljevali begunsko taborišče Nusejrat. V napadih na nekdanjo šolo, ki so jo po izbruhu vojne spremenili v zavetišče za razseljene Palestince, je življenje izgubilo najmanj 18 ljudi.

FOTO: Eyad Baba/AFP
FOTO: Eyad Baba/AFP

Bombardiranje izraelskih sil je bilo usmerjeno tudi v bolnišnico Kamal Advan na severu enklave. V napadu je bilo ubitih več otrok, poroča televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je ubila enega od napadalcev, ki naj bi delal za agencijo ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) in hkrati sodeloval v napadih na Izrael pod vodstvom palestinskega islamističnega gibanja Hamas 7. oktobra lani. »Mohamed Abu Itivi je bil poveljnik enote Nuhba v bataljonu Al Bureidž v Hamasovi brigadi Central Camps,« je izjavil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari in dodal, da imajo dokaze, da je bil zaposlen pri agenciji UNRWA.

Hagari je ob tej priložnosti ponovil trditve Izraela, da je več sodelavcev te agencije sodelovalo v napadih 7. oktobra lani. Preiskava Združenih narodov tega ni potrdila, so pa ugotovili, da je bilo nekaj njihovih zaposlenih »najverjetneje vpletenih« v lanski smrtonosni napad in zajetje talcev v Izraelu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine